Asgari ücrette herkesin merak ettiği ayrıntı: Asgari ücrette AGİ kalktı mı?

Yeni asgari ücrette önemli bir ayrıntı dikkati çekti. Buna göre gelir vergisi kalktığı için artık asgari ücretli çalışanlar eş ve çocuk durumuna bakmaksızın AGİ alamayacak.

GİRİŞ 17.12.2021 00:01 GÜNCELLEME 17.12.2021 00:38
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Asgari ücrette Asgari Geçim İndirimi (AGİ) kalkıyor.

Prof. Dr. Cem Kılıç, yeni asgari ücrete ilişkin yaptığı değerlendirmede, gelir vergisi kalktığı için asgari ücretli çalışanlarda AGİ'nin de artık ortadan kalktığını açıkladı.

Buna göre artık asgari ücretli çalışanlar çocuk ve eş durumuna bağlı olmaksızın AGİ'den yararlanamayacak.

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücreti açıkladıCumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücreti açıkladı

VERGİDE 5004 LİRA AYRINTISI

Prof. Kılıç, kararın işveren açısından da önemli bir yansımasına dikkat çekti. Yeni asgari ücrette gelir vergisi ve damga vergisinin kaldırılması sonucu asgari ücret dışında gelire tabi olanların maaşlarından 5004 liranın düşeceğini, geri kalan kısma vergi uygulanacağını belirtti.

ÇALIŞANLARIN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ YENİDEN DÜZENLENECEK

NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Asgari geçim indiriminin gelir vergisinden düşülen tutarı ifade eden bir kavram olması nedeniyle asgari ücrette AGİ'nin ortadan kalktığını belirten Ergen, “Bundan sonraki süreçte geliri asgari ücreti aşanların maaşlarının asgari ücrete kadar olan kısmının vergisi kalkacak bu tutardaki asgari geçim indirimi de devre dışı kalacak.

Ancak vergi dışı tutarın üstünde kalan maaşa göre AGİ hesaplanması söz konusu olacak. Bu konuda da net bir rakam ortaya çıkarabilmek için tüm çalışanların yeni yıl zamlarının belli olması gerekiyor” dedi.

"ÖNEMLİ BİR KAZANIM OLDU"

Konuyla ilgili Bloomberg HT'ye açıklama yapan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, asgari ücretteki vergi kesintileri kaldırıldığı için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulamasının da kalktığını söyledi. Buna göre artık asgari ücretli çalışanlar çocuk ve eş durumuna bağlı olmaksızın AGİ'den yararlanamayacak.

Kavlak sözlerinin devamında, "Tüm çalışanların yıllık brüt asgari ücretin 12 katına kadarki gelirinin vergiden muafiyeti önemli bir kazanım oldu" dedi.

KAYNAK: NTV, BLOOMBERG HT
YORUMLAR 25
  • mustafa.e 2 yıl önce Şikayet Et
    Eveeet asgari ücret arttı. Hemen hesap yapalım. asgari ücret ekmek hesabı; 2021 yılı ;2825/1,25 = 2260 2022 yılı ; 4253/2,25 = 1890,2222 Ondan sonra ; dolar olarak 2021 yılı dolar kuruna göre yanına bile yaklaşmıyor. Daha gidecek çok yolu var. Ama bu swap anlaşmalarında dolar kurunu 22 tl olarak hesaplananlar var. Ne olacak şimdi???????? Yoruma gerek yok. Ekmek hesabı yapanlar , işte gerçek burada
    Cevapla
  • Serdar yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Zaten vermiyorlardı patron alıp işçiye yatırmış gibi üç kagıtçılık yapıyorlardı ben alamiyorsam patronda yemesin
    Cevapla
  • Serdar yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Zaten vermiyorlardı patron alıp işçiye yatırmış gibi üç kagıtçılık yapıyorlardı ben alamiyorsam patronda yemesin 11 yıldır çalışıyorum hiç agi almadık pek bir şey farketmedi
    Cevapla
  • haydı 2 yıl önce Şikayet Et
    Sigortasız işçilerde bu dediğin yöntem yapılıyor öteki türlü sigortalıya yaptığın bu işlem yakalanırsa 54 binden başlıyo cezası. İşveren bunu göze alamaz mecbur işçi çıkartır veya küçülmeye gider
    Cevapla
  • Ayhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben2018 emekli olduğumda asgari ücretten 500 tl fazla alıyordum şimdi yarınını alıyorum asgari ücretli geçirmiyorsa biz nasıl geçinelim.. markete göre enflasyon hesaplamışsa %300 zam olmalı...lütfen bir çare...
    Cevapla
  • Bir dost. 2 yıl önce Şikayet Et
    Sevgili büyüklerimiz, asgari ücrete zam verdiniz eyvallah. Pahalılık son sürat devam ediyor. Aldığımız ürünü ikinci defa aynı fiyata hiç alamaz olduk. Sizin verdiğinizi zengin iş insanları geri cüzdanımızdan çalıyorlar. Buna ve emeklilere de bir çözüm lütfen.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle