Mehmet Acet'ten Merkez Bankası'na anlamlı çağrı

Merkez Bankası dolara beşinci kez müdahale etmesinin ardından döviz kurundaki oynaklık devam etti. Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Yenişafak yazarı Mehmet Acet, Merkez Bankasına çağrıda bulunarak Piyasanın güven telkin eden mesajlara ihtiyacı olduğunu belirtti.

GİRİŞ 18.12.2021 09:54 GÜNCELLEME 18.12.2021 09:58
Bu Habere 99 Yorum Yapılmış

Asgari ücret artışında tarafların masadan mutlu ayrılmasının ve anlaşmasının arka tarafında 2021 yılının başarılı bir şekilde geçirmenin etkili olduğunu belirten Acet,"Kur ataklarına da dikkat çekerek Merkez Bankası'na anlamlı çağrıda bulundu.

İşte Mehmet Acet'in yazısının tamamı;

İşçi ve işveren temsilcilerinin pazarlık için oturduğu masadan tartışmaların, gerilimin eksik olmamasına alışkınız ama herkesin mutlu olarak o masadan kalkmasını yenilerde görmeye başladık.

Güzel bir şaşkınlık hali bu tabi.

Perşembe günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın asgari ücret açıklamasını yaptığı toplantıda herkesin yüzü gülüyordu.

İşçi temsilcisinin de, işveren temsilcisinin de.

Bu tablonun bu şekilde oluşmasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in katkısını da özellikle zikretmek gerekir.

Kendisinin başkanlık ettiği temmuz ayındaki toplu sözleşme görüşmelerinde de benzer bir uzlaşma tablosu ortaya çıkmış, o görüşmeler de, gerilimsiz bir atmosferde uzlaşmayla tamamlanmıştı.

Asgari ücretin belirlenmesinde, hükümet ve işveren kesiminin çalışanlar lehine gösterdiği fedakârlık ve pozitif katkısı ayrıca üzerinde durmaya değer bir husus.

Hükümet, çalışan başına 450 liralık vergiden vazgeçerek işverenlerin elini rahatlattı.

Bu tutum, hem tırmanışa geçebilecek kayıt dışı riskini frenledi, hem de patronların yükünü hafifleterek istihdam üzerinde oluşabilecek baskıyı azaltmış oldu.

Asgari ücret görüşmelerinin bu şekilde uzlaşmayla sonuçlanmasının, herkesin yüzünün gülerek masadan kalkmasının nedenlerine gelince;

Hiç kuşkusuz böyle bir tablonun ortaya çıkmasının arka planında, reel sektörün 2021 yılını başarılı bir şekilde geçirmesinin rolü büyük.

Bazı örnekler verelim:

-Büyümede ilk 11 ayda yüzde 9’un üzerine çıktık. Ki, 12’inci ayda gelecek rakamla yıllık büyüme oranının çift haneli rakamlara ulaşması yüksek ihtimal olarak görülüyor.

-Bu büyüme ve reel ekonomideki canlılık sayesinde vergi performansı da gayet iyi geldi. 2021 yılı için bütçe açığı hedefi önce yüzde 4,3 olarak belirlenmişti. İşler yolunda gidince bu rakam, yıl içerisinde 3,5 olarak revize edildi. Yılsonu performansının ise, daha da aşağılarda yüzde 2’ler seviyesinde olması bekleniyor.

-Bu performans sayesinde, 70 milyar liralık bir ‘mali alan’ oluştu. Yani, ihtiyaç halinde kullanılabilecek bir fazla para diyebiliriz buna.

-İhracatta kırılan rekorlar da ortada. Bir yıl içerisinde Türkiye, 55 milyar dolar fazladan ihracat yaparak yıllık ihracatını 225 milyar dolar seviyelerine kadar çıkardı.

-Bu performans sayesinde işsizlik rakamları geriledi. Bir yılda 2,5 milyondan fazla insan iş sahibi oldu.

Bu rakamları verdikten sonra, asgari ücret masasında yüzlerin neden güldüğü daha iyi anlaşılabilir.

İyi bir yıl geçirmenin katkısıyla işleri iyi giden işveren daha fazla para kazandığı için, çalışanları lehinde daha fazla fedakârlık gösterdi, asgari ücreti güler yüzle karşılayabildi.

Hükümet temsilcileri, bu canlılık sayesinde daha fazla vergi geldiği için, doğalgaz, elektrik, akaryakıtta maliyetlerin önemli bir kısmını halka yansıtmama, asgari ücrette vergiden vazgeçme gibi kararları daha rahat alabildi.

KUR ATAKLARINA KARŞI PİYASAYA GÜVEN TELKİN EDEN MESAJLARA İHTİYAÇ VAR

Bununla birlikte bardağın boş tarafını da ihmal etme lüksümüz bulunmuyor.

Bardağın boş tarafı dediğimiz tarafta, malum olduğu üzere kur atakları ve bunun büyüttüğü enflasyon sorunu var ne yazık ki.

Merkez Bankası dün piyasadaki olağandışı oynaklığa 5’inci kez müdahalede bulundu.

Ancak, daha önceki müdahalelerde olduğu gibi istenilen sonucun alındığı söylenemez.

Kur atakları, şimdilik enflasyon olarak, hayat pahalılığı olarak hayatımıza yansıyor.

Hükümet, asgari ücret örneğinde olduğu gibi, enerji maliyetlerinin büyük bölümünü faturalara yansıtmama kararlarında olduğu gibi, halkı enflasyona ezdirmemek için ciddi hamleler yapıyor.

Ancak, şurası bir gerçek ki, kur ataklarının sürmesi, yukarıda örneklerini verdiğimiz pozitif kazanımları da tehlikeye sokabilir.

Yeni ekonomik modelin dinamosu olarak zikredilen daha fazla üretim, daha fazla yatırım, daha fazla istihdam, daha fazla ihracat hedefi bu ataklar yüzünden hasar görebilir.

O nedenle, özellikle Merkez Bankası’nın döviz satışı dışında, piyasaya güven telkin edecek bir duruş sergilemesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç bulunuyor.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 99
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence ticaretle ugrasanlarin disinda dolar alnlara 1 ay icinde dolarinizi bozdurun yoksa elinizde kalcak bozduramiyacaksiniz dense dolar bak nasil dusuyor
    Cevapla
  • Gurbetçi Almanya 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın hiç bir ülkesinde böyle bir şey yapılamaz afganistan kuzey kore hariç . Kimse sana güvenmez gurbetçi bile parasını getirmez . ekonomi bilimi bellidir .
    Cevapla
  • Volkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Dövize fiyatı devlet belirlesin döviz büroları bunun dışına çıkamasın çıkana ceza kesilsin döviz hemen düşer.
    Cevapla
  • Fatih Selman 2 yıl önce Şikayet Et
    Dövize fiyatı devlet belirleyemez amerika da bile devlet müdahale etmez Merkez Bankası Federal Bank dediğin yer bağımsız karar alır
    Cevapla
  • mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    sosyal medyada dolar şukadar olacak diye algı yapılıyor vatandaşta dolara hucum ediyor öncelikle vatan hainalri temizlenmeli
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Faizin düşmesi ile dövizin yükselmesi ön görülen bir durum bunların hepsi planlı bir şekilde hayata geçiyor kur yüksek olursa oluk oluk ülkeye döviz girer. Elma 2 TL ye mi alınır 6 TL ye mi tüm dünya 2 TL ye almak ister dolayısı ile tüm dünya bize gelecek ve bir süre sonra döviz cazibesini kaybedecek çalışanda iş verende mutlu bir şekilde para kazanıyor olacak her kesim refah içinde olacak. Çûnki biz yolda kalmışa yardım ettik üzerine bomba yağan insanlara kuçak açtık zengin olan Allah bize karşılığını verecek az kaldı ama tam tersi yapanlar da bu refahtan faydalanarak yağmur her yere düşer çûnki
    Cevapla
  • Gurbetçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Bütün dünyanın oluk oluk para verdiği ucuza aldığı 1e alıp 100e sattığı bangladeşteki halkı bi göz önüne getir bakalım , kucak acmakla ne alaka
    Cevapla
  • Parıltı 2 yıl önce Şikayet Et
    Sıkıntı şu an dövizin yüksek oluşu değil sıkıntı daha ne kadar yükseleceğini kimsenin bilmediği yani 1 dolar en yüksek 20 lira dersin herkes ona göre bir program yapar ama bir bilinmezlik var birde programın zamanı yanlış daha önceki yıllarda denene bilirdi son olarak hükemeti destekleyen biri olarak söylüyorum ki program hakkında bilgi eksikliği ve piyasayı sakinleştiren konuşmaların yapılmadığı nı görüyoruz
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Faiz %40 olsun diyen arkadaşıma bir bilgi. Ekonomik işlemin nasıl yapıldığını bilmeyen muhalefet de benzerini söylüyor. ABD enflasyonu %6.8 (en son 9,6) gördü. Borç batağında. ve faiz artırmıyor. Bu enflasyonu1980 lerde falkland krizi döneminde yaşayan MERİCANLAR, o zaman normale dönmek çin %20 faiz seviyesinde uzun dönem bocaladı. Şimdi Gelecek nesillerin kazancını FAİZ geliri olarak niye birilerine PEŞKEÇ çekelim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle