BES'te fon katkısına dikkat! Ciddi getirisi olabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'In açıkladığı yeni paketle beraber BES'te devlet katkısı yüzde 30'a yükseltildi, yani her 100 TL için artık 30 TL devlet katkısı verilecek. BES'teki fon seçimlerine dikkat çeken Hürriyet yazarı Noyan Doğan, doğru bir seçimle ciddi getiriler sağlamak mümkün dedi.

BES'te fon katkısına dikkat! Ciddi getirisi olabilir
BES'te fon katkısına dikkat! Ciddi getirisi olabilir
GİRİŞ 24.12.2021 11:50 GÜNCELLEME 24.12.2021 11:52
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İşte Noyan Doğan'ın o yazısı;

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, açıkladığı ekonomide önlemler paketi içinde yer alan bireysel emeklilik sistemi ile ilgili detayları geçen, ‘Her 100 liraya devletten artık 30 lira’ başlıklı yazımda detaylı yazdım. Buna göre Bireysel Emeklilik Sisteminin (BES) cazibesini artırmak için devlet katkısı oranı yüzde 5 daha artırılarak yüzde 25’ten, 30’a çıkartılıyor. Yazım sonrası okuyuculardan çokça soru ve yorum aldım. Kimileri devlet katkısının artırılmasını doğru bulurken, kimileri ise ‘BES’in devlet katkısından başka ne getirisi var ki?’ diye eleştiride bulunuyor.

Katılıyorum, yüzde 25 devlet katkısı olmasaydı bugün 13.2 milyon katılımcıya ve 250 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaşılamazdı ama BES’i sadece devlet katkısından ibaret saymak da doğru bir yaklaşım olmaz. Sistemin ana amacı, kişilerin küçük tasarruflarını, kendi seçtikleri emeklilik yatırım fonlarında değerlendirerek, büyük birikimlere ulaşmak. Devlet katkısı ise sistemin destekçisi, bunu bir anlamda bonus olarak da görebiliriz.

ENFLASYONUN ÇOK ÜZERİNDE

BES’in sadece devlet katkısından oluşmadığını, asıl amacına hizmet edip etmediğini, kafanızı çok da rakamlarla karıştırmadan anlatayım. Sadece 2021 yılının başından bu yana BES’in ortalama getirisi yüzde 57 olmuş. Bu getiri tüm emeklilik fonlarının ortalama getirisi. Faizli fonların getirisi yüzde 49 olurken, faizsiz fonların getirisi ise yüzde 112’nin üzerine çıkmış. Aynı dönemde enflasyon, yani TÜFE, yüzde 19.82 olarak gerçekleşmiş. Buna göre, birikimlerini BES’te değerlendirenler faizli fonları seçmişse enflasyonun 29 puan üzerinde, faizsiz fonları seçmişlerse de neredeyse enflasyonun 92 puan üzerinde getiri elde etmişler. Mevduatta değerlenseydi ne olurdu, döviz alınsaydı, altına yatırılsaydı ne olurdu gibi mukayeselere hiç girmeyeceğim.

ALTINDA REKOR KIRILDI

Buraya kadar bahsettiğim tüm emeklilik fonlarının toplamının ortalama getirisi ki, buna BES’in ortalama getirisi deniyor. Birikimlerin değerlendirildiği emeklilik fonlarına baktığımızda ise ortaya daha farklı tablo çıkıyor. Mesela değişen piyasa koşullarına göre fon tercihlerini değiştirenlerin durumuna bakalım. Altın fonunun tercih edenlerin getirisi yüzde 111 olmuş; neredeyse enflasyonun 90 puan üzerinde getiri sağlanmış. Tasarruflarını döviz ağırlıklı ‘kamu dış borçlanma fonları’nda değerlendirenlerin ise sene başından bu yana birikimleri yüzde 109 artmış; neredeyse enflasyonun 89 puan üzerinde getiri sağlanmış. Mesela hisse ağırlıklı fonları tercih eden BES katılımcılarının birikimleri aynı dönemde yüzde 50’ye yakın artmış ki, bu da enflasyonun 30 puan üzerinde getiri anlamına geliyor.

BÖYLE GETİRİ NEREDE VAR?

Tüm bu getirilerin içinde daha devlet katkısı yok; bunların üzerine bir de yüzde 25’lik devlet katkısını ekleyin. Bunu en basit haliyle şöyle anlatayım. BES’in sene başından bu yana ortalama getirisi neydi; yüzde 57. Koyun bunun üzerine yüzde 25 devlet katkısını; kabaca yüzde 82 getiri anlamına geliyor. Bu hesabı bir de fonlara göre yapalım. Diyelim ki, sene başında BES’e 2.000 lira yatırdınız ve birikiminizin değerlenmesi için de altın fonunu seçtiniz. 2.000 liranız karşılığında devletten de 500 lira katkı aldınız. Altın fonunu seçtiğiniz için (sene başından bu yana altın fonunun getirisi yüzde 111) yatırdığınız 2.000 lira bugün 4.220 lira oldu. Üzerine bir de 500 liralık devlet katkısını koyduğunuzda BES’teki birikiminiz 4.720 lira oldu. Yapın hesabı; devlet katkısı ve emeklilik fonunun getirisi ile birlikte sene başından bu yana sağladığınız getiri neredeyse yüzde 236 olmuş. Şimdi devlet katkısı yüzde 30 çıkartılıyor, bu da demektir ki, bu hesabın üzerine 5 daha koyacaksınız. Soruyorum, böyle bir getiri, böyle bir devlet katkısı olabilir mi, bundan daha yüksek getiri nerede var?

Birileri diyecektir ki, ‘ben de o getiri yok’. O zaman birikimlerinizi değerlendirdiğiniz fon seçiminizde bir sorun var demektir. Fonlarınızı değiştirin, kendiniz değiştiremiyorsanız da emeklilik şirketinizden yardım alın. Diyeceğim o ki, BES’in devlet katkısından başka getirisi var, hem de ciddi getirisi var.

YORUMLAR 6
  • mehmet06 2 yıl önce Şikayet Et
    türkiye emeklilik fonunda altın seçimi eskiden yapılırken şimdi yapılamıyor.(zorunlu bes için) şahsi gidip açarsanız dediğiniz doğru.
    Cevapla
  • Vatan1 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben altın dolar ve avroya yatırdım son iki ayda ciddi kazanç elde ettim çünkü üçü de yükselfi ama sorun şu ki üçüde aynınanda bir gecede düşünce kazancın hepsi geri gitti hatta şuan iki ay öncedi varlığın altındayım
    Cevapla
  • Sümeyra 2 yıl önce Şikayet Et
    ya bes bes dediniz. katıldım bes'e. güzel gidiyor. en son baktığımda 137 bin olmuş. devlet katkıları ve getirileriyle beraber. üstelik fonum altın fonundayken. c.başkanımızın konuşması üzerine altının düşeceğini sezdiğimiz an işlem yaparak başka bir fona geçtim ancak işlemi anlık yapmadığı gibi 3 gün bekledi. altın en dibe vurduğu an işlem yaptı ve gitti benim getiriler. 137 binden 101 bine düştü. hem heveslendiriyorsunuz hem de moral bozuyorsunuz. adam gibi bir sistem koyun. anlık işlem yaparak fonumuzu kendimiz yönetelim.
    Cevapla
  • Boran 2 yıl önce Şikayet Et
    En yüksek fon %65 kazandırmış onunda riski yüksek bizimkisi normal riski düşük BES başlangıç fonu %18 getirisi olmuş
    Cevapla
  • Türkmen 2 yıl önce Şikayet Et
    Hiçbir daim vatandaş kazanamaz her daim kasa kazanır...
    Cevapla
  • Alpagu 1453 2 yıl önce Şikayet Et
    Kur bir kasa, kasa kazanmasın bize kazandır sadece.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle