Zammın ana kaynağı deniyordu! Yüzde 22 indirim geldi: Yeni hamleler bekleniyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomideki yeni adımı açıklaması ve döviz kurunun düşmesi sonrasında üretimin önemli kalemlerinin başında gösterilen gübre fiyatlarına indirim geldi. Öte yandan yem fiyatlarında da indirim bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sonrası dolar kurunun çakılması ile gübre fiyatlarında düşüş yaşandı. Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Ünal yazılı bir açıklama yaparak gübre fiyatlarını yüzde 22 oranında düşürdüklerini ifade etti.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Üretim ve satışını yaptığımız kalsiyum amonyum nitrat ve amonyum sülfat gübrelerinin fiyatlarını, dövizdeki aşağı yönlü hareketler nedeni ile BAGFAŞ Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş. olarak, yüzde 22 civarında düşürdük. Kamuoyu ile paylaşırız.” açıklamalarında bulundu.
İGFAŞ DA İNDİRİME GİTMİŞTİ
Dolarda düşüş yüzde 20’lerin üzerine çıktı. Türk lirasının döviz cinsleri karşısında değerlenmesinin ardından Yıldızlar Yatırım Holding çatısı altında faaliyet gösteren İstanbul Gübre Sanayii AŞ. (İGSAŞ) çiftçilerin en önemli girdi kalemi olan gübre fiyatlarında indirime gitti.
Kompoze gübre ürünlerinde indirim yaklaşık yüzde 16,5 olurken ürede yaklaşık yüzde 20 oranında indirim yapıldı.
Şirketten yapılan açıklamada; “İGSAŞ olarak Türk çiftçisinin yanında durmaya devam ediyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde başlayan kurla mücadeleye tam destek veriyoruz” ifadelerine yer verildi.
YEM FİYATLARINDA DA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, "Kur Korumalı TL Mevduat Desteği" paketinin ardından döviz kurunda görülen gerilemenin sektör için de memnuniyet verici olduğunu belirterek, "Kura bağlı olarak ithal ham madde maliyetlerinde bir miktar düşüş gerçekleşmiştir ve bu düşüş yem çeşidine bağlı olarak, karma yem fiyatlarına da yüzde 5 ile 13 arasında bir indirim olarak yansıyacaktır" dedi.
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, Kovid-19 salgınıyla dünyada yeni bir döneme girildiğini, geçmiş yıllarla kıyaslandığında hububat ve yağlı tohumlar gibi temel tarımsal ürünlerin üretim ve stoklarında önemli bir değişiklik olmamasına rağmen bu emtiaların fiyatlarında hızlı bir yükseliş gerçekleştiğini söyledi.
Gıda güvencesi endişeleriyle özellikle Çin gibi önemli piyasa oyuncularının ihtiyacından çok fazla ürün alması ve stoklarını artırma eğiliminin salgın sürecindeki fiyat artışlarının temel sebeplerinden biri olduğuna işaret eden Karakuş, salgının ekonomik etkilerinin azaltılması hedefiyle piyasaya sürülen yüksek miktardaki paranın üretim veya yatırımlar yerine emtia ticaretinde kullanılmasının da fiyat artışlarını etkileyen unsurlar arasında yer aldığını bildirdi.
Karakuş, karma yem sektörünün bitkisel üretimden aldığı ürünleri işleyip hayvansal üretime aktardığını hatırlatarak, bitkisel üretimin yeterli olmaması nedeniyle sektörün hububat ve yağlı tohumlar gibi temel ham maddelerin temini açısından yüzde 50 ithalata bağımlı durumda bulunduğunu, alınan ham maddelerin bedelinin de döviz olarak ödendiğini anlattı.
Yem sektöründeki fiyatların döviz kurundaki hareketlilikten doğrudan etkilendiğini vurgulayan Karakuş, şöyle konuştu:
"Kasım ayından itibaren döviz kurunun olağanüstü yükselişi ve buna bağlı olarak piyasalarda oluşan belirsizlik ortamı, tarımsal emtia fiyatlarının da artmasına neden olmuştur. Bu nedenle yem sektörümüz de yüksek maliyetle ham madde almak mecburiyetinde olduğu için fiyatlarını artan kura göre güncellemek zorunda kalmıştır ancak Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 'Kur Korumalı TL Mevduat Desteği' paketinin ardından döviz kurunun gerilemesi, sektörümüz için de memnuniyet verici olmuştur. Kura bağlı olarak ithal ham madde maliyetlerinde bir miktar düşüş gerçekleşmiştir ve bu düşüş yem çeşidine bağlı olarak karma yem fiyatlarına da yüzde 5 ile 13 arasında indirim olarak yansıyacaktır."
'SON DERECE ÖNEMLİ'
Karakuş, hayvansal gıda işletmelerinde üretim giderlerinin yaklaşık yüzde 60-70'inin yem giderlerinden oluşması sebebiyle hayvansal üretimin de bu fiyatlardan önemli oranda etkilendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Ülkemizde döviz kurunun stabil hale gelmesi ve istikrarlı bir piyasa oluşması sektörümüz ve dolayısıyla hayvancılık açısından son derece önemlidir. Türkiye'nin makro hedeflerine ulaşması yolunda atılacak adımların öngörülebilir olması, döviz kurundaki agresif dalgalanmaların bulunmadığı piyasa koşullarının sağlanması ve bu amaçla sağlıklı planlar yapılması üretimimizin sürdürülebilirliğini olumlu yönde etkileyecektir."
-
Arifi 2 yıl önce Şikayet Etakaryakıtta nicin indirim yapılmadı.Beğen Toplam 2 beğeni
-
xxlxx 2 yıl önce Şikayet EtÇiftçi kaç yıldır domatesi aynı fiyata sattığına göre zamları gübreye gelen zamlar etkilemiyor. Aracıların çokluğu ve aç gözlülüğü etkiliyor. Hükümetin acil olarak buna son vermesi gerekiyor.Beğen Toplam 6 beğeni
-
Gökhan Yıkılmaz 2 yıl önce Şikayet EtDoğru bi indirim bu dolar 18000 çıktı 18000gübre 13500 oldu buna indirim deniliyorBeğen
-
İsmail 2 yıl önce Şikayet EtGeçen gün gazetede yazıyor du yurt dışında tonu 380 dolarmış nasıl oluyorda şu an bile türkiyede 1600 dolar yetkililer bunu hiç sorgulamıyor mu .?Beğen Toplam 8 beğeni
-
Gariban çiftçi 2 yıl önce Şikayet EtHadi len ordan dolar 18den 12 ye düştü yani yüzde 50 siz yüzde 20den bahsediyorsunuz aradaki 30nereye gitti .sizi kan emici fırsatçı vatan millet dusmanlarıBeğen Toplam 4 beğeni
-
Yaman 2 yıl önce Şikayet EtYaşar sen gübre bayisi ya da Gübre fabnikasının avukatımısın gardaş.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Yasar 2 yıl önce Şikayet EtHesap uzmanisin galiba ama yanlış hesaplamissin.maalesef düşüş yüzde 33 be dostumBeğen Toplam 1 beğeni