Çin ile Rusya’nın ticaret hacmi 140 milyar dolarla rekora koşuyor

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Shu Jueting, 2021 yılında Çin ve Rusya arasındaki ticaret hacminin rekor kırarak 140 milyar doları aşmasının beklendiğini söyledi.

Çin ile Rusya’nın ticaret hacmi 140 milyar dolarla rekora koşuyor
Çin ile Rusya’nın ticaret hacmi 140 milyar dolarla rekora koşuyor
GİRİŞ 17.12.2021 16:40 GÜNCELLEME 17.12.2021 16:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yılın ilk 11 ayında iki ülke arasındaki ticaret geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,6 oranında artarak 130 milyar 400 milyon dolara yükseldi. İkili ticaretteki artış oranı, Çin’in dış ticaretindeki artışın 2,3 puan üzerinde kaydedildi.

Shu, “2021 yılının ilk 10 ayında, iki ülke arasındaki ticaretin yüzde 29,1’ini oluşturan makine ve elektronik ürünlerin ticaret hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,1 artış gösterdi. Çin’in Rusya’ya yaptığı otomobil ihracatı yüzde 206 artışla 1 milyar 600 milyon doları, otomobil yedek parça ihracatı ise yüzde 49 artışla 2 milyar 100 milyon doları buldu. Çin’in Rusya’dan sığır eti ithalatı da 3,4 kat artarak 15 bin tona ulaştı. Çin, bu ülkeden en çok sığır eti satın alan ülke hâline geldi” ifadelerini kullandı.

Çin ile Rusya arasında e-ticaret alanındaki iş birliğinin de hızla geliştiğine işaret eden sözcü, Çin’in Rusya’daki e-ticaret platformlarının, depolarının ve dağıtım şebekelerinin istikrarlı olarak arttığını kaydetti.

İki ülkenin, gelecekte ticaretin niteliğinin yükseltilmesine önem vereceğini belirten Shu, “İlk olarak, enerji, maden, tarım ve ormancılık alanlarındaki ticaret sürdürülecek. İkinci olarak, dijital ekonomi, biyolojik tıp, bilimsel ve teknolojik inovasyon ve düşük karbonlu ekonomi alanlarındaki iş birliği yoğunlaştırılacak. Makine ve elektronik ürünler ile hizmet ticareti artırılacak. Üçüncü olarak da iki ülke arasındaki tedarik zinciri sağlamlaştırılacak, alt yapı inşasına önem verilecek, ticarette kolaylık genişletilecek. Ayrıca karşılıklı yatırımlar artırılacak ve daha çok müteahhitlik projesi hayata geçirilecek” dedi.

YORUMLAR 1
  • ÖNCE VATAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Uyanın müslümanlar uyanınki yeni dünya şekli nasıl şekilleniyor görün. Hayali paralarla, dünya yı allak bullak edip orta halli ve zengin olan dindarları tok edip tekrar dünya yönetimini ele gecirmek Gayeleri amacları. Türkiyede de taşoranları fetödür bu baronların. Türkiyede küçük orta esnafı iflas ettirme görevi zora düsürne mahkemelerde süründürme v.s. uyanın artık.
    Cevapla