Çin'de enflasyon hız kesti

Çin'de üretici fiyat endeksi Aralık ayında bir önceki yıla göre yüzde 10,3 artış kaydetti. Üretici fiyat endeksi Kasım'da yüzde 12,9 artmıştı. Tüketici fiyat endeksi ise yıllık yüzde 1,5 ile yüzde 2,3 seviyesindeki Kasım verisinin altında kaldı.

Çin'de enflasyon hız kesti
Çin'de enflasyon hız kesti
GİRİŞ 12.01.2022 09:02 GÜNCELLEME 12.01.2022 10:12
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çin’de enflasyon baskıları emtia ve gıda fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle aralık ayında hız keserken, Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) ekonomideki yavaşlamanın önüne geçmek için faiz indirmesinin önü açıldı.

Ülkede üretici fiyat endeksi aralık ayında bir önceki yıla göre yüzde 10,3 artış kaydetti. Üretici Fiyat Endeksi kasımda yüzde 12,9 artmıştı.

Bloomberg anketinde aralık beklentisi de yüzde 11,3 seviyesindeydi. Tüketici Fiyat Endeksi de yıllık yüzde 1,5 ile yüzde 2,3 seviyesindeki kasım verisinin ve yüzde 1,7 seviyesindeki Bloomberg anketi beklentisinin altında kaldı.

Verilerin ardından Çin Merkez Bankası'nın, Nisan 2020’den bu yana ilk faiz indirimini gerçekleştirebileceği ve bunu gelecek hafta başında yapabileceği öngörülüyor. Çin yönetimi bu yıl gayrimenkul sektöründeki daralma ve koronavirüs varyantlarının görünümü olumsuz etkilemesiyle büyümeyi destekleyici politikalara yönelmeye başlamıştı.

KURUMLAR BÜYÜME BEKLENTİLERİNİ DÜŞÜRÜYOR

Goldman Sachs da omikron varyantının kontrol altına alınmasındaki zorluklara işaret ederek, Çin’in 2022 büyüme beklentisini yüzde 4,8’den yüzde 4,3’e düşürdü. Kurum büyüme üzerindeki en büyük baskının ilk çeyrekte hissedileceğini ve sonrasındaki toparlanmanın hatırlatıcı aşı dağıtımına bağlı olacağını öngördü.

Goldman, ülkede ilk çeyrekte 50 baz puanlık zorunlu karşılık indirimi beklentisini korudu. Kurum şimdi ilk yarıda orta vadeli borç verme imkanı ile bankaların bir yıllık gösterge kredi faiz oranlarında da 10 baz puan indirim bekliyor.

Morgan Stanley ekonomistleri de pazar günkü değerlendirmelerinde omikronun ülkede daha yaygın hale gelmesi ve kapanmaları tetiklemesi halinde, büyüme tahminlerine yönelik risklerin aşağı yönlü olduğunu duyurdu. Yatırım bankası, Çin ekonomisi için ilk çeyrekte yıllık yüzde 4,9’luk büyüme tahmini için 60-70 baz puan aşağı yönlü risk öngörüyor.

YORUMLAR 2
  • metin 2 yıl önce Şikayet Et
    Çinde yaşam sındartı bize göre super
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Yahudi sermayesi hepsi Çine gitti ondandır
    Cevapla