Metaverse modern insanın ölümü mü olacak? (Metaverse Nedir?)

İlk kez 1994 yılında Neil Stephenson’un romanında bahsettiği Metaverse, günümüz dünyasının en merak edilen konu başlıkları arasında. Marmara Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Cem Sefa Sütçü, Metaverse konusu hakkında Haber7’ye özel açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 31.12.2021 14:57 GÜNCELLEME 31.12.2021 14:57
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Ramazan Dengiz'in haberi

İki farklı kelimenin bir araya gelmesiyle oluşturulan Metaverse kavramı, 21. Yüzyılın en önemli dönüşümlerinden biri olarak gösteriliyor. Bu plaformu “Fizikselleştirilmiş sanal alem” olarak tanımlayan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, şirketin adını “Meta” olarak değiştirdi. 2021 yılında 100 milyar dolar hasılat elde etmesi beklenen şirket, 2022 yılında bu sanal evrene 10 milyar dolar değerinde yatırım yapacak. Ancak, Metaverse evrenine yapılmış tek yatırım bu değil. Web 2.0 teknolojisinin baş aktörleri, Web 3.0’da da yer alabilmek için şimdiden ileriye dönük girişimlerde bulunmaya başladı. Microsoft, Google ve diğer firmaların ana gündemini Web 3.0’la iliştirilen Metaverse oluşturuyor.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenlerinden Profesör Doktor Cem Sefa Sütçü, Haber7’ye Metaverse konusuna ilişkin demeç verdi. İşte, Prof. Dr. Sütçü’nün açıklamalarından satır başlıkları…

METAVERSE NEDİR?

Metaverse dediğimiz şey yeni bir kavram. Aslında sanal bir dünya. Bu dünyayı insanlar bizim elektronik ortam dediğimiz bilgisayar ortamında oluşturuyor ve bu ortamda insanların daha fazla vakit geçirmesini sağlıyorlar. Aslına baktığınızda bu kavram iki kelimenin birleşmesi, meta “öte” anlamına geliyor, “Universe” de “Evren” demek. Yani, “Evrenin ötesi” demek. Bu kavram aslında son bir seneden beri çok popüler. Çok eskilere de gidiyor. Örneğin, 1992’de Neil Stephenson tarafından yazılan bir roman var. Snow Crash diye. Orada ilk defa bahsediliyor. Bu çok yabancı olduğumuz bir kavram değil. Ama nasıl popüler oldu? Biliyorsunuz, Facebook ismini değiştirdi. META olarak tanımladılar şirketi.

METAVERSE EVRENİ NEDİR?

Şimdi şöyle düşünelim. Bu bilgisayar teknolojileri yokken ne vardı? Bizim gerçek dünyamız vardı. Bir yandan da hayal dünyamız vardı. Aslında o gerçek hayat ve hayal dünyasına eklenen üçüncü dijital hayat daha çok yer kaplamaya başladı. Distopik dünya görünüyor gelecekte. Bunun çözümleri de var dediğim gibi. İnsanlar bunun üzerine düşünüp kafa yorarlarsa, bu distopik dediğimiz olumsuz durumun ortaya çıkmasını engelleyebilir.

METAVERSE ARAZİ SATIŞI

Böyle bir beklenti var. O paralar bunun için harcanıyor tabii. İleride “Buralar dutluktu. Biz burayı aldık, ihya ettik” gibi bir durumun oluşacağını düşünüyor insanlar. Teknolojiler ilk ortaya çıktıklarında, bu işin öncüleri çok uç şeyler yaparlar. İşte, milyon dolarlık dijital resimler satılıyor, ya da sizin dediğiniz gibi araziler satılıyor. Bazıları için bunlar muamma. Bazıları için de bu geleceğe yönelik bir yatırım. Biz bunları zaman içerisinde göreceğiz. Önceden bir şey demek zor. Bunun çok başarısız örnekleri de var. Arazi konusu yeni bir şey değil. 2004’te Second Life diye bir oyun vardı. Metaverse dediğimiz ortamın ilk örneği. Orada bu çalışmalar yapılmıştı. Hatta belli başlı büyük firmalar oralarda iş yerleri açmışlardı. Kullanıcılar alışveriş yapabiliyorlardı. Bunun için hukuki altyapının oluşturulması çok önemli.

FORUMLAR GELECEĞİN BULUŞMA NOKTALARI OLABİLİR Mİ?

Bu zaten fiilen oldu. Aslında bu Covid döneminde yaşadık. Arkadaşlarım uzaktan ders yapmayı tercih etmezdi. Çünkü zor gelir. Öğrenciyle etkileşime giremezsiniz, soru soramazlar. En iyisi yüz yüze ders yapmaktı. Ama bir süre sonra buna alıştık ve adapte olduk. Derslerimizi bu şekilde yapabiliyoruz. Alıştık derken daha iyi oldu diye demiyorum. Ama bu şartlara da alışmış olduk. İnsanın en önemli özelliği budur.

METAVERSE EVRENİNE HANGİ ARAÇLARLA GİRİŞ YAPILACAK?

Bu araçlar bizim gerçek hayatta kullandığımız araçlar aslında. Gözlük, kulaklık vesaire. Bunlar zaten bizim gerçek ortamda kullandığımız şeyler. Ama biliyorsunuz Elon Musk geçen yıl NeuroLink adlı yeni bir girişimden bahsetti. Burada beyin implantı yapacaklarından bahsetti. Beyine bir çip takmak. Başka bir firma da beyine yerleştirdikleri bir cihazla ALS hastası bir hastanın düşünce gücüyle tweet atmasına vesile olmuştu. Giyilebilir teknolojiler diyoruz bunlara. Bu teknolojileri kullanmak insanları hantallaştırıyor. Bu teknolojileri geliştirenler de bunun farkındalar. Bunu mutlaka hafifleştirecekler. Bir nevi, insan vücudunu makineleştirmek diyebiliriz. Gelecekte Metaverse’e herhangi bir teknoloji kullanmadan girilmesi söz konusu. Bu fütüristik veya falcılık anlamında bunları söylemiyorum. Bunlar ortaya çıkmış olgular oldukları için bunları söylüyoruz.

METAVERSE, MODERN İNSANIN ÖLÜMÜ OLUR MU?

Aslında öyle bir yola doğru gidiyor. Gerçek hayat, hayal dünyası ve sanal dünyası dediğimiz ortamın tam ortasında insan var. İnsan, gerçek hayatta yaşıyor; sanal dünyaya giriyor ve hayal kuruyor. Modern insan bu şekilde bir hayat sürüyor. Şimdi bunu biz daha yaygın bir şekilde yaşayacağız. Bu teknoloji çok kolay edinilebilir hale gelmeye başlıyor. İnsanların merakı da artıyor. Ben de orada olmalıyım diyor. Yani bu Fomo dediğimiz durum. Bir şeyleri kaçırma duygusu hissediyorlar. Dolayısıyla orada yer almak istiyorlar. Bu yüzden gerçek hayatta daha az vakit harcanırken, bu ortamda daha fazla vakit harcamış oluyorlar. Bir anlamda artık gerçek hayatta ölmüş, ya da iyice yaşlanmış o dünyaya neredeyse hiç vakit ayıramayacak hale gelmiş bir insana dönüşüyorlar. Ama öteki dünyada farklı ilişkiler kuruyorlar. Artık bir değişim, dönüşüm yaşıyor gibiyiz sanki.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 33
  • Osmanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın çivisi çıkmış rezalet
    Cevapla
  • bayram 2 yıl önce Şikayet Et
    Metaverse nedir ver parayı al sanalı doya doya kullan, yani sömürünün teknoloji eliyle bir başka şekli
    Cevapla
  • Sadık bende 2 yıl önce Şikayet Et
    Deccalın ayak sesleri, yalandan cennet vaâdi. Yeni nesilin imanının imtihanı.
    Cevapla
  • seldur 2 yıl önce Şikayet Et
    Sanal yemekle mide doymaz.Aç kalınca sanaldan uyanır insan
    Cevapla
  • Cenab ETYEMEZ 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu metadan önce insanımız ormanlarda, kuytu köşelerde günah işliyorlardı.Metayla oturduğu yerden istediği günahı işleyebilecek.
    Cevapla
  • Mse 2 yıl önce Şikayet Et
    Kendi heybendekileri düşün başkasını boşver
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle