BES’ten çıkanların yüzde 73'ünün gerekçesi aynı

Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) katılımcıların yüzde 73’ünün ani nakit ihtiyacı nedeniyle sistemden çıktığı tespit edildi. Bunun önüne geçmek için katılımcılara kısmı ödeme imanı getirilirken, böylece 17 milyar lira sistemde kalacak.

BES’ten çıkanların yüzde 73'ünün gerekçesi aynı
BES’ten çıkanların yüzde 73'ünün gerekçesi aynı
GİRİŞ 11.01.2022 09:19 GÜNCELLEME 11.01.2022 09:26
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde devlet katkısı 5 puanlık artışla yüzde 30’a çıkarken, sistemde kalışı özendirmek için ‘kısmi çekim hakkı’ getiriliyor. BES’ten çıkış nedenlerinde ise ani nakit ihtiyacı başı çekiyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ekonomik torba kanun teklifiyle kısmi çekim hakkı da getiriliyor.

Buna göre, konut alımı, evlilik ve eğitim gibi durumlarda katılımcı, BES’ten ayrılmadan, devlet katkısı hariç, hesabındaki birikim tutarının yüzde 50’sine kadar ödeme alabilecek. Bu durumda kısmen yapılan ödeme tutarının yüzde 25’ini aşmamak üzere devlet katkısı hesabındaki tutardan da ödeme yapılabilecek.

AVANTAJLARINI KAYBEDİYORLAR

Düzenlemeyle kısmen ödeme alan katılımcıların, sistemden ayrılmasının önlenmesi amaçlanırken, yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 73’ünün ani nakit ihtiyacı dolayısıyla sistemden çıkmak durumunda kaldığı anlaşıldı. Konuyla ilgili komisyonda bilgi veren Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Türker Gürsoy, “Katılımcılar kısmi bir paraya ihtiyaç duydukları anda tümden hesaplarını bozdurarak avantajlarını kaybederek sistemden çıkmak zorunda kalıyorlar” dedi.

EĞİTİM, KONUT, EVLİLİK

Birebir anketlerle katılımcıların sistemden neden çıktıklarını araştırdıklarını söyleyen Gürsoy, “Eğitim harcamaları dolayısıyla çıkmak zorunda kalanların oranı yüzde 17, konut almak için çıkmak durumunda olanlar 14, borç ödemek için çıkanlar yüzde 9, iş kurmak için çıkanlar yüzde 7, evlilik dolayısıyla ihtiyaç duyduğu birikimi alıp çıkanlar yüzde 5” diye konuştu.

KISMİ ÇEKİM HAKKI OLSA KALIRDIK CEVABI

Katılımcılara “Kısmi çekiş hakkı size sunulsaydı, sözleşmenizi temlik etme hakkı sunulsaydı sistemden çıkar mıydınız, yoksa devam eder miydiniz” diye sorduklarını da aktaran Gürsoy, “Çıkanların yüzde 65’i ‘Biz bu haklar sunulsaydı sistemde kalırdık, devam ederdik, kısmi olarak çıkardık’ dediler” ifadelerini kullandı.

17 MİLYAR LİRA SİSTEMDE KALACAK

Düzenlemeyle birlikte 17 milyar TL’lik bir fonun sistemde kalmasının sağlanması öngörülüyor. Öte yandan, 45 yaş üzerinde yaklaşık 3.7 milyon çalışan olduğu, bu çalışanların da talebi halinde sisteme girmesinin önünün açıldığı belirtiliyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 25
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Eyt kanunu çıkartmayıp kazanılmış hakkını vermiyor, Bes 'e dahil edip birikmiş paranimı verecek ,yok neymiş paranın bir kısmını çekebilirmişim ,benim olan paramı senmi karar verecen nasıl kullanacağmı,kimse sizlere güvenmiyor,zorla bes'e dahil etmek nedir!!
    Cevapla
  • Uygar 2 yıl önce Şikayet Et
    Boş konuşmayın bir kere asgari ücret vergi dışı
    Cevapla
  • Melahat 08 2 yıl önce Şikayet Et
    Bes Kâr payı çıkan fiyatları tekrar dime vuruyor neden çıkan fon kar payı sabit kalmıyor anlam veremiyorum.
    Cevapla
  • Misafir 22 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen bana 4.250 TL maaş vereceksin 100 lira mı keseceksin Ekim Kasım Aralık ayında vergi dilimine sokacaksın bana verdiğin asgari ücreti gene benden geri almış olacaksın Ne anladım ben bundan
    Cevapla
  • Madur 2 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaşın parasını dolandırma beleşe kullanma için yapılan sonucunu kimsenin bilmediği bir yapı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle