Milli Altay Tankı'nın TSK'ya teslim edilme tarihi belli oldu

Milli Teknoloji Hamlesi'nin en önemli meyvelerinden birisi olacak Milli Altay Tankı için kritik aşamaya geçilirken, aracın TSK'ya teslimi için de geri sayım başladı.

GİRİŞ 16.12.2021 10:53 GÜNCELLEME 16.12.2021 10:57

Altay Ana Muharebe Tankı (AMT)'nın seri üretiminde kullanılacak güç grubunun tedarikinde önemli bir aşamaya geçildi. Almanya'nın uyguladığı örtülü ambargonun ardından Türkiye düğmeye basarak hem yerli üretim hem de başka bir ülkeden tedarik konularını gündeme aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği Güney Kore ziyaretinde tankın motor ve şanzımanıyla ilgili Güney Kore ile niyet mektubu imzalandı. Savunma sanayi kaynakları, Bakan Çavuşoğlu'nun ziyareti ile sürecin hızlandığının altını çizerek, Şubat ayında üst düzey bir ziyaretin gerçekleştirileceği ve bu görüşmeler sırasında mutabakat zaptının imzalanabileceğini ifade etti. Dışişleri Bakanlığı iki ülkenin Savunma Sanayi Başkanlıkları arasında da iş birliği mutabakat zaptı imzalanması için müzakerelere katkı sunuyor.

YERLİ ÜRETİM PROJELERİ DE TAM GAZ SÜRÜYOR

Altay tankına güç verecek yerli güç grubunun geliştirilmesine yönelik çalışmalar da son hızıyla devam ediyor. 2018'de sözleşmesi uygulamaya giren Batu Projesi kapsamında ilk prototipin 2024 yılında teslim edilmesi bekleniyor. Türk savunma sanayi kaynakları, Türkiye'nin açık ve örtülü ambargolarla pes ettirilebilecek bir ülke olmadığının altını çizerek, yerli geliştirme projelerinin zaman alsa dahi başarıyla sonuçlanacağına inandıklarını kaydediyor. 1500 beygir motor olarak çalışılan ALTAY motorunda transmisyon aşamasına gelindi. Motorun entegre olarak 2022 başında çalıştırılması planlanıyor. Altay Tankı da 2023 yılının ilk aylarında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Cumhurbaşkanlığı bütçesinin Gemel Kurul görüşmelerinde konuya ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Tankın motorunu geliştiremezsiniz anlamında kısıtlama ve engel koyanlara rağmen, kötü komşu burada da bizi ev sahibi yapacak. Bu alandaki çalışmalarımız da çok ciddi şekilde devam ediyor. Güç alternatifi temini için çalışmalarımız devam ediyor. Aynı zamanda yerli güç paketinin tasarımı da bitirilmiştir ve prototip testleri devam etmektedir. Seri üretimi yapacak taraf için de güç paketinin temin edilmesi bu anlamda bir mücbir sebeptir. Sözleşmede tabii ki yükleniciden kaynaklanan gecikmelere ilişkin cezalar söz konusudur. Ama ülkeden kaynaklı kısıtlamalarla alakalı gayretimiz söz konusudur. Bunu da aştığımızı ve bu engelleri koyanlar da 'Keşke yapmasaydık, bu vesileyle bunlar tank motoru sahibi oldu' diyecekler. O da uzak değil"

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NUN ZİYARETİNİN ARDINDAN SÜREÇ HIZLANDI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuya ilişkin bakanlığının bütçe görüşmelerinde konunun gündeme gelmesi üzerine, "Altay tankı yani şirket bu motor gücünü getirecek, deneyecek çünkü bu teknolojiler sürekli gelişiyor, son teknoloji üretimi deneyecek" bilgisini paylaştı. ALTAY güç grubu konusunda alternatif ülkenin Kore olduğunu ve Kovid-19 salgının etkisiyle Kore tarafında sürece ilişkin yavaşlama olduğunu belirten savunma sanayi kaynakları, "Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun ziyaretinde bakan bey konuyu gündeme getirdi, ihraç izni imzalandı" dedi. İmzaların ardından Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ile Koreli muhatabı görüşmeler gerçekleştirerek süreci ileri aşamaya taşıdı. Şubat ayında da savunma sanayi başkanları başkanlığında heyetlerin bir araya gelerek mutabakat zaptı imzalanması aşamasına geçilmesi bekleniyor.

KAYNAK: SABAH/BETÜL USTA