Bir süredir özellikle büyükşehirlerde yaşanan kiralardaki artış vatandaşı zor duruma soktu. Ev sahipleri ise çeşitli bahanelerle mevcut kiracılarını evden çıkartarak bir başkasına daha yüksek fiyattan kiralamanın peşinde. Peki kiracılar, ev sahibinin evi boşaltma talebi karşısında hangi haklara sahipler ve neler yapabilirler? İşte Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu’nun açıklamaları... 

FAHİŞ TALEPLERE TAVİZ VERMEYİN! 

Ev sahibi kafasına göre kira atışı talebinde bulunup, istediği zaman da tahliye edemez. Kiracıları kanunlar koruyor. İlk beş yıl boyunca azami TÜFE oranında artış yaparsa o kiracıdan fark talep edilemez. Kontratta daha düşük bir miktar yazılı ise o uygulanır. Bunun yanı sıra beş yıl dolduktan sonra kira tespit davası açılabilir. Ancak tahliye için mutlaka geçerli haklı bir sebep olması lazım. Yani ev sahibinin, ‘Ben kirayı arttıracağım. Vermezsen çık, git’ demesi tamamen hukuka aykırıdır. 10 yıllık kiracı tahliye davasını kaybedebilir ama 5 yıl dolmadan kira artışında fahiş taleplere asla taviz vermesinler.  

EV SAHİBİ KONUTU 3 YIL BOYUNCA KİRAYA VEREMEZ 

Kiracıların fahiş fiyat artışı yapmak isteyen ev sahiplerine karşı hakları var. Bu haklardan birincisi huzur ve sükununu bozduğu için savcılığa şikayet etmek, bir diğeri de oturduğu evde oturmayı sürdürmektir. Tahliyenin haklı bir sebebi olmalıdır. ‘Almanya’dan kızım geliyor’, ‘Oğlum evleniyor’ bahaneleri de artık geçerli değil. Kiracı bu maksatla tahliye edildiği durumda başka birine kiraya verilirse bir yıllık kira bedelinde tazminat ile karşı karşıya kalabilir. 3 yıl boyunca başkasına kiraya veremez.  

Muhabir: Gamze Türk

Kameraman: Mutlu Şahin

Kurgu: Yasin Akça

 

Yorumlar 48 Yorum Var
  • Nevfel GÜRSEL 29.05.2022 22:28
    Dilinize ve gönlünüze sağlık Ev sahibim suç duyurusunda bulunmama ve kendisi de en sonunda benim söylemle yasal yola başvurup 2 dava açtırmış olsa da Avukatına yine de durulmuyor ve kapıma devamlı adam yolluyor. Bugün kapımı yumruklayıp tekmeledi biri kapıyı kapattıktan sonra.EVİ SATIN ALACAĞIM,15 GÜN SONRA ÇIKACAKSIN diyen çapulcu tipli biriydi. Kapıyı geri açmadım. Komşumun yetişkin kızı çok korkmuş. Beni rahatsız etmesi bir yana,eski komşuları bile rahatsız oldu.Korktu. Siz olsanız bu ev sahibine ne yaparsınız? Bu adam Maliyede Müfettiş İzmir'de. Nasıl devlet memuru bu?? Beni ağır cezada yargılatacakmış
  • Mehmet 06.01.2022 02:07
    Evi sattım diyor çıkarmak için onlarida şikayet edin
  • Yunus 05.01.2022 14:08
    Kusura bakmayın da evi tutma aşamasında kiracı adayı kadar Kibar sözünün eri kimse yok evi tutunca O adam gidiyor başka bir adam geliyor İki yüzlü olan var arada çıkıyor Çok efendi delikanlı olanlara sözümüz yok.
  • AFILLI 05.01.2022 07:29
    Ev sahibinin yakınında soyleyinsene
  • Metin 05.01.2022 03:01
    Kafana göre kiracıya cikartamazsin bitti..Avrupada bile bu böyle..
Daha fazla yorum görüntüle