Altında kazanç haftası! En son kasımda olmuştu...

Altın, geçen haftayı yüzde 1,8 düşüşle kapattıktan sonra bu haftayı yüzde 1,6 yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. En son Kasım ayı başında haftalık bazda böyle bir yükseliş kaydeden değerli metal, son iki aydaki en kazançlı haftasına doğru ilerliyor. Dolar kuru ise haftanın son işlem gününe 13.57 liradan başladı.

GİRİŞ 14.01.2022 09:23 GÜNCELLEME 14.01.2022 09:23
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Önceki gün ABD'de enflasyonun yüzde 7 ile 40 yılın zirvesine çıktığı açıklansa da bu yükseliş beklentiler dahilinde olduğu için dolarda zayıflama yaşanmıştı. Dolar/TL 13.10'un altını görmüştü. Dün ise dolar yeniden 13.50 lirayı aştı.

Dolar haftanın son işlem gününe ise 13.57 liradan başladı.
Dolar kuru

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Altın fiyatları, hisse piyasaları düşerken haftayı enflasyon sonrası kazançlarını koruyarak kapatmaya doğru ilerliyor. Gram altın ise küresel altın fiyatları ve Dolar/TL ’deki yükselişle birlikte yeniden 800 TL sınırına dayandı.

Perşembe günü risk iştahının tersine dönmesiyle küresel hisse piyasaları düşüş kaydederken, 1.814 dolara kadar gerileyen değerli metal yeniden yükselişe geçerek kayıplarını telafi etti.

Doların en çok işlem gördüğü para birimleri karşısındaki performansını ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0,2 düşüşle 1.162 seviyesine geriledi. Doların zayıflaması dolar cinsinden fiyatlanan altın gibi emtiaları da destekledi.

Altın fiyatları

Fed’in para politikasını sıkılaştıracağına yönelik şahin mesajları sonrasında altının kayıp yaşamaması, parasal sıkılaşmanın ve faiz artırımlarının çoktan fiyatlanmış olabileceğine işaret ediyordu. Yüksek gelen enflasyon ve Mart ayında faizlerin yükseltileceğine dair beklentilerin artmasına rağmen altın fiyatlarının yükselmesi de bunu doğruluyor.

DÜNYA ALTIN KONSEYİ’NDEN ALTIN FİYATLARI VE FAİZ ÖNGÖRÜSÜ

Dünya Altın Konseyi, ABD Merkez Bankası Fed’in daha önceki sıkılaşma döngüsünde de noktasal grafiğin daha şahin bir görünüme işaret ettiğini fakat gerçekleşen faiz artırımlarının öngörülenden daha az olduğunu belirtti.

Finansal piyasalardaki beklentilerin ve özellikle tahvil faizlerinin altın fiyatları üzerinde tarihsel olarak kuvvetli bir etkisi olduğunu belirten konsey, Fed’in sıkılaşma döngüsü başlamadan önceki aylarda altın fiyatlarının görece düşük bir performans sergilediğini ifade etti.
Dünya altın konseyi

Fed’in ilk faiz artırımını gerçekleştirmesinden sonraki üç ayda ise altının görece üstün performans sergilediğini belirten kuruluş, ABD hisse piyasalarının faiz artırımları öncesinde iyi performans gösterdiğini fakat faiz artışları sonrasında altının gerisinde kaldığına dikkat çekti.

ONS ALTIN FİYATI

Ons altın, haftaya düşüşle başladıktan sonra Fed Başkanı Jerome Powell’ın salı günkü şahin açıklamaları sonrasında yükselişe geçmişti. Enflasyonun beklentileri aşmasıyla da yükselişini sürdüren ons altın, perşembe günü bir miktar kayıp verse de cuma günü yeniden yükselerek haftayı 1.826 dolar civarında kapatmaya doğru ilerliyor.

Gram altın grafiği

GRAM ALTIN FİYATI

Gram altın, haftanın büyük bir bölümünde 800 TL civarında işlem gördükten sonra çarşamba günü doların zayıflaması ve Türk lirasının değer kazanmasıyla 780 TL’ye kadar gerilemişti. Gram altın, dolar endeksindeki düşüşe rağmen dolar/TL’nin yeniden yükselmesinden destek bularak 797 TL seviyesinde işlem görüyor.

YORUMLAR 8
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Üretim üretim üretim istihdam ihracaat kim ne derse desin yoksa ne ucuzluk nede bolluk olur
    Cevapla
  • Bulgaristanlı Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Her zaman dediğim gibi altın ve gümüş alın devletimize Dolar ve Euro kazandıracağınıza altın ve gümüşe yatırım yapın ülkemiz kazansın
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bankaların kiralık kasalarında 20 milyar dolar,35 milyar euro,3200 ton altın var, piyasa değeri : 3 TrilyonTL,piyasaya girse dolar 5 Türk Lirasına düşer,Devlet enerji şirketi kursun bütün halkımızı ortak etsin yeşil enerjiyede geçmiş oluruz.200 milyon panelden oluşan devasa bir enerji kaynağı 60.000 MW gücünde Temiz enerji veya Rüzgar, panel başına 250 usd bozdurulacak, aylık bir kişi en fazla 10.000 TL kar elde edebilecek kadar alabilecek .Devletimiz 30 yıl boyunca halkımıza kar payı dağıtsın faizsiz,Faize bulaşmak istemeyen kardeşlerimde faydalanır. Büyük bir çağ başlatmış olursunuz ekonomide. Rusya ya Elektrik üretmek içinde yılda 16 milyar dolarımız Kömür, Doğalgaz alımı için gitmez.
    Cevapla
  • Oğuz 2 yıl önce Şikayet Et
    Onz artmaz. 31,1 gram. Doların artması kısmi olarak altını etkiler. Diyelim ki dolar arttı, altın düştü. Altın değeri artar mı? Artış oranları etkilidir. Bu haber7, 3 gün önce altın düşecek diye algı haberi yapmıştı. Her yerde yazıyorum.
    Cevapla
  • Saygın 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu altin düşecek mi çıkacak mı belli değil. En iyisi mi paradan puldan uzak durmak. Nasıl olsa ev fiyatları da uçtu. Artık ev almam da hayal .kiracı geldik kiracı gidecez.
    Cevapla
  • 06pursaklar 2 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim ahirette sonsuz ev nasip etsin Faize girmeyip sabredene
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle