Akkuyu NGS'de önemli gelişme

Atommash, Akkuyu NGS'nin 3’üncü güç ünitesi için nükleer reaktör tabanının temperleme işlemini gerçekleştirdi.

Akkuyu NGS'de önemli gelişme
Akkuyu NGS'de önemli gelişme
GİRİŞ 27.12.2021 13:35 GÜNCELLEME 27.12.2021 14:00
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un makine yapımı bölümü Atomenergomash bünyesindeki AEM Technologies A.Ş.’nin Volgodonsk şubesi uzmanları, Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 3’üncü güç ünitesi için nükleer reaktör tabanını temperleme işlemini gerçekleştirdi.

Bir nükleer reaktörün tabanının imalatı, borunun kesilmesi, borunun açılması, ısıtılmış parçanın yarım küre şeklini alması için preslenmesi ve temperlenmesi olmak üzere dört temel işlemden oluşuyor.

Son aşamada reaktör tabanı, dokuz saat boyunca maksimum 910 santigrat derece sıcaklıkta bir yeraltı fırınında ısıtıldı. Daha sonra uzmanlar, bir vinç yardımıyla kızgın iş parçasını suyla dolu bir yeraltı söndürme tankının içine yerleştirdiler. Taban, bir buçuk saat boyunca bu tankta tutuldu. Metalin gerekli mekanik özelliklerini elde etmek için reaktör tabanı, 700 santigrat derecede yaklaşık 40 saat gerçekleştirilen termal temperleme için bir fırına aktarıldı.

Birinci sınıf bir güvenlik ekipmanı olma özelliği taşıyan reaktör, içine çekirdek ve iç kısımların yerleştirildiği eliptik bir tabana sahip dikey silindirik bir gövdeden oluşuyor. Reaktörün tepesi, kurulu mekanizmalar, kontroller, reaktör koruması ve reaktör içi kontrol için sensör kablolarının çıkışını sağlayan branşman borularını barındıran bir kapakla hava geçirmez şekilde kapatılıyor.

Türkiye’de Mersin’in Gülnar ilçesinde inşa edilen Akkuyu NGS, nükleer endüstride “yap-işlet-sahip ol” modeli ile hayata geçirilen ilk proje olma özelliğini taşıyor. Proje, artırılmış güvenlik ve geliştirilmiş teknik ve ekonomik özellikler taşıyan "3+" nesil Rus VVER reaktörlerine sahip dört güç ünitesini içeriyor. Santralin tasarımı ve inşaatı Rusya Devlet Kurumu Rosatom’un Mühendislik Bölümü tarafından yürütülüyor. NGS’deki her güç ünitesinin kapasitesi 1200 megavat olacak.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 4
  • Dede 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu teknolojiyi almalıyız bizim bilim adamları ve sarayiçi keşke kendi paramızla yapsaydık 25 sene ruslardan para vereçez başlangıç iyi güneş enerji devlet kendi yapmalı başka özele vermemeli
    Cevapla
  • yüksel 2 yıl önce Şikayet Et
    mani yok
    Cevapla
  • sen 2 yıl önce Şikayet Et
    boş yapmayın bi susun merkez bankası rezervin %10’ u bu nükleeri finanse ediyor bu ülkedeki bütün projeleri yapsa örneğin İstanbul havalimanı 10 milyar euro , antalya havalimanı 8 milyar $ gibi rakamlar çıkıyor hükümet yol köprü , otoban , tünel bunların hepsini yapsa rezervlerle yapsa yetmediği gibi mevcut rezervin 50-60 katı borçlanacak yap-işlet- devreti boşuna mı yaptı sizin aklınız almaz bu işleri boşverin siz bu ülkenin iyiliğini isteseniz IMF nin kucağına itmezseniz bu laflarınızla hadi hadi fetö ağzıyla saray diyorsunuz belli kime çalıştığınız zaten zillet ittifakları üyesisi sizi
    Cevapla
  • Deli dumrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Reis neler yaptırıyor meral kemal ve avaneleri Türkiyeyi nasıl durdururuz diye abd ve ingilizin yoluna gidiyor. bu kadar açık vatana ihanet eden siyasetçiler neden tutuklanmaz ki? Reis e diktatör diyorlar utanmazlar. Eğer ben başkan olaydım hayatım pahasına çok kişinin kellesi giderdi hiç acımam. ibb ye pkk lıyı kim aldıysa başkanından amirine, abd elçileriyle kim konuşuyosa, hdpkk nın tamamı, pyd pkk destekçisi ve cenazelerine giden chp vekilleri sınır ötesi harekate kim hayır dediyle topunu tıkardım içeri...
    Cevapla