AK Parti'den ekonomiye yönelik yeni yasa teklifi! Dikkat çeken maddeler

AK Parti'nin, Vergi Usulü Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu'nda değişiklik öngören 4 maddelik yasa teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

AK Parti'den ekonomiye yönelik yeni yasa teklifi! Dikkat çeken maddeler
AK Parti'den ekonomiye yönelik yeni yasa teklifi! Dikkat çeken maddeler
GİRİŞ 13.01.2022 20:55 GÜNCELLEME 13.01.2022 22:43
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Akdemir ve AK Parti'li diğer milletvekillerinin imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi, ekonomiye ilişkin düzenlemeler öngörüyor.

Buna göre; vergi mükelleflerinin, yeniden değerleme imkanları ve 2004 yılından itibaren enflasyon düzeltmesinin uygulanmaması gerekçesiyle düzenlemeye gidiliyor.



ENFLASYONU DA KAPSIYOR

Bu kapsamda, 2023 yılı sonuna kadar enflasyon düzeltmesi yapılmaması amaçlanıyor. Ayrıca, 2023 yılı hesap dönemi sonu itibarıyla yapılacak enflasyon düzeltmesi neticesinde belirlenen geçmiş yıl karının vergiye tabi tutulmaması, geçmiş yıl zararının zarar olarak kabul edilmemesi öngörülüyor.

Bankacılık sistemindeki toplam mevduat ve katılım fonu büyüklüğü içerisinde Türk Lirası'nın payının artırılarak finansal istikrarın desteklenmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda yabancı paralarını Türk Lirası'na çeviren Kurumlar Vergisi mükelleflerinin, dönüşüm esnasında oluşan kur farkı kazançları da dahil olmak üzere, bu kapsamda açılan vadeli Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarından elde edecekleri faiz ve kar paylarının vergiden istisna edilmesi düzenleniyor.

ELİTAŞ'TAN TEKLİFE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti milletvekillerinin TBMM Başkanlığı'na sunduğu 4 maddelik, Vergi Usul Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin detaylarını yazılı açıklama ile paylaştı.

Enflasyon muhasebesi uygulamasını hatırlatan Elitaş, "2003'te hayata geçen, ilk kez ve bir kereliğine 2004'te uygulama imkanı bulan, 31 Aralık 2021'te de tekrar uygulanabilecek enflasyon muhasebesi konusunda, o günden bugüne yaptığımız yeniden değerleme oranlarıyla farklı farklı kanunlara yapılan atıf çerçevesinde kurumlarla idare arasında ortaya çıkabilecek ihtilaflar endişesiyle erteleme talebinde bulunuldu. Bu konuyu Cumhur İttifakı olarak uygun görerek Meclis Başkanlığı'na bir kanun teklifi verdik" ifadelerini kullandı.

Enflasyon muhasebesi uygulamasının 2023 sonuna kadar ertelendiğine işaret eden Elitaş, şirketlere 2023 sonunda enflasyon muhasebesi şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında yeniden değerleme imkanı sağlanacağını bildirdi. Elitaş, şunları kaydetti:

"ÜFE oranında yeniden değerlemeden dolayı herhangi bir kar ortaya çıktığı takdirde bu, şirketlerin geçmiş yıl karları olarak defterde, bilançolarında gözükecek, herhangi bir vergiye tabi olmayacak. Bunu ertelememiş olsaydık, 2021'de enflasyon muhasebesi uygulamasından dolayı ortaya çıkacak karlar vergiye tabi olacaktı. Bu süre içinde geçen zamanda herhangi bir sorun ortaya çıkmasın diye böyle bir düzenlemenin uygun olacağı kanaatine vardık."

Elitaş, teklifin diğer maddelerine ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Şirket aktiflerinde, kasasında veya bankada herhangi bir döviz bulunan şirketler, bu dövizlerini 17 Şubat 2022'ye kadar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda bozdurup ilgili bankada Merkez Bankası'nın tebliğleri doğrultusunda 3 ya da 6 ay vadeli mevduat açtıkları takdirde, 1 Ekim 2021 ile 31 Aralık 2021 arasında ortaya çıkacak kambiyo karları vergiye tabi olmayacak. 31 Aralık 2021'den önce şirket aktiflerinde bulunan, 1 Ekim 2021'e kadarki olan kambiyolar veya dövizler, Merkez Bankası'nda bozdurulduğu takdirde 17 Şubat 2022'ye kadar Merkez Bankası'na bozdurulup yatırılırsa bunlar kambiyo karlarından Kurumlar Vergisi ödemeyecek. Aynı şekilde kur korumalı mevduat kapsamında açtıkları mevduattan dolayı ortaya çıkacak herhangi bir faiz varsa örneğin dönem sonundan kur daha düşük çıktı, faiz elde eden bir işletme ortaya çıkarsa buradan elde ettikleri faiz gelirleri de yine Kurumlar Vergisi kapsamından istisna tutulacak. Tüm şirketler bir an önce bu düzenlemenin çıkmasını arzu ediyor. Bu süreç içinde şirketlerimize kur korumalı vadeli mevduatlarını açabilme imkanını vermiş oluyoruz. Burada en önemli olan nokta, 2021'deki varlıklarının kambiyo karlarının Kurumlar Vergisi'nden istisna olması."

Elitaş, 17 Ocak Pazartesi günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeyi planladıkları kanun teklifini, gelecek hafta yasalaştırarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın takdirine sunmayı hedeflediklerini bildirdi.

YORUMLAR 35
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bankaların kiralık kasalarında 20 milyar dolar,35 milyar euro,3200 ton altın var, piyasa değeri : 3 TrilyonTL,piyasaya girse dolar 5 Türk Lirasına düşer,Devlet enerji şirketi kursun bütün halkımızı ortak etsin yeşil enerjiyede geçmiş oluruz.200 milyon panelden oluşan devasa bir enerji kaynağı 60.000 MW gücünde Temiz enerji veya Rüzgar, panel başına 250 usd bozdurulacak, aylık bir kişi en fazla 10.000 TL kar elde edebilecek kadar alabilecek .Devletimiz 30 yıl boyunca halkımıza kar payı dağıtsın faizsiz,Faize bulaşmak istemeyen kardeşlerimde faydalanır. Büyük bir çağ başlatmış olursunuz ekonomide. Rusya ya Elektrik üretmek içinde yılda 16 milyar dolarımız Kömür, Doğalgaz alımı için gitmez.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunların bir işe yarayacağını hiç mi hiç zannetmiyorum esas olan maaşları arttırmaktır bundan gerisi boştur halkın gelirini arttırır sanız herşey düzelir böyle bir sürü cambazlik yapmak zorunda kalmazsınız
    Cevapla
  • 1 Kayseri'li 2 yıl önce Şikayet Et
    çikolatanın GLİKOZUN, gıda katkı kimyasallarının KDV sini 18 yapın ,glikoza ek vergi koyun GARİBANIN YEDİĞİ TEMEL GIDA MADDELERİ KDVSİ SIFIR OLSUN
    Cevapla
  • Mağdur biri 2 yıl önce Şikayet Et
    İmar barışı mağdurları için de bir çözüm üretin. Bu aynı zamanda hazine için de gelir demektir.
    Cevapla
  • Akyürek 2 yıl önce Şikayet Et
    9800 prim günüm var 30 yıllık sigortalılık sürem var 49 yaşındayım işsizim EYT mağdurları adalet bekliyor
    Cevapla
  • Cevap 2 yıl önce Şikayet Et
    Diyelim emekli oldum genç yaşta... Yatacanmı yok tekrar çalışacan... Yani çift maaş peşindesin koçum...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle