Zincir marketlere kâğıt, bez çanta, file zorunluluğu getirildi

Zincir market ve zincir mağazalara kasa önlerinde vatandaşın görüp kolay erişebileceği şekilde kâğıt, file veya bez çanta ve benzeri alternatif çok kullanımlık taşıma ekipmanlarından bulundurma zorunluluğu getirildi.

Zincir marketlere kâğıt, bez çanta, file zorunluluğu getirildi
Zincir marketlere kâğıt, bez çanta, file zorunluluğu getirildi
GİRİŞ 05.01.2022 12:18 GÜNCELLEME 05.01.2022 12:43
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” üzerinde yaptığı düzenlemede plastik poşet fiyatını 25 kuruşta sabit tutarken, zincir market ve zincir mağazalara da yeni zorunluluk getirdi. Yeni yıl ile birlikte artık zincir market ve zincir mağazalar kasalarında, vatandaşların görüp kolayca erişebilecekleri şekilde, kâğıt, file veya bez çanta ve benzeri alternatif çok kullanımlık taşıma ekipmanlarından bulunduracak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar”da güncelleme yapıldı.

İlgili sektör ve temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen “Plastik Poşet Komisyonu” toplantısındaki görüşler de dikkate alınırken, yapılan yeni düzenlemede şu ifadelere yer verildi:

PLASTİK POŞET ÜCRETİ DEĞİŞMEDİ

“2022 yılı plastik poşetlere uygulanacak taban ücret adet başına vergiler dâhil 25 kuruştur. 01.01.2022 tarihinden başlayarak 2022 yılı sonuna kadar ise satışa tabi tüm poşetler için uygulanacak ücret adet başına vergiler dâhil 25 kuruş olup daha az veya daha fazla bir ücret uygulanamaz.”

ZİNCİR MARKET VE ZİNCİR MAĞAZALARDA ZORUNLU OLDU

Plastik poşet fiyatlarını 2019 yılında 25 kuruş olarak belirleyen ve 2022 yılında da bu fiyatı sabit tutan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, zincir market ve zincir mağazalara da yeni zorunluluklar getirdi. Yeni yılla birlikte “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar”a eklenen madde ile artık zincir market ve zincir mağazalar plastik poşetlerin yanında kâğıt, File veya Bez Çanta ve benzeri alternatif çok kullanımlık taşıma ekipmanlarından bulundurmak zorunda olacak. Söz konusu ekipmanlar, vatandaşların görüp kolayca erişebilecekleri şekilde kasa yakınlarına yerleştirilecek. İşletmeler bu ekipmanları, talep eden vatandaşlara ücretli ya da ücretsiz vermekle yükümlü olacak.

Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslara eklenen yeni madde ise şöyle:

“Zincir market/mağazalar, kasalarında plastik poşetlerin yanı sıra kâğıt ve/veya bez ile file ve benzeri alternatif çok kullanımlık taşıma ekipmanı bulundurur ve müşteri tarafından talep edilmesi hâlinde ekipmanı ücretli/ücretsiz sağlar.”

İlgili usul ve esaslarda yapılan yeni düzenlemeler; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un imzasıyla uygulamaya alındı.

YORUMLAR 31
  • SİVAS KENT METAL 2 yıl önce Şikayet Et
    Paralıda olsa,parasizda olsa poşet mecbur alınıyor,aldigin ürünleri cebinde taşıyacak değilsin,paralı olmasına karsiyim.
    Cevapla
  • turgut 2 yıl önce Şikayet Et
    market posetının cop posetı olarak kullanılası sonradan cop posetı almayı engeledıgı ıcın poset alımın azaltır 2 ınsanların her zaman yanında fıle tasıma sansı olmaz 3 kagıt posetler kullansak kagıt pahalı bır ıtal urun ekonomık zarar 4 poset ucret lı oldugu yıl beledıye secımi oldu chp ıstanbulda ucretsız fıle dagıttı posete para veren ınsanlar halıyle hukumete tepkı gosterdı .5 posetın parasını ben verıyorum ustunde marketın reklamı bunu ben kabul etmıyorum 6 poset parayla olsun dıyenler ya chp yada market zıncırı olan tuccarlar
    Cevapla
  • Biri 2 yıl önce Şikayet Et
    Poşeti o zaman market ücret mukabilinfe geri alsın doğa daha iyi korunur gariban soyularak degil...
    Cevapla
  • Özcan 2 yıl önce Şikayet Et
    Poşetlerin paralı olmasının sebebi vatandaştır, vatandaş olarak marketten alınan poşeti çöp poşeti yapma gibi özelliğimiz var, bir alışverişe 2 poşet yeterli olurken 10 poşet alınca paralı oldu, bunu yapan bizler olduk. Bugün ihtiyaç sahipleri için yardım kutusu yapsalar, ihtiyacınız kadar alın notu bıraksanız işte o notu bile alırlar.
    Cevapla
  • Ferah 2 yıl önce Şikayet Et
    Öyle diyorsunuz migros sanal marketten sipariş veriyoruz neredeyse 1 ürüne 1 poşet daha dün sipariş verdim 6 ürüne 3 poşet
    Cevapla
  • recep 2 yıl önce Şikayet Et
    poset ucretlı olmasıını asıl nedenı dogada gec yok oldugu ıcın cevre kırlılıgını onleme amacı tasımalıdır poset ucretlı bıle verılmemelı altarnatıf olarak urunde tasıma kulpları olan anbalaj urun halıne donusturlmelı kagıt havlu ve yogurt kovası benzerı urunde tutatra tasıma yerlerı olmasu faydalı olur
    Cevapla
  • Ben 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen kardeşim, her bir ürüne bir poşet alanları gördüğüm zaman utanıyordum. Paralı olması çok iyi oldu, hatta tanesini bir lira yapmalı ve bu para doğrudan devlete gitmelidir.
    Cevapla
  • Abdullah Gazi 2 yıl önce Şikayet Et
    ne alakası var kardeşim suçu vatandaşa atıyorsunuz onun için mi dün poşeti bedavaya veren marketler bu gün biraz daha pahalı olmasını istiyorlar zengini kalkındırmak başka bir şey değil ne gelirse fakire geliyor zaten fakir zenginden fazla vergi veriyor bu memlekette bunu biliyor musun sen.
    Cevapla
  • alp 2 yıl önce Şikayet Et
    marketlere saatlik fiyat beyanı zorunluluğu getirin. onların fiyat etiketlerini değiştirdikleri entegre proğramları var. büyük bir alt yapı kurun bunu sağlayabilecek altyapı gücü olan yerli iletişim firmamız mevcut bütün zincir marketlerin sistemi bu alt yapıya kaydolsun ve devlet kontrolünde bir merkezde izlemeye alın. izleme ekranında fiyatlarda orantısız değişikliklerin yapıldığını gördüğünüz anda müdahale edin(yazılımla fahiş artışlar kırmızı renge dönebilir uygun fiyatlar yeşil olur) uyarın ceza kesin bu başka türlü olmaz.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Bugün büyük market zincirlerinden birinde rafların boş olduğunu bir çok ürünün raftan kaldırılmış olduğunu rafa bırakılan bir kac adet 1 litrelik süt fiyatlarının da 9,00 tl ile 13,50 tl ye fırlamıs olduğunu gördüm,büyük bir şaşkınlık ve endişe içerisinde kaldım malesef.
    Cevapla
  • 5 TEN KÜÇÜĞÜZ 2 yıl önce Şikayet Et
    KEŞKE BU YAZDIĞIN GÜZEL FİKİR SİSTEME DÖNÜŞSE ah ah NERDEEE. ALLAH FAKİRE YARDIM ETSİN.FIRSATÇILARIN YANINA KAR BIRAKMASINNN İNŞALLAH...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle