Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan döviz kuru ve altın açıklaması

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Döviz kurundaki anlamsız dalgalanmayı önemli ölçüde kontrol altına aldık. Kurun bugünlerde tekrar oynamaya başlaması geçici bir durumdur'' dedi.

GİRİŞ 31.12.2021 13:44 GÜNCELLEME 31.12.2021 13:44
Bu Habere 132 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Kurulu'nda konuştu.

Erdoğan, "Bir süredir Türkiye ekonomisi yüksek faiz yüksek enflasyon sarmalından kurtarıp yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme rotasına sokmanın mücadelesini veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Döviz kurundaki anlamsız dalgalanmayı önemli ölçüde kontrol altına aldık. Yıl sonu hesap kapatmaları sebebiyle bugünlerde tekrar oynamaya başlaması geçici bir durumdur" dedi.

Erdoğan, "Faiz aşağı faiz yukarı. Artık lütfen bu işi kitabımızdan çıkaralım. Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar. Bunu bilecek, buna inanacağız ve bununla yolumuza devam edeceğiz" şeklinde konuştu

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

KURDAKİ OYNAKLIK GEÇİCİ BİR DURUMDUR

''Bir süredir Türkiye ekonomisini yüksek faiz, yüksek enflasyon sarmalından kurtarıp yatırım üretim ihracat cari fazla yolu ile büyüme rotasına sokmanın mücadelesini veriyoruz. Artık tüm gücümüzü ve imkanlarımızı, istihdam ve istikrar odaklı yeni ekonomimizi yerleştirmeye ve geliştirmeye teksif ediyoruz. Amacımız hem iş insanlarını hem de vatandaşları 1 ay, 6 ay, 1 yıl, 3 yıl sonrasını görebilecekleri güven ve istikrar iklimine kavuşturmaktır. (Döviz kuru) Kurun yıl sonu hesap kapatmaları sebebiyle bugünlerde tekrar oynamaya başlaması, geçici bir durumdur.  Yılbaşından itibaren kurun, bu hafta başındaki gibi makul bir seviyede istikrar kazanacağını değerlendiriyoruz.

BİZ TÜRK LİRASI İLE HAREKET EDECEĞİZ

Vatandaşlarımızdan açıkladığımız pakete uygun şekilde tasarruflarını kendi paramızda tutmalarını, tüm işlerini kendi paramızla yürütmelerini istiyorum. Yılbaşından itibaren hem firmalarımızın hem de vatandaşlarımızın kendi paramıza dönüşü daha da hızlandıracaklarının işaretlerini görüyoruz. Biz kendi paramızı ölçü olarak almadığımız sürece her zaman batmaya mahkumuz. Biz Türk lirası ile hareket edeceğiz. Biz şu dövizmiş bu dövizmiş bunlarla değil, ha bir de hep söyledim yine söyleyeceğim... Faiz aşağı faiz yukarı. Artık lütfen bu işi kitabımızdan çıkaralım. Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar. Bunu bilecek, buna inanacağız ve bununla yolumuza devam edeceğiz. Bu can bu tende oldukça açıkça söylüyorum, 'faiz sebeptir enflasyon neticedir, bunu söyleyeceğiz.

VATANDAŞA ALTIN VE DÖVİZ ÇAĞRISI

Döviz kurunda yurt içi talepten kaynaklanan ani, sert ve rasyonel temeli olmayan iniş çıkışlar yaşanmasını engelleyecek tedbirleri aldık, alıyoruz. Tasarruf yöntemi olarak altını tercih eden vatandaşlarımızı, ellerindeki bu değeri finans sistemimize dahil etmeye çağırıyoruz. Hamdolsun bütçe tarafında herhangi bir sıkıntımız yok, hatta öngörülenden daha iyi gerçekleşmelerle yılı kapatıyoruz. Yastık altında tutulan 5 bin ton altının ne kadarını ekonomimize kazandırabilirsek ülke ve millet olarak gücümüz o derece artacaktır. Kurdaki dalgalanmanın cazibesine kapılanlar nasıl bunun acı faturasıyla yüzleştiyse aşırı fiyat artışına tevessül edenlerin durumu da farklı olmayacaktır. Vatandaşlarımızdan ve iş dünyamızdan ülkemizin bu tarihi atılımına destek vermelerini beklediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum.

BİZİM SİLAHIMIZ NAS'TIR

Yaptığımız son düzenleme ile kendi paramızın getirisini dövizdeki muhtemel kazançla eşleştirerek sıcak para hareketleri üzerinden yürütülen manipülasyonların önüne geçmiş oluyoruz. Kararlılıkla ilerlemekten, siyasi sabotajlarla, terör örgütleriyle, ambargolarla vazgeçilemeyenler, Döviz Kuru üzerinden bize silah göstermeye kalktılar. Ama başaramayacaklar. Bizim silahımız onlardan daha güçlü. Bizim silahımız Nas. Unutulmamalıdır. Dün vesayetle, terör örgütleriyle, darbecilerle yaptığımız mücadele mesele nasıl Tayyip Erdoğan şu parti bu parti meselesi değil, ülkenin bekası meselesiyse aynı mücadeleyi veriyoruz.

GELİN TARİHİ MÜCADELEYE DESTEK OLUN

Bugün de ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden bir haline getirme mücadelemizi başarıyla sonuçlandıracağımızdan hiç endişeniz olmasın. Bunun nimetlerinden hep birlikte yararlanacağız. Hiçbir ayrım yapmaksızın her vatandaşımıza diyoruz ki, kendimizin ve evlatlarımızın geleceği için gelin büyük ve güçlü Türkiye hedefimizin ekonomi ayağında yürüttüğümüz tarihi mücadeleye destek olun. Kendi paramıza sahip çıkarak destek olun. Sinsi şekilde yayılan yanlış, art niyetli haberlere itibar etmeyerek destek olun. İşinize, gücünüze, ekmeğinize sıkı sıkıya sarılarak destek olun. Sanayiciyseniz makinelerinizi daha çok çalıştırarak destek olun. İhracat yapıyorsanız mevcut pazarları geliştirerek yeni pazarlar bularak destek olun. Turizmciyseniz önümüzdeki sezona iyi hazırlanarak destek olun. Ticaret erbabıysanız aldığınız sattığını ürünlerin fiyat dengesini yüksek kazanç hırsıyla değil kendinizin ve ülkenin uzun vadeli çıkarlarını gözetip belirleyerek destek olun. Biz milletçe bir olduğumuzda, iri olduğumuzda, diri olduğumuzda, kardeş olduğumuzda hep birlikte Türkiye olduğumuzda üstesinden geleceğimiz hiçbir mücadele ve engel yok.

YORUMLAR 132
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence altın ve gümüş paraya geçelim. Madenlerimizde tonlarca altın çıkıyor. Altına dayalı dijital pardan söz ediyor bazı devletler. Altına dayalı dijital paranın doları bitireceğini söylüyorlar. Ekonomistler artısını eksisini araştırsın, doları kökten bitirecek çözümler üretsin. Ülkeler kendi aralarında kendi para birimiyle alışveriş yapsın. Ayrıca bir ülkenin savunmadan, tarıma, sanayiye, giyime daha ne kadar sektöre ihtiyacı varsa hep kendi yerli malımızı yapalım, kimse ambargo koyamasın. Kendi kendimize yeten bir ülke olalım her konuda.
    Cevapla
  • Onur 2 yıl önce Şikayet Et
    Bazi kisilet hala yanlis anliyor. Reis Boz demiyor sisteme kat, evden çıkar diyor ben 10 senedir herkese bunu söylüyorum zaten. Hayati oneme sahip
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Kur korumalı tl vadeli hesap yerine, vadesiz hesap olmalı. Ben sade bir vatandaş olarak ve faizin haram bilincinde olarak. Vadelide para bırakmam. Tek istediğim param dolar karşısında erimesin. Dolar alan çoğu vatandaş bu sebeple alıyor. Vadeli ile bizim çoğumuzun işi yok. Bu vadeli yani faiz olayından dolayı çoğu kimse bu işe sıcak bakamıyor. Bunun yerine bana bir hesap açsınlar bir çeşit parabirimi gibi işlem yapsın. dolar değerinde ben ondan alayım istersem dolara çevirebileyim istersem tl ye çevirebileyim. Yani dolar almayayım da gine devletimin dolara eşit bir parabirimini alayım. İnternetten gram altın alır satar gibi. Bakın o zaman kimse dolar almaz içeride.
    Cevapla
  • Güçlü Türkiye 2 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğan'a güvenin dövizinizi altınınızı satın.
    Cevapla
  • Felsefeci+Sosyolog 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir kaç milyon dolarım var. Amerika'daki amcamdan bana miras kaldı. Yakında hesabıma yatar. Biden TL ye cevirisen el koyarım dedi. Ben de söz verdim dolar olarak tutacam ...:)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle