Bakanlıktan depozito açıklaması: Henüz başlamadı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ürünlerin satın alımı aşamasına depozito ücreti tahsili ve boş ambalajların geri getirilmesine istinaden depozito ücretlerinin iadesi sürecinin henüz başlamadığını bildirdi.

GİRİŞ 01.01.2022 13:55 GÜNCELLEME 01.01.2022 16:56
Bu Habere 106 Yorum Yapılmış

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı haberlerde bugün itibarıyla kağıt, plastik ve metal kullanılarak yapılan ambalajlar için depozito sisteminin devreye girdiği ve uygulanacak depozito ücretlerine ilişkin yanlış bilgiler aktarıldığı belirtildi.

Söz konusu haberlerin 31 Aralık 2021 tarih ve 31706 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Alınacak Geri Kazanım Katılım Payı Tutarlarına İlişkin Tebliğ'den (2022/1) esinlenerek hazırlandığının değerlendirildiği açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Geri Kazanım Katılım Payı uygulaması, 2020 yılından bu yana uygulanmakta olup Çevre Kanunu'nun Ek Madde 11'de yer alan 'Yurt içinde piyasaya arz edilen bu Kanunun ek-1 sayılı listesinde yer alan ürünlerden poşetler için satış noktalarından, diğer ürünler için piyasaya süren/ithalatçılardan bu listede belirtilen tutarda geri kazanım katılım payı tahsil edilir...' hükmü gereğince uygulama kapsamında lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, ilaç, elektrikli ve elektronik eşya ile içecek ambalajı dahil tüm ambalajların piyasaya sürenleri veya ithalatçılarından tahsil edilmektedir. Ulusal ölçekli ve zorunlu olarak uygulanacak olan depozito yönetim sisteminin kurulması ve işletilmesine yönelik altyapı hazırlıkları Türkiye Çevre Ajansı tarafından yürütülmektedir."

Hayata geçirilecek uygulamanın ilk aşamasında, 2022 Ocak ayından itibaren bu sisteme dahil edilecek ambalajlara yönelik standartların belirlenmesi ve bu standartlara uygun ambalajların kayıt altına alınması işlemlerinin başlayacağı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Nitekim, Türkiye Çevre Ajansı tarafından tuca.gov.tr web adresinden yayımlanan duyuru ile Depozito Bilgi Sisteminde firma kayıtlarının başladığı ilan edilerek bu süreç işletilmiştir. Depozito yönetim sistemi dahilinde uygulanacak depozito ücretlerinin ayrıca ilan edilecek. Ulusal basına yansıyan ve depozito ücreti olarak lanse edilen ücretler depozito ücreti değil, 2022 yılında yukarıda anılan ürün gruplarını piyasaya sürenlerden, ithalatçılardan tahsil edilecek geri kazanım katılım payı tutarlarıdır. Ürünlerin satın alımı aşamasına depozito ücreti tahsili ve boş ambalajların geri getirilmesine istinaden depozito ücretlerinin iadesi sürecinin henüz başlamadı."

YORUMLAR 106
  • Yakup 2 yıl önce Şikayet Et
    Hurdacılıkla geçinen gariplerin vah haline! Adamlara toplayacak bir şey bırakmayacaklar.
    Cevapla
  • Hau 2 yıl önce Şikayet Et
    Adam bir kavanoz yapmış parasını verdiğim kavanozu kullanamıyorum içindeki gıdayı tüketip parasını verdiğim kavanoz çöpe gidiyor. Bence 5 tip kullanışlı kavanoz olması lazım her üretici bu kavanoz tipine göre yapması lazım yoksa her ürünün depozitosunu nasıl toplayacaksınız.
    Cevapla
  • Düzce'den 2 yıl önce Şikayet Et
    Herşeyi bir tarafa bırakalım, 1-5 ocak zincir marketleri protesto zamanı,unutmamak lazım.
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    1-5 ocak yetmez yola gelene dek devam etmek lazım yoksa bir anlamı kalmaz
    Cevapla
  • Vatandaş ah 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu sistem öncelikle zirai ilaç ve kimyasal amlajlarına getirilmelidir.
    Cevapla
  • sallaah 2 yıl önce Şikayet Et
    bu sistem zaten gumruk kanununda var. da ayri yazmiyorum
    Cevapla
  • ... 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben zaten kağıt metal plastik cam atıklarını evde ayrıştırıp belediye nin geri dönüşümüne veriyorum onlarda onceden verdikleri karta ederi kadar tl yüklüyor . o para ile de harcama yapıyorum. Akmasa da damlıyor hiç yoktan iyidir
    Cevapla
  • Ayhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Nasil oluyor o
    Cevapla
  • Malazgirt...71 2 yıl önce Şikayet Et
    Keşke herkez senin gibi olabilse.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle