Yargıtay'dan emsal 'nafaka' kararı!
Bir boşanma davasının temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, devlet memuru eşe yoksulluk nafakası ödenmemesi yönünde karar verdi.
Yargıtay, emsal nitelikte bir karara imza attı. Kararda, memur olan eşe yoksulluk nafakası bağlanmasına gerek olmadığı vurgulandı. Kararda şöyle denildi:
“Toplanan delillerden davalı-karşı davacı kadının öğretmen olduğu, sürekli ve yeterli gelirinin bulunduğu, boşanma nedeniyle yoksulluğa düşmeyeceği anlaşılmaktadır. Türk Medeni Kanunu'nun 175. maddesi koşulları oluşmamıştır. Yoksulluk nafakası isteminin reddi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir. Tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, günün ekonomik koşullarına göre 2010 doğumlu ortak çocuk yararına takdir edilen iştirak nafakası çoktur. Mahkemece Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun nafakaya hükmedilmesi gerekir."
NAFAKADA FORMÜL ARAYIŞI! BİR AŞAMADA DEVLET ÜSTLENECEK
Öte yandan nafaka düzenlemesinde sona yaklaşıldı. Boşanan kadına evlilik süresi kadar nafaka ve sonra devlet desteği modeli gündemde. Ayrıca 'aile arabuluculuğu' sistemi de gelebilir.
Adalet Bakanlığı, uzun süredir çalışmaları devam eden "nafaka" düzenlemesini, 2022 yılı içinde Meclis gündemine getirmeye hazırlanıyor. Yapılan alternatifli çalışmaya göre, aile mahkemeleri boşanmış erkeğin, eski eşine evlilik süresi ya da evlilik süresinin yarısı kadar bir müddet nafaka ödemesine karar verebilecek.
Kadının nafakanın sona erdiği tarih itibarıyla gelirden yoksun olması durumunda ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden nafaka ödemesini devlet üstlenecek.
‘MUHATAPLIK YAŞANMASIN’
Bakanlık ve AK Parti kaynakları pek çok kadının boşanma sonrası "nafaka" ile geçinmek durumunda kaldığını belirterek, "Erkekler nafakadan şikâyet edebiliyor. Ancak bizim kadının nafakasız kalmayacağı bir sistemi kurgulamamız gerekiyor. Örneğin kadın 45 yaşında, boşanmış. İşi yok, eğitimi yok. Bir anlamda eşine güvenmiş. Boşanınca bir anda ortada kalıyor. Bunun önüne geçmemiz şart. Diğer taraftan erkeğin de ilanihaye nafaka ödemesi yerine önünü görebilmesini sağlayacak bir sınırın çizilmesi gerekiyor" değerlendirmesini yapıyor.
Bakanlığın alternatifli çalışmasına göre, aile mahkemelerinin boşanmış erkeğin, eski eşine evlilik süresi ya da evlilik süresinin yarısı kadar bir müddet nafaka ödemesine karar vermesi; kadının nafakanın sona erdiği tarih itibarıyla gelirden yoksun olması durumunda ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden nafaka ödemesini devletin üstlenmesi planlanıyor. Kaynaklar, henüz çalışmaları süren bu modelle ilgili, "Böyle bir düzenlemenin bütçeye yükü üzerinde çalışıyoruz. Konunun gecikmesinin sebebi de bu. Temel prensibimiz, kadının mağdur olmaması. Nafaka konusu, kadına yönelik şiddetin de en önemli sebeplerinden birisi. Kadın, boşandığı eşiyle bu yönde bir muhataplık yaşamasın ama nafakasını da almaya devam etsin istiyoruz" ifadelerini kullanıyor.
ÖNCE BOŞANMA, VELAYET, NAFAKA SONRA TAZMİNAT
Bakanlık aile mahkemelerinin boşanma davalarında tarafların boşanmasına, çocuk varsa velayetinin kimde olacağına ve ne kadar nafaka ödeneceğine öncelikli olarak karar vermesi; davanın çekişmeli kısımlarının ise sonraya bırakılmasını sağlayacak bir düzenlemeyi daha gündemine aldı. Bu çerçevede şiddet içermeyen dava dosyalarında “aile arabuluculuğu” sisteminin devreye sokulması da planlanıyor.
-
kemençe kralı 2 yıl önce Şikayet Etmemlekette adil hakimlerde var..Beğen
-
temel 2 yıl önce Şikayet Etyasli evli ise adam øldu mu iyi konrol edin bu kadinalr zehirler hemen yeni koca bulur ise gitmeden para almak insanlar bir birinin cukurunu kaziyor erkek fakir ise kadin da ødemesi gerek nafaka alip direkler ile dans etmesi degil nafaka aliyor ise o sure ici nde erkek kullanma hakki var sonuc da parasini veriyor cani cekti mi yatacakBeğen Toplam 1 beğeni
-
PoYrAz 2 yıl önce Şikayet EtBosanmayi iki taraf acisindan degerlendirmek lazim. kadin bosanir kendi hayatina bakar. Erkek bosanir tazminat oder nafaka oder hayatindan cikarmak istedigi insana bakmak durumunda kalir. yeni kuracagi hayatinda maddi olarak zarara ugrar. Eger!!! kadin erkek esitse nafaka olayi belli bir donem olmali bu zamanda herkes kendi hayati icin planini rahat birsekilde yapmali.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Hak 2 yıl önce Şikayet EtAllah in merhametinden fazla merhamet merhamet değildir. Kadın boşanma niyetinde ise mehirden başka Hak davası olmamalı . Erkek ayrılmak istiyorsa kadının maduriyeti söz konusu ise nafaka olabilir.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Vatandaş 2 yıl önce Şikayet EtAllah'ın adaleti dururken beşer adalet uydurma peşinde! Allah ın huzuruna çıktığınızda benden daha iyi mi biliyorsunuz dediğinde bakalım ne cevap vereceksiniz!Beğen Toplam 2 beğeni