Peynir vurgununa polis el koydu

Soğuk hava deposundaki peynirleri başkalarına satan firma hakkında Mali Polis inceleme başlattı. Şimdi sektördeki firmaların sorduğu tek soru var: 'Bu peynirleri kimler aldı?'

Peynir vurgununa polis el koydu
Peynir vurgununa polis el koydu
GİRİŞ 06.05.2008 17:45 GÜNCELLEME 07.11.2017 11:28

Dinçer GÖKÇE'nin haberi

İstanbul'da bir soğuk hava deposuna bırakılan emanet peynirlerin satılması olayı gündemi sarstı. Depoda 30'a yakın firmaya ait yaklaşık 18 trilyon liralık peynirin satıldığı sanılıyor. Olayın ortaya çıkması üzerine Mali Polis şirkettte inceleme başlattı.

ekoyol.com'un bu sabah ortaya çıkardığı peynir vurgunu gündeme bomba gibi düştü. 30'a yakın firmaya ait peynirlerin Arsal Soğuk Hava Deposu'ndan sahiplerinin haberi olmadan piyasaya satılması gıda sektöründe şok etkisi yarattı.

Ekoyol.com'un haberi ortaya çıkarmasından sonra Mali Polisin şirkkette inceleme başlattığı öğrenildi. Öte yandan Arsal Soğuk Hava Deposu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kuşçulu adına bir de basın açıklaması yapıldı.

Kotil: 10 liralık peyniri 4 liraya almışlar

Emanet olarak Topkapı'daki Arsal Soğuk Hava Deposuna bırakılan peynirler, başkalarına satılmıştı. Rami Gıda Dernekleri Başkanı Günay Kotil, Ekoyol.com'a yaptığı açıklamada emanet peynirlerin ucuz fiyata elden çıkarıldığını söyledi.

Özellikle Rami ve Mega Center'da kurulu gıda firmalarını sarsan vurgunda satılan peynir miktarı 18 trilyon liraya yakın. Günay Kotil, malı satılan firmalardan 20'ye yakınının Rami'de olduğunu söyledi. Kotil, söz konusu malları alan firmaların, elden çıkarılan peynirleri piyasa fiytanın çok altında bir fiyata aldığını söyledi. Kotil, yaşanan olayın üyelerinde infial yarattığını vurgularken şu bilgileri aktardı:

'Bu peynirlerin firma eli ile satılmış olması kadar, bu peynirleri alan firmalar da önemli. 10 liralık peyniri 4 liraya almışlar. Bunların peşine düşmek lazım. Bu rantı kim yiyecek?'

Günay Kotil'in verdiği ve bizim de bir kaç kaynaktan teyid ettiğimiz firma Türkiye'nin en büyük peynir firmalarından biri ve televizyon gazete reklamlarında da sıkça karşılaştığımız bir firma.

Kaan: Bu peynirleri kimler aldı?

Yine sektörden bir isim olan Kaanlar Gıda sahiplerinden Zekeriya Kaan firma sahibi Ahmet Kuşçulu ile uzun süredir irtibatlarının olmadığını ancak olayın çok büyük olduğunu söyledi. Kaan, satılan mallarının bir kısmının firma eli ile bir kısmının ise personel eli ile satıldığı duyumunu aldıklarını kaydetti.

Zekeriya Kaan ayrıca, depodan satılan malların sektörden birilerine satıldığını bunun da Mali Polis incelemesi sonrası ortaya çıkacağını söyleyerek şu vurguyu yaptı:

'Bu mallar denize dökülmedi ya birileri almıştır. Bunların kim olduğunu Mali Polis takip edecek sanıyorum.'

Vurgun 18 trilyona yakın

Rakam kesinleşmemiş olmakla birlikte 15-18 trilyon dolayında bir malın satıldığı bilgisi veriliyor. Malları satılan firmalardan birinin 600 bin YTL değerinde kaşar peyniri satıldı. Edin Peynir ve Kopuzlar Peynircilik'in de ciddi rakamlarda malının satıldığı öğrenildi.

Şirketten yapılan açıklamada ne dendi?

Öte yandan Ekoyol'un olayı ortaya çıkarmasından sonra firmadan da açıklama geldi. Arsal Soğuk Hava Deposu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kuşçulu adına yapılan kısa açıklamada, olayın sorumlularının şirkette çalışan bir kaç personel olduğu ve bu durumun şirket murakıplarınca incelemeye alındığı bildirildi.

Şirket açıklamasında ayrıca bu kişiler ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu bilgisi verildi.

Olayın yaşandığı deponun sahiplerinin Namsal adlı 30 yıla yakın bir zamandan beri faaliyette olan bir gıda şirketleri de var. Firma İTO Eski Başkanlarından Nuh Kuşçulu'nun kardeşi Ahmet Kuşçulu'ya ait. Ahmet Kuşçulu bir önceki dönemde İTO Yönetim Kurulu Üyesiydi. Şirketi çocukları ile birlikte yönetiyor.

Not: Ekoyol, gelişmeleri takip ediyor ve okurlarına detaylı bilgileri sunmaya devam edecek.

 

 

 


www.ekoyol.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İLGİLİ HABER
 
  • 'Soğuk hava'da peynir vurgunu
    Gıda piyasası, peynir sektöründe yaşanan bir vurgunu konuşuyor. Birçok üreticinin malını koyduğu soğuk hava deposunda, peynirler sahiplerinin haberi olmadan satıldı.