Sert düşüşün ardından dolarda son durum! Altında enflasyon dopingi

Gece saatlerinde 13.08 lirayı gören dolar yeni güne 13.40 liradan başladı. Altın fiyatları, ABD'de enflasyonun 39 yılın zirvesinde gelmesinden sonra Fed'in Mart ayında faiz artıracağına dair beklentilerin artmasıyla yükseldi. Gram altın ise dolar kurundaki düşüşü takip etti.

GİRİŞ 13.01.2022 09:02 GÜNCELLEME 13.01.2022 09:02
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Dolarda dün ABD enflasyonunun etkisi görüldü. ABD'de aralık ayında yıllık enflasyon yüzde 7 ile beklentilere paralel geldi.

Veri ilk açıklandığında kurda ani bir tepki olmadı. ABD'de piyasaların açılışıyla ise doların ana para birimleri karşısındaki performansını gösteren dolar endeksinde yüzde 0.5'i aşan kayıp yaşandı. Dolar/TL'deki düşüş daha sert oldu.

Gece saatlerinde 13.08 lirayı gören dolar yeni güne 13.40 liradan başladı.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Altın fiyatları, enflasyonun yükselmesi sonrasında Fed’in Mart ayında faizleri artıracağının neredeyse kesinleşmesiyle yükseldi. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen Dolar/TL ’deki düşüşle geriledi.

ABD’de enflayon Aralık ayında yüzde 7’ye çıkarak 39 yılın zirvesine tırmandı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 7 olması yönündeydi.

ABD enflasyonu 39 yılın zirvesine çıktı

Doların en çok işlem gördüğü para birimleri karşısındaki performansını ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi, enflasyon sonrasında yüzde 0,3 düşüşle 1.165 seviyesine geriledi. Doların zayıflaması dolar cinsinden fiyatlanan altın gibi emtiaları da destekledi.

Dolar kuru

Fed’in para politikasını sıkılaştıracağına yönelik şahin mesajları sonrasında altının kayıp yaşamaması, parasal sıkılaşmanın ve faiz artırımlarının çoktan fiyatlanmış olabileceğine işaret ediyordu. Yüksek gelen enflasyon ve Mart ayında faizlerin yükseltileceğine dair beklentilerin artmasına rağmen altın fiyatlarının yükselmesi de bunu doğruluyor.

Gram altın

ONS ALTIN FİYATI

Yeni haftaya da düşüşle başlayan ons altın, salı günü Powell’ın açıklamaları sonrasında yeniden yükselişe geçerek 1.823 dolara kadar tırmandı. Sonrasında hafif bir gerileme kaydeden değerli metal, çarşamba günü enflasyon verisi sonrasında yükselerek 1.828 dolara kadar tırmandı.

Gram altın grafiği

GRAM ALTIN FİYATI
Gram altın, geçen haftanın başında 816 TL’ye kadar tırmandıktan sonra dolar/TL’deki düşüşle 750 TL civarına kadar gerilemişti. Geçen haftanın ortasında 800 TL sınırına çıpa atan gram altın, yeni haftaya da bu seviyelere yakın bir seyirle 796 TL civarında başladıktan sonra çarşamba günü sabah saatlerinde 804 TL seviyesinde bulunuyordu.

Gram altın, küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen ABD enflayon verisi sonrasında dolar kurunda yaşanan düşüşle 786 TL seviyesinde bulunuyor.

YORUMLAR 25
  • ismet 2 yıl önce Şikayet Et
    bir haftada 100 tl artan 1 günde 50 tl inen emtia devlete külli zarar makul şekilde artip inmiyor geçen yila göre 650 civari olması gerekir dolar 9 lira üzerinin izahi yok
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    50 yaşındayım. Birgün doların düzenli olarak düştüğünü görmedim. 1 dolar 13 tl oluyorda neden 1 tl 13 dolar olmasın.
    Cevapla
  • ayhan o. 2 yıl önce Şikayet Et
    tüm dünyada uluslararası ticarette , petrol, silah ve ilaç dolarla satılıyor. Kanun böyle. bunlardan bir tanesi bile TL ile satılabilse 1 TL 13 de olur 23 de. (İnşallah birgün görmek nasib olur)
    Cevapla
  • Giray Siner 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar endeksi patir patir dunyada duserken bizde dolarin dusmemesini biri bana aciklasin.
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar Dünyada düsüyor ama Dünyada,Avrupada Dogalgaz,Elektrik ,Akaryakıt her Şey, Doları yüksek Türkiyeden iki-Üç Kat daha pahalı bu nasıl açıklanır!?.
    Cevapla
  • vatansever 2 yıl önce Şikayet Et
    neymiş ihracatcılar önemliymiş zam falan hikaye demekki hükümet politikasıymış abd bile doların düşmesini istiyor
    Cevapla
  • Hamdi 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar Boşalır Dolar Boşalır. 1 dolara 10 dolara 100 dolara….. vatan satılmaz. Dolarsız yaşanır amma vatansız yaşanmaz. Dolar arttı düştü diye oy verilmez. Sıkmayın canınızı önümüzdeki aylarda istikrara kavuşur inşallah. Bak yurdun her tarafına bereket yağıyor vesselam.
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Normalde 8 Lira olan Dolar 13 lira yine cok yuksek Dolar 13 lirada yerinde sayarken Piyasada Herkes Marketler,Esnaf ,Uretici ,Lokantalar,Restoranlar,Yemek yerleri Fahiş Zamlar yapmaya basladilar! ..Akaryakıt dahil piyasada İnsafsizca bu Zam furyasına artik Cok ağır Cezalarla dur denmesi lazım!.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle