Asgari ücrette kimlerin geliri artacak?

Asgari ücretin bu hafta açıklanması bekleniyor. Beklenti de 4 bin liranın üzerinde bir ücret belirleneceği yönünde. Asgari ücret zammı işsizlik maaşından kıdem tazminatına kadar birçok hesabı etkiliyor.

Asgari ücrette kimlerin geliri artacak?
Asgari ücrette kimlerin geliri artacak?
GİRİŞ 15.12.2021 20:25 GÜNCELLEME 15.12.2021 20:29
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Tüm işçi ve memurların asgari geçim indirimi (AGİ) asgari ücrete göre belirleniyor. Bu kapsamda yaklaşık 19.4 milyon kişi var. Şu an bekar bir çalışan için aylık 268 lira olan AGİ tutarı, eşi çalışmayan 3 çocuklu kişilerde 456 liraya çıkıyor. Asgari ücrette yapılacak artışa bağlı olarak işçi ve memurların her ay yararlanmakta oldukları AGİ tutarı da artırılacak. Bu artış yüzde 30’u aşabilir.

TAZMİNATLAR

En düşük kıdem ve ihbar tazminatı asgari ücrete göre hesaplanıyor. Kıdem bir yıllık çalışma karşılığı 30 günlük brüt ücret üzerinden ödenirken, ihbar tazminatı çalışılan süreye göre değişiyor. Bu hesapta son alınan maaş dikkate alındığı için asgari ücrette yapılacak her artış cebe girecek tazminatın da artması anlamına geliyor.

AK Parti'den asgari ücret açıklaması! Ekonomik OHAL iddialarına yanıtAK Parti'den asgari ücret açıklaması! Ekonomik OHAL iddialarına yanıt

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ

İşsizlik ödeneği işçinin son dört aylık ortalama brüt ücretinin yüzde 40’ı üzerinden hesaplanıyor. En yüksek işsizlik ödeneği tutarı da brüt asgari ücretin yüzde 80’ini aşamıyor. İşsizlik maaşı maaşı en düşük 1.431 lira, en yüksek ödenek de 2 bin 862 lira. Yeni brüt asgari ücretle bu ödenekler aynı oranda artacak.

BORÇLANMA TUTARI

Prim eksiği olanlar için askerlik, doğum, yurtdışı borçlanma hakkı bulunuyor. Bunların en düşük tutarı da yine asgari ücrete endeksli ve şu anda asgari ücretin günlük tutarının yüzde 32’si olan 38.16 lira. Yurtdışı borçlanmada da günlük tutar 53.66 lira. Asgari ücrete yapılacak artışa paralel olarak borçlanma primleri de yeni yıldan itibaren zamlanacak.

Asgari ücrette son düzlük! 3 konuda varılan uzlaşma çalışanın kaderini belirleyecekAsgari ücrette son düzlük! 3 konuda varılan uzlaşma çalışanın kaderini belirleyecek

BAĞKUR PRİMİ

Esnafın Bağkur primi asgari ücretin yüzde 34.5’i kadar. Düzenli ödeme yapana 5 puanlık indirim uygulanıyor. En düşük prim 1.055 lira. Primler de asgari ücrete paralel aynı oranda artacak. Emeklilik için prim eksiği olup bir işte çalışmayanlar isteğe bağlı sigorta primi ödüyor. Bu aylık 1.144 lira. Yani brüt asgari ücretin üçte biri kadar.

Kılıçdaroğlu asgari ücret için rakam verdiKılıçdaroğlu asgari ücret için rakam verdi

65 YAŞ AYLIĞI

65 yaş aylığı ile engelli aylıkları ve evde bakım parası bağlanırken muhtaçlık durumuna bakılıyor. Muhtaçlık durumu tespit edilirken hane içinde kişi başına gelirin 65 yaş aylığı ve engelli aylıkları için asgari ücretin 3’te 1’inden az, engelli bakım parasında 3’te 2’sinden az olması gerekiyor. Asgari ücret zammı ile gelir sınırı artacağından bu ödemeden daha fazla kişi yararlanabilecek.

GSS İÇİN

Çalışmayıp, anne veya babası üzerinden sağlık hizmeti alamayan Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini kendileri ödüyor. 7 milyon kişi bu kapsamda. GSS prim tutarı şu anda 107 lira. Yani brüt asgari ücretin yüzde 3’ü kadar. En az yüzde 30’luk zamla bu tutarın 140 liraya ulaşması bekleniyor.

BBP lideri Destici'den asgari ücret çıkışı: Vaktinde 110 doları layık görmüşlerdiBBP lideri Destici'den asgari ücret çıkışı: Vaktinde 110 doları layık görmüşlerdi

TÜİK Aralık ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak?TÜİK Aralık ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak?

Asgari ücrette kritik gelişme! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Bilgin'le görüşecek (Asgari ücrette 4. toplantı ne zaman?)Asgari ücrette kritik gelişme! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Bilgin'le görüşecek (Asgari ücrette 4. toplantı ne zaman?)

KESK, asgari ücret talebini açıkladıKESK, asgari ücret talebini açıkladı

KAYNAK: POSTA
YORUMLAR 5
  • zafer 2 yıl önce Şikayet Et
    aloo agi yi iş yerleri vermiyor maas veriyor gibi gosteriyorlar her sey dahil diyorlar agiyi devlet calisanin hesabina yatırsin
    Cevapla
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücrette yine işverenin geliri artacak,çünkü daha asgari ücrete zam gelmeden işveren ürettiği ürünlere asgari ücret zammını kat kat çıkaracak yüzde 50 -100 arası zamları çoktan koydu bile.
    Cevapla
  • EYT HAKTIR 2 yıl önce Şikayet Et
    EYT versin reis hersey duzelir
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    O zaman yarın faiz indirimi yok
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    var hemde 200 puan
    Cevapla