Şirket aracı kullanan herkesi ilgilendiriyor! Kesilen ceza işçiden alınmayacak

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, şirket aracına kesilen trafik cezalarının, işçinin rızası olmadan maaşından kesilemeyeceğine hükmetti.

GİRİŞ 05.01.2022 16:45 GÜNCELLEME 05.01.2022 17:08
Bu Habere 83 Yorum Yapılmış

Yüksek Mahkeme; işçinin şirket aracını kullanırken sebep olduğu trafik para cezalarının işveren şirket tarafından ödenmek zorunda kalınması ve bu tutarların işçinin açık muvafakati olmadan resen mahsubu yoluna gidilmesinin mevzuata aykırı olduğuna dikkat çekti.

MİLYONLARCA ÇALIŞANI İLGİLENDİREN KARAR!

Yıllarca çalıştığı şirketin başka bir ildeki şubesinde görevlendirilmeyi kabul etmeyen satış temsilcisi, şirketin ‘git’ dediği yere gitmediği için işten çıkarıldı. İş Mahkemesi, mağdur satış temsilcisinin açtığı alacak davasını yerinde buldu. Kararın temyiz edilmesiyle devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, milyonlarca çalışanı ilgilendiren bir karara imza attı. Satış temsilcisinin kullandığı şirket aracına yazılan trafik cezalarının işçinin maaşından kesildiğine dikkat çekilen Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi:

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, şirket aracına kesilen trafik cezalarının, işçinin rızası olmadan maaşından kesilemeyeceğine hükmetti.

“Davacı, davalıya gönderdiği ihtarname ile ödenmeyen 2012 yılı Temmuz ayı ücretini talep etmiş aynı talebini dava konusu etmiştir. Dosyadaki belgelerden Temmuz ayı itibariyle davacının 600 lira kapatılmamış avansı olduğu, bu nedenle Temmuz ayında ödenmesi gereken ücretten 600 lira avans mahsubu yapılmıştır. Ancak davacının şirkete ait aracı kullanırken sebep olduğu trafik para cezaları nedeniyle davalı şirket tarafından ödenmek zorunda kalınan tutarların davacı işçinin açık muvafakati olmadan re’sen mahsubu yoluna gidilmesinin mevzuata aykırıdır. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.”

YORUMLAR 83
  • GARA ÇOCUK 2 yıl önce Şikayet Et
    Mahkemenin kararı her ne kadar kanuna uygunsa da ,adil değil.Suçu işleyen başka cezayı ödeyen başka olmamalı.
    Cevapla
  • Can 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa da işçi öder Çünkü trafik kurallarına uymayan personelin kendisi ve kendi duygularıdır. Cok saçma bir karar. Türkiye 50 yıl geriden düşünüyor. Beyinler gelişmeli. Türkiye de trafik suçları oranı çok yüksek, bu şoförlerin eğitim duygu ve kültür problemidir. Sirketler insan hakları mahkemesine başvurursa iş değişir.
    Cevapla
  • Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    Sadece başlığı okumak değil haber içeriğini düzgün okumayı öğrenmek gerek. Kesinti yapamazsın diye bir karar değil. İşçiden habersiz kesemezsin diye bir karar var. İnsan hakları demişsinya insan haklarına uygun bir karar. İşçinin Maaşına haciz konduğunda bile belirli bir orandan fazla haciz koyulmuyor. İş aracıyla yapılan her tarfik kazası sadece şoförün suçu mu? Hayran olduğun avrupada işleri son ana bırakıp şoförü sıkıştıran, şirket aracının bakımını ve eksiklerini yaptırmayan patronlar var mı?
    Cevapla
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Ceza neden yazilmis kirmizi isikmi muayenesiz arac kullanmakmi? Bunlar farkli sryler biri soforu baglar digeri sirketi.
    Cevapla
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    is kurallari uymadi dersin bir daha yapar ise atarsin tazminat vermesin sorun kalmaz calisan araba kullanir iken uymasi gereken kural var o zaman devlet calisan ceza yedi ise ondan direk alsin
    Cevapla
  • Birol 2 yıl önce Şikayet Et
    Makas atan araçların bir kısmı şirket aracı. İnsan kendi aracını öyle hor kullanmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle