İş dünyasından peş peşe destek açıklamaları: Yolları tamamen kesilmiştir

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye'nin yeni bir yola girdiğini belirterek, 'Cumhurbaşkanımızın açıkladığı yeni önlemler de bu süreçte piyasayı manipüle etmek isteyenlerin yolunu tamamen kesmiştir" dedi.

GİRİŞ 21.12.2021 10:57 GÜNCELLEME 21.12.2021 16:42

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı yeni ekonomik tedbir ve teşvik paketine iş dünyasından peş peşe destek mesajları geldi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın dikkat çekici açıklamalar yaptı.

MANİPÜLASYON YAPANLARIN YOLU KESİLDİ

Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kabine Toplantısı'nın ardından kamuoyuna duyurduğu finansal alternatifler ve ekonomik tedbirlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hükümetin yeni finansal alternatifler ve ekonomik tedbirleri devreye almasının iş dünyası için memnuniyet verici olduğunu aktaran Avdagiç, "Bu kritik dönemde iş dünyası olarak tüm gücümüzle hükümetimizin ve yeni ekonomik modelimizin yanında olmayı sürdüreceğiz. Tedbirler sonucunda göreceğiz ki başaran Türkiye olacak, kazanan milletimiz olacak." ifadelerini kullandı.

Avdagiç, dövizin muhtemel getirisine Türk lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni aracın finansal piyasaların yeniden sağlıklı bir işleyişe kavuşmasına büyük katkı vereceğini ve TL'ye güveni artıracağını kaydetti.

Uygulamaya alınan yeni yöntemlerin yatırım, üretim, ihracat ve istihdam üzerindeki müspet sonuçlarının kısa vadede dahi görüldüğünü belirten Avdagiç, "Mevduatta kur farkı modelini olumlu karşılıyoruz. Döviz kuru garantili TL mevduat, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne ilişkin teşvikler, ihracatçı firmalara ileri vadeli kur uygulaması, DİBS ve temettü ödemelerindeki stopajın kaldırılması gibi adımlar, ülkemizdeki dolarizasyon sürecini durduracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"GÜNDEM; YATIRIM, ÜRETİM VE İHRACAT ÜÇGENİNE KALICI BİR GEÇİŞ YAPACAKTIR"

Şekib Avdagiç, atılan son adımlarla önemli bir yastık altı birikiminin de sisteme dahil olacağına inandıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Artık gündem kur ve enflasyon sarmalından gerçek odağımız olan yatırım, üretim ve ihracat üçgenine kalıcı bir geçiş yapacaktır. Türkiye'de bu güven sağlandığında, kendi halkı liraya destek sunduğunda, bunun katlanarak yurt dışı piyasalara da geçtiğini göreceğiz. Türkiye'deki yatırım-üretim fırsatını kaçırmak istemeyen küresel sermayenin de teveccühüne şahit olacağız. Türkiye ekonomisi, iktidar mücadelesinin gerçekleştiği bir alan olmamalı. Yaşanan gelişmeleri bir siyasal malzeme olarak kullanmak yerine, bu süreçten Türkiye ekonomisinin ve üretiminin yara almadan çıkması için çaba göstermeliyiz."

Türkiye'nin yeni bir yola girdiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni önlemlerin de bu süreçte piyasayı manipüle etmek isteyenlerin yolunu tamamen kestiğini belirten Avdagiç, "Hükümet, Türkiye ekonomisinin faiz-döviz eksenine sıkıştırılarak buradan kaotik bir durum çıkarılmasına ve ekonominin çarklarının yavaşlamasına izin vermemiştir." ifadesini kullandı.

TL'YE OLAN GÜVEN YENİDEN ARTACAK

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu önlem paketiyle; başta Türk Lirası (TL) mevduatlarının çözülmesinin engellenmesi olmak üzere, döviz kurunu yukarı yönde baskı altında tutan birçok unsurun bertaraf edileceğine ve önümüzdeki günlerde TL'ye olan güvenin yeniden artış kaydedeceğine yürekten inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Asmalı, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, MÜSİAD olarak son günlerdeki açıklamalarıyla hem iş dünyasına hem de vatandaşlara itidal çağrısında bulunduklarını kaydetti.

Asmalı, "Bu vesileyle söz konusu çağrımızı yineliyor, geçici ve suni gelişmelere göre yapılan fiyatlamaların kaybetmeye mahkum olduğunu tekrardan ifade etmek istiyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu önlem paketiyle; başta Türk Lirası (TL) mevduatlarının çözülmesinin engellenmesi olmak üzere, döviz kurunu yukarı yönde baskı altında tutan birçok unsurun bertaraf edileceğine ve önümüzdeki günlerde TL'ye olan güvenin yeniden artış kaydedeceğine yürekten inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İŞ DÜNYASI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün tarihi bir konuşma gerçekleştirdiğini, üreten ve ürettiğiyle gerçek büyümeyi hedefleyen yeni ekonomi modelinin böyle güçlü enstrümanlarla destekleniyor olmasının iş dünyası tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanacağını bildirdi.

Aydın, Türk lirasına olan inanç ve güvenlerinin her zamanki gibi tam olduğunu belirterek, "Üreterek büyüyen Türkiye hayalinde biz de varız." ifadelerini kullandı.

İSTİKRAR, ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK İÇİN OLUMLU

Rifat Hisarcıklıoğlu - TOBB Başkanı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ekonomiye ilişkin açıklanan pakete dair olumlu açıklamalarda bulundu. Hisarcıklıoğlu "İş dünyamızın piyasalarda istikrar, öngörülebilirlik sağlanması talebine yönelik bir dizi tedbir açıklanmasını olumlu karşılıyoruz" dedi.

Hisarcıklıoğlu "Alınan kararların ülkemizin üretim gücünün artırılmasına katkı vermesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ÜRÜN FİYATLARINA KADAR ETKİSİ OLUR MU AYNI HIZDA?

İsmail Gülle - TİM Başkanı

Önemli bir psikolojik süreç yönettiğimizi bilmemiz lazım. Hem pandemi dönemini çok başarıyla yönettik, bu yapılan spekülatif hareketler EMTİA'lara yansıyor. Doğal olarak bu süreçte talebin yüksek olması, arzın sınırlı olması fiyat artışlarını getiriyor. Buradaki fiyatlar, istikrar olduğu zaman aşağıya gelecektir. Yarın da ertesi gün de aynı fiyatı görenler lazım olduğu zaman alırım diyecek. O açıdan gelinen kurun istikrarıyla mevduat garantisinin sağlanması doğru bir yöntemle Türk Lirası'nda kalanların korunması açısından doğru ve önemli bir adım. İnsanımıza yüksek oranlı bir Asgari Ücret zammı yapıldı.

İçerideki fiyatlama bizim için çok önemli. İhracatta yaşadığımız ivmeyi fiyatlarımızda oluşan artışla kaybetmememiz gerekiyor. Birkaç sene öncesinde de bu resmi yaşadık. Fiyatların geri geldiğini de yeni yıldan itibaren göreceğimizi öngörüyorum.

CUMHURBAŞKANIMIZA DA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Gürsel Baran - ATO Başkanı:

Çok zor bir süreçten geçiyoruz. Türk halkı bu zor süreçleri değerlendirmeyi bilmiştir. Yine böyle günlerden geçiyoruz. Ben Cumhurbaşkanımıza da teşekkür ediyorum. Az önce sayın bakanımız da açıklamalarını yaptı.

Problemlerimiz ve sıkıntılarımız var ama hep birlikte birbirimize destek vererek bugünleri aşacağız.

İhracatımızı da, üretimimizi de en iyi seviyeye çıkartıp ben buralardan kârlı çıkacağımızı düşünüyorum.

TİCARETE NASIL YANSIYACAK?

Son bir kaç aydır yaşadıklarımız zor. Fiyat vermekte de zorlanıyoruz, alım yaparken de fiyat almaktan zorlanıyoruz. Ama dün akşamki açıklamalar toplumun tüm kesimine olumlu yansıyacak. Farkın ödenmesini ben çok önemli buluyorum.

Bundan sonra döviz yatırımı yapmayalım, TL mevduatlarda varsa kaygınız bu telafi edilecektir deniyor.

Bize verilen önemli bir mesaj var. Kurumlar Vergisi'nde yüzde 1'lik indirim... Bizi önemli oranda rahatlatacağını düşünüyorum. BES'in yüzde 30'a çıkarılması; bana göre önemli bir mesaj var. Tasarrufu özendirmekle ilgili önemli bir detay olduğunu düşünüyorum.

İhracatçılara verilen destek gerçekten çok önemli.

Birkaç saat önce İTO Başkanımız açıklama yaptı. Ben de o açıklamaları destekliyorum. Bu fiyatların geri gidişi olacaktır. En kısa sürede fiyatların geri gideceğini düşünüyorum. Enflasyona yansıdığında ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.

EKONOMİK ÖNLEMLER, İŞ DÜNYASINA GÜVENİ VERİYOR

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni ekonomik önlemler ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından detayları paylaşılan kur korumalı TL vadeli mevduat ürünü ile ilgili yazılı bir değerlendirme yaptı.

Olpak değerlendirmesinde şunları ifade etti:

"Dün, Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan ekonomik önlemler paketi ve bugün de Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın detaylarını paylaştığı kur korumalı TL vadeli mevduat ürünü açıklamaları, iş dünyamıza ve piyasalara ihtiyacı olan güveni veriyor. Kur korumalı TL vadeli mevduat sisteminin, son dönemde kurlardaki mevcut ekonomik parametrelerimizle örtüşmeyen aşırı artışı makul bir seviyeye çekerek finansal istikrara ve fiyat istikrarına önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu sayede, her zaman vurguladığımız öngörülebilirliğin artacağına inanıyoruz.

Yapılacak uygulama ile vadeli TL cinsi vadeli mevduatlara (3, 6, 9, 12 aylık) bankalarca uygulanacak olan faiz oranı ile o dönem içindeki kur değişiminin altında kaldığı taktirde aradaki fark Hazine tarafından karşılanacak. Bunun vatandaşların dövize olan talebini azaltacağı için kur üzerindeki gereksiz baskıyı azaltarak daha öngörülebilir bir kur piyasasının oluşmasına katkı sunmasını bekliyoruz. Ayrıca mevduattan stopajın alınmaması da TL'yi destekleyici bir uygulama olarak yerinde bir değişiklik. Bu sistemin en önemli getirisi, sistemde kur spekülatörlerine yer verilmesini önleme hedefi ve hepimizin ihtiyacı olan öngörülebilir seviyede bir istikrar

Bununla birlikte, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne devlet katkısının yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltilmesi de uzun vadeli TL yatırımlarını desteklemesi sebebiyle önemli.

Her zaman dile getirdiğimiz gibi; ihracatçı ve yatırımcı açısından en önemli husus kur ve finansman maliyetinin yüksek olmaması kadar, geldiği seviyeden ziyade öngörülebilir olmasıdır. Alınan kararlardan birisi de ihracatçı firmalara Merkez Bankası aracılığı ile ileri vadeli kur fiyatı verileceği ve kur farkının da ihracatçılara ödeneceğidir. Türk sanayii, 2021 yılında ciddi ihracat rekorları kırmış ve yılı 225 milyar doların üzerinde kapatabilecek ihracat rakamına ulaşmıştır ki bu performansı daha da ileri seviyeye taşımak adına kur tarafında devletimizin destek vermesini olumlu karşılıyor ve iş dünyamıza güç katacağına inanıyoruz.

Elbette bir önemli husus da, kur sebebiyle piyasada mal ve hizmet fiyatlarında oluşan ani ve yüksek seviyedeki artışların, mevcut şartlar çerçevesinde yine aynı hızla güncellenmesidir."

KAYNAK: AA