Erberk: Geleneksel kanallar yerini yeni nesillere bırakacak

Anadolu Sigorta Genel müdür Yardımcısı Kerem Erberk, “Dijital iş modellerinin olgunlaşmasıyla birlikte, elindeki veriyi en iyi şekilde kullanabilen ve müşteri deneyimini doğru kurgulayabilen sektör paydaşları öne çıkacak” diyor

Erberk: Geleneksel kanallar yerini yeni nesillere bırakacak
Erberk: Geleneksel kanallar yerini yeni nesillere bırakacak
GİRİŞ 17.01.2022 09:59 GÜNCELLEME 17.01.2022 10:00

Anadolu Sigorta Genel müdür Yardımcısı Kerem Erberk, salgın sürecinin iş sürekliliğini sağlamak ve müşteriye daha kolay ulaşılabilmek için sigorta sektörünü dijitalleştirmeye yönlendirdiğine dikkat çekiyor. Erbenk, “Anadolu Sigorta olarak yeni teknolojilerin her zaman takipçisiyiz. Bu anlamda birçok yeni uygulamayı hayata geçirdik” diyor.

Kerem Erberk, geçen yılı sektör ve Anadolu Sigorta açısından değerlendirip 2022’ye yönelik beklentileri paylaştı...

2021 SİGORTA SEKTÖRÜ AÇISINDAN NASIL BİR YIL OLDU?

Hayat dışı branşlardaki prim üretimi pozitif seyrini sürdürdü. Prim üretimi ekim sonu itibarıyla 65 milyar TL’nin üzerine çıktı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22’ye yakın artış oranı görülüyor. Yıl sonu tahminimiz ise bu oranın daha iyi bir konuma ulaştığı yönünde.

Salgın süreci, artan doğal afetler ve ekonomik göstergelerdeki değişimler nedeniyle riskleri yüksek bir dönem geçiriyoruz. Dolayısıyla riskleri etkin yönetmenin yanı sıra hızlı bir şekilde değişime uyum sağlamak ve sürdürülebilir bir iş modelini ele almak da önemli başlıklar arasında yer alıyor.

Diğer yandan, sigortacılıkta dijital dönüşüm birçok fırsatı da beraberinde getiriyor. İletişim kanallarının iyileştirilmesi, müşteri deneyimi ve tasarım odaklı düşünme, yeni nesil mobil uygulamaların tüm iş süreçleriyle bütünleştirilmesi gibi önemli görevlerimiz var.

İÇİNDE BULDUĞUMUZ SALGIN SÜRECİ VE ARTAN DOĞAL AFETLER SEKTÖRÜ NASIL ETKİLEDİ?

Son yıllarda ülkemizde frekansı artan doğa olayları maddi ve manevi hasarlara sebep olurken sosyal hayatın akışını da olumsuz etkiledi. Doğal afetlerin bıraktığı bu izlerin bir ölçüde silinebilmesi için sigorta büyük önem arz ediyor. Doğal afetler ve karşılaşılan maddi hasarlar risk yönetimindeki öngörülebilirliği zayıflatıyor. Sektörün bu alanda risk yönetimi konusunda aksiyonlar alması gerekecek. Öte yandan, yeni ürünler ve inovatif çözümler gibi fırsatları da sektörün değerlendirmesi faydalı olacaktır.

Salgın süreci iş sürekliliğinin sağlanabilmesi ve müşteriye ulaşılabilmesi için sektörümüzü dijitalleştirmeye yönlendiriyor. Şirketimiz de bu yeni teknolojilerin her zaman takipçisi olarak birçok yeni uygulamayı hayata geçirdi. Salgının bireylere etkisi ise riske olan bakış açılarının değiştirmesi oldu. Bu yeni bakış açısıyla toplumda sigorta bilinci arttı.

HANGİ BRANŞLARDA BÜYÜME, HANGİLERİNDE KÜÇÜLME OLDU?

Ekim ayına kadar gördüğümüz tabloda tüm branşlarda bir önceki yılın aynı dönemine göre prim üretimlerinde artış görüyoruz. Reel değişimlere baktığımızda ise kaza ve kara araçları sorumluluk branşında negatif bir görünüm söz konusu.

Ekim ayına kadar kara araçları sorumluluk, kara araçları, yangın ve doğal afetler, hastalık ve sağlık branşlarındaki prim üretimleri branş bazında 10 milyar TL’yi aştı. Kefalet branşındaki prim üretiminde bir önceki yıla göre yüzde 76’lık artış dikkat çekiyor. Bu branşlarda gelecek dönemde de artış ivmesinin sürmesini bekliyoruz.

SAĞLIK SİGORTALARINA İLGİ ARTTI MI? TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTALARINA İLGİ NE DÜZEYDE?

Sigortalının sağlık giderlerinin karşılanması, nitelikli ve daha yüksek standartlarda sağlık hizmeti almasında aktif rol oynayan sağlık sigortalarında, saglın sürecinin de etkisiyle farkındalık arttı. Biz de ürünlerimize yönelik talepte artış gözlemledik. Hastalık-sağlık branşında ekim ayına kadar bir önceki döneme göre yüzde 24 prim artışı oldu. Toplamda elde edilen 10 milyar TL prim üretiminin yüzde 9’unu şirketimiz karşıladı.

Tamamlayıcı sağlık sigortası ise sektör de pastayı büyüten bir konuma sahip. Sektör verilerine göre Ocak-Ekim 2021 döneminde tamamlayıcı sağlık sigortası primleri, bir önceki yıla göre yüzde 50’nin üzerinde artışla 1.6 milyar TL’ye ulaştı.

Bütçeye ve ihtiyaca uygun çözüm sunan tamamlayıcı sağlık sigortasına yapılacak yatırımın gerek müşteri kazanımı gerekse sigortacılıkta farkındalığın artmasında güçlü bir potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz. Dolayısıyla artan talebin önümüzdeki dönemde de süreceğini değerlendiriyoruz.

ARTAN DÖVİZ KURLARININ SEKTÖRE NE GİBİ ETKİLERİ NELER OLDU?

Sigorta sektörü de ekonomideki gelişmelere bağlı olarak etkileniyor. Poliçe vadeleri sistemin doğası gereği uzun vadeli. Dolayısıyla ekonomideki ani değişimler maliyetlerdeki öngörülebilirliği zayıflatıyor. Kur ve fiyatlardaki dalgalanmalar yedek parça, medikal enflasyon gibi birçok bileşenden oluşan maliyet unsurlarını olumsuz etkiliyor. Sigorta bedellerindeki artışlar da eksik sigorta riskini doğurarak sigortalılar için dezavantaj yaratıyor.

ANADOLU SİGORTA OLARAK HANGİ ALANLARDA BÜYÜDÜNÜZ?

Hayat dışı branşlarda ekim sonu itibarıyla 8 milyar TL’lik prim üretimin ulaşıldı. Anadolu Sigorta olarak bu branşta yüzde 12.2 paya sahibiz. Kaza, hastalık sağlık, kara araçları, hava araçları, su araçları, nakliyat, yangın ve doğal afetler, genel zararlar, kara araçları sorumluluk, hava araçları sorumluluk, genel sorumluluk, kefalet, finansal kayıplar, hukuksal koruma branşlarında primler açısından bir önceki yıla göre artış yönünde performans sergiledik. Kara araçları, hava araçları, kara araçları sorumluluk, su araçları ve genel sorumluluk branşlarında sektör lideriyiz.

HANGİ ALANLARDA YENİ ÜRÜNLER ÇIKARDINIZ?

Yeni yatırımlarla hem geleceğe hazırlanmanın hem de müşteri ihtiyacını karşılayacak ürünlerin hayata geçirilmesini değerli buluyoruz. Şu sıralar elektrikli araçlara yönelik bir sigorta ürünü geliştirmenin heyecanını taşıyoruz. Salgın döneminde bizi yalnız bırakmayan can dostlarımız kedilerimiz ve köpeklerimizin sağlığını korumak için de Patim Güvende Sigortası’nı hayata geçirdik. Patili dostlarımızın sağlık masraflarını güvence altına alıyoruz.

Küçük işletme sahiplerine ferdi kaza sigortası olarak sunduğumuz İşyerimde Güvendeyim ürünümüz de asistans hizmetleriyle işletmelere özelleştirilmiş imkanlar sunuyor.

Telefonum Güvende Sigortası ise cep telefonu ekranlarını dakikalar içinde koruma altına alarak sigortalımızı yüksek maliyetli ekran değişimi ve tamir işlemlerinden kurtarıyor.

2022 YILINA İLİŞKİN BEKLENTİLERİNİZ NEDİR? SİZCE SEKTÖR DAHA ÇOK HANGİ ALANLARDA BÜYÜMEYE DEVAM EDER?

Dijital iş modellerinin olgunlaşmasıyla birlikte, elindeki veriyi en iyi şekilde kullanabilen ve müşteri deneyimini doğru kurgulayabilen sektör paydaşlarının öne çıkacağını düşünüyoruz. 2022 özellikle kitlesel ürünlerin geleneksel kanallardan yeni nesil kanallara göç edeceği bir dönemin başlangıcı olabilir. Müşteri temas noktalarının artması, modern sigortacılık ürünlerinin hayata geçirilmesi, gelişen değişimlere karşı çevik bir yöntemle uyum sağlanması, hasar tespitlerinin dijitalleşmesi bu yılın ana başlıkları arasında yer alıyor.

Önümüzdeki dönemde de sektörde araç sigortalarının prim üretimindeki ağırlığının devam edeceğini düşünüyoruz. Doğal afetler ve salgının da etkisiyle yangın ve doğal afetler ile sağlık branşındaki ürünlere daha fazla yönelim olacağını öngörüyoruz. Giderek artan dijitalleşmeyle birlikte siber güvenlik sigortaları da sektörün potansiyel taşıyan ürünleri arasında yer almaya devam edecek.

KAYNAK: AKILLI YAŞAM DERGİSİ