Yerli rüzgar türbini için geri sayım: EÜAŞ ve ASELSAN birlikte üretecek

Türkiye’nin ilk yerli rüzgar türbini EÜAŞ ve ASELSAN işbirliğinde üretilecek. Türbinler Türkiye’deki ilk rüzgar santrallerinden Alaçatı RES’e kurulacak. Yerli üretimle bu alanda yurt dışına bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor.

GİRİŞ 17.01.2022 09:53 GÜNCELLEME 17.01.2022 10:10
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın iş birliğiyle enerjide yerli üretimi güçlendirmek için atılan adımlara bir yenisi daha eklendi. Sanayi iş birliği projeleri kapsamında, Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ile ASELSAN arasında yerli rüzgar türbini imalatı için sözleşme imzalandı.

İLK İKİSİ ALAÇATI’YA

Projenin tanıtımı ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla yapılacak. Türkiye’nin bu alandaki ithalatını azaltmak hedefiyle kurum mühendisleri yerli rüzgar türbini için kolları sıvadı. Çok kısa zaman içinde Türkiye’nin rüzgarıyla yerli rüzgar türbinlerinden üretilen elektrik tüm ülkeyi aydınlatacak. Proje kapsamında üretilecek 4 megavatlık ilk 2 yerli türbin Türkiye’nin rüzgar başkenti İzmir’de kullanılacak. Türkiye’nin ilk rüzgar santrallerinden olan Alaçatı Rüzgar Enerjisi Santrali yerli türbinlere de ev sahipliği yapacak.

Rüzgar türbini

BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Proje sonunda, yüksek güçteki yerli türbinlerin imalatı sağlanacak ve bu alandaki yurt dışına bağımlılık azaltılacak. Yerli türbinlerle birlikte yenilenebilir enerjilerden elde edilen elektrik üretiminin payının daha da artırılması, rüzgar türbini imalatı ekosisteminin oluşturulması, istihdama katkıda bulunulması, yüksek bakım maliyetlerinin azaltılması da hedefler arasında.

Alaçatı RES

11 bin megavata ulaştı

Türkiye son yıllarda yapılan RES yatırımlarıyla 2021’i rekorla kapattı. Toplam kurulu gücü 100 bin megavata yaklaşan Türkiye’de rüzgar enerjisinin gücü ise 10 bin megavatın üstüne çıktı. Türkiye, rüzgar enerjisinde 2021 yılında yaklaşık bin 750 megavatla yıllık bazda tarihindeki en yüksek kapasite artışını gerçekleştirmiş ve rüzgarda kurulu güç 2021 sonu itibarıyla 10 bin 750 megavata ulaşmıştı.

YORUMLAR 19
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Esnek Aramid kumaştan yapılan iç çelik halka destekli bir rüzgâr hunisi yapılıp , içine türbin konulsa , hava akımı “ Rüzgar ” basıncı yüksek yerden düşük bölgeye yönlendirerek , sistem devamlı şiddetli rüzgarların estiği vadi arasına yerleştirilse canavar gibi elektrik üretilir .
    Cevapla
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Dev rüzgâr hunisi yapıp içine türbin konulsa daha verimli olur . Huni hep rüzgârın estiği yöne döner , verimlilik kaybı olmaz .
    Cevapla
  • İsmail 2 yıl önce Şikayet Et
    Geç bile kalındı bu rüzgar enerjisi sistemleri 10 yıl önce başlanmış olmasi gerekirdi , yinede başlanmış olmasi iyi birşey uçak helikopter İHA uzaya uydu gönderen bir ülkede bunlar yapmak hiçte zor değil inşallah en kısa zamanda yapılır memlekete hayırlı olsun
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Yerli üretim iyi ama yerli teknolojiye yol açılmalıdır.taklitke değil yenilikle milli hamle,kalkınma olur.sesimi duyuramiyorum.daha verimli daha büyük degerlerdeki rüzgar enerji türbin projem için yardım istiyorum
    Cevapla
  • Ismaıl 2 yıl önce Şikayet Et
    Enerjı bakanı da Sanayı bakanı da sızı dınler..
    Cevapla
  • M.i. 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyemizin bütün yurt sathı inceleme ve ölçümden geçirilerek rüzgar enerjisi elde edilecek alanlar ya devlet eliyle yada ihale ile yap işlet devret usulü ile tüm potansiyeli elde etmek lazım bunun yanında tüm ülke sathında güneş enerjisi elde edilecek güneye bakan yamaç ekilip dikim yapılmayan yamaç kesimlere ve tüm özel yada devlet binalarına çatı dış cepheleri değerlendirerek. Büyük bir kalkınma projesi hayata geçirmek lazım bu bir seferberlik ilanı gibi yapılmalı
    Cevapla
  • Suat 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye,nin rüzgar haritası renk skalası ile 15 yıldan ziyade hazır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle