Altın ve dolar için kritik gün geldi! Rakamlar yeniden şekillenecek

Dolar yeni güne hafif düşüşle yüzde 13.75 liradan başladı. Altın yatırımcıları, değerli metalin fiyatlarının nasıl şekilleneceğini anlamak için bugün açıklanacak ABD enflasyon verisine odaklandı. Altın fiyatları ise Powell'ın enflasyona karşı sert tavrını ortaya koyan konuşması sonrasında yükseldi. Beklenti aralık ayında ABD enflasyonunun yüzde 7,1’e ulaşacağı yönünde oldu.

GİRİŞ 12.01.2022 09:33 GÜNCELLEME 12.01.2022 09:35
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Dün akşam ABD Başkanı Joe Biden'ın ikinci bir dönem için Fed Başkanlığına aday gösterdiği Jerome Powell, ABD Senatosunun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtladı.

Powell, ekonominin artık son derece destekleyici politikaya ihtiyacı olmadığını belirterek, enflasyonun beklenenden daha uzun süre yüksek seyretmesi halinde zaman içinde faiz oranlarını daha fazla artırmak zorunda kalabileceklerini ifade etti.

Dolar ve altın

GÖZLER ABD ENFLASYONUNDA

Bu açıklamalar sürpriz olmadığı için piyasalarda önemli bir etkisi olmadı. Bugün gözler açıklanacak ABD enflasyon verisinde olacak.

Fed Başkanı Powell

ALTIN YATIRIMCISI FED'İ BEKLİYOR

Altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin konuşması sonrasında yükselerek son bir haftanın zirvesine tırmandıktan sonra geriledi. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükseliş ve Dolar/TL ’deki yüksek seyirle 800 TL’nin üzerinde bulunuyor.

Altın yatırımcıları, Powell’ın açıklamaları sonrasında bugün saat 16:30’da açıklanacak ABD enflasyon verisine odaklandı. Ülkede enflasyon Kasım’da yıllık yüzde 6,8 olarak gerçekleşirken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi Aralık ayında enflasyonun yüzde 7,1’e ulaşacağı yönünde oldu.

Powell konuşmasında, ABD ekonomisinin en hızlı şekilde geliştiğini ve işgücü piyasasının “inanılmaz bir şekilde” iyileştiğini söyledi.

Faiz artırımı hakkında yaptığı değerlendirmede, “Fed, enflasyonu soğutmak için daha fazla agresif faiz artışı gerekiyorsa bunu yapacaktır” diyen Powell, düşük enflasyon çağında para politikası çerçevesini güncellediklerini ve enflasyon artışının pandemi ile ilişkili bozukluklara bağlı olarak geliştiğini açıkladı.

Fed’in para politikasını sıkılaştıracağına yönelik şahin mesajları sonrasında altının kayıp yaşamaması, parasal sıkılaşmanın ve faiz artırımlarının çoktan fiyatlanmış olabileceğine işaret ediyor.
Altın Ons grafiği

“Küresel tahvil faizleri salgın döneminin en yüksek seviyesinde bulunmasına rağmen altın çok da kötü performans göstermiyor” diyen Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, Fed’in bilançosunu küçültmesinin getirisi eğrisini düzleştireceğini ve bunun da altını destekleyeceğini söyledi.

Ons/Gram altın grafiği

Ons altın fiyatı

Yeni haftaya da düşüşle başlayan ons altın, salı günü Powell’ın açıklamaları sonrasında yeniden yükselişe geçerek 1.823 dolara kadar tırmandı. Sonrasında hafif bir gerileme kaydeden değerli metal, çarşamba günü sabah saatlerinde 1.818 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Gram altın fiyatları

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen haftanın başında 816 TL’ye kadar tırmandıktan sonra dolar/TL’deki düşüşle 750 TL civarına kadar gerilemişti. Geçen haftanın ortasında 800 TL sınırına çıpa atan gram altın, yeni haftaya da bu seviyelere yakın bir seyirle 796 TL civarında başladıktan sonra çarşamba günü sabah saatlerinde 804 TL seviyesinde bulunuyor.

ABD ENFLASYONU ÖNCESİ BİLİNMESİ GEREKENLER

ABD'de aralık ayı enflasyonu bugün TSİ 16:30'da açıklanacak. ABD'de enflasyon kasımda yıllık yüzde 6,8 olarak gerçekleşirken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi aralık ayında enflasyonun yüzde 7,1’e ulaşacağı yönünde oldu. 

ABD'de enflasyonun yüzde 7,1 çıkması bekleniyor

Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyonun ise aylık bazda yüzde 0,5’e, yıllık bazda yüzde 5,4’e çıktığı tahmin ediliyor. Veri, Fed’in faiz artırımlarına mart ayında başlayıp başlamayacağı açısından önemli bir gösterge olacak.

Bloomberg Economics, omikron varyantı kaynaklı arz sıkıntılarının ABD enflasyonu üzerinde ilk çeyrekte ilave yukarı yönlü baskı kurabileceğini öngörüyor. Bununla birlikte ülkede fiyatları yukarı iten unsurların yılın kalan kısmında etkisini azaltacağı da tahmin ediliyor.

Öncelikle omikrona bağlı bir kapanma beklenmiyor. Bu da tüketicilerin kapanma döneminde talebinin arttığı önemli harcama kalemi ürün gruplarına saldırmayacağı anlamına geliyor. Başta petrol olmak üzere, önemli emtia fiyatları zirve seviyelerinden indi ve Fed de para politikasını sıkılaştırmaya başlıyor.

Tüm bunlar, birçok ekonomistin neden 2022 sonunda ABD’de yüzde 3’ün altında enflasyon beklediğini de ortaya koyuyor. Ancak ekonomistlerin büyük bölümü geçen yılki tırmanışı da öngöremeyerek, yine daha ılımı bir enflasyon tahmin etmişlerdi.

Ekonomistlerin fazla iyimser olabileceğine dair işaretler ise; kiralarda yükseliş beklentisi, ücretlerde artışın ivme kazanması, omikron varyantına bağlı olası arz sıkıntıları olarak sıralanıyor.

DoubleLine Capital CEO’su Jeffrey Gundlach, Fed’in ücret artışları konusunda geriden geldiğini belirtti ve “Resesyon konusunda hiç olmadığımız kadar tetikte olacağız” dedi. Milyarder fon yöneticisi ABD’de enflasyonun 2021’de yüzde 7’yi aşmış olabileceğini, 2022’nin ilk yarısında zirve seviyesine ulaşacağını tahmin etti.

 

YORUMLAR 21
  • Erhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Piyasada fiziki döviz çok az var döviz hesabı olanlar dövizlerini zoraki yüzde on TL ye çevirmesi için baskı yapılacak eğer böyle yapılırsa TL çok değer kaybeder kur garantili TL mevduatı çözüm değil devlet bu şekilde parası olanları yönlendirmemeli üretime istihdama yönlendirmeli yoksa mevduatların vadesi geldiğinde hazine zarar eder üretim istihdam şart akdi halde ekonomimize döviz girdisi azalır hatta yabancı yatırımcı kaçar bankalardaki döviz hesapları yastık altına çekilir
    Cevapla
  • Halkın bakışı 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolarda bir düşüş olacağını düşünüyorum bir miktar sert geri çekilme olacaktır Çünkü buralarda tutunamadı çok efor sarfediyor dolar yatırımcısının sabrı kalmıyor biraz biraz bozdurmak zorundalar artık
    Cevapla
  • Hamza boyraz 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolarl kaç para dan alayım
    Cevapla
  • Onur ünlü 2 yıl önce Şikayet Et
    Altın döviz pik yapacak çok yükselecek şu an topluyor.
    Cevapla
  • Unicr 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar 1 milyon olsa da bize ne çarşı pazar zaten bildiğini okur nedir o ucuza al pahalıya sat.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle