Dolar ve altında yeni rekor: Dolar 14,79 TL'yi Altın 842 TL'yi gördü

Son dakika haberi... Fed'in faiz kararı ve hamlelerin açıklanacağı günde yükselişini sürdüren dolar/TL, 14,79 TL ile; euro/TL ise 16,66 ile rekor tazeledi. Gram altın ise 842 TL'yi gördü.

GİRİŞ 15.12.2021 17:00 GÜNCELLEME 15.12.2021 17:03
Bu Habere 314 Yorum Yapılmış

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) 4 milyar doları aştığı hesaplanan dört doğrudan müdahalesi ardından 14 seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Piyasalarda bugün Kasım ayına ilişkin bütçe verileri takip edilirken kapanış ardından ABD Merkez Bankası (Fed) kararı yön belirleyici olarak izlenecek. Bugün başlayacak ve yarın sonuçları açıklanacak PPK toplantısı ise bu hafta takip edilecek diğer bir yön belirleyici gelişme.

DOLAR VE ALTINDA YENİ REKOR

Dolar/TL, kritik faiz kararları öncesinde yükselişine ve yeni zirvelerine devam ediyor. Dolar/TL, 14,79 TL'nin üzerine çıkarak tarihi zirvesini güncellerken euro/TL'de 16,66 ile rekor kırdı.

Dolardaki yükselişle beraber Gram altın da rekor tazeleyerek 842 TL'ye yükseldi.

FED'İN MESAJLARI İZLENECEK

Küresel piyasalarda Omikron varyantının ekonomiye olabilecek etkileri ve Fed'in yarın sona erecek olan iki günlük toplantısında para politikasında sıkılaşmaya gitmesi ihtimali risk iştahını azalttı. Fed'in bugün tahvil alımlarını daha erken durduracağını açıklaması, faiz oranlarını artırmaya başlayacağına işaret etmesi ve muhtemelen diğer başlıca merkez bankaları üzerinde de bu yönde baskı yaratması bekleniyor.

Omikron varyantının yayılma hızı, Fed'i para politikasında daha gevşek davranmaya yönlendirebilecek bir zorluk olarak görülse de, son zamanlarda yetkililerin salgın hastalıktan ziyade enflasyonun kalıcılığı konusunda endişelerinin arttığı görülüyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) da bu hafta toplantı gerçekleştirecek. Başlıca merkez bankalarından üçünün de kendi para politikalarında sıkılaşmaya gitmesi bekleniyor.

YORUMLAR 314
  • Duyarlı Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Sizi kayıtsız şartsız seven ve her durumda arkanızda duran vatandaşınız ölüyor Sayın Cumurbaşkanımız. Şu an herkes uçurumun kenarında. Acilen yetişin. Yoksa herşey için çok geç olacak. Faiz haramdır. Ama şartlar faiz indirimine uygun değilse yapmayın...
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    hodri meydan faizi sıfıra indirin faiz haram diyorsanız ve devlet islama göre yönetilmesi gerekiyorsa. Aha burayada yazıyorum ülkede müslüman kalmaz.
    Cevapla
  • zihni fikir 2 yıl önce Şikayet Et
    Ülkece dolara endeksleyelim TL’yi. Dolar arttıkça TL’nin de değeri artsın. Euro karşısında dolar ne ise TL’de o değer olsun. Ya da Euro’ya sabitleyelim. Dolar karşısında Euro ne ise TL’de o değer olsun.
    Cevapla
  • bulent 2 yıl önce Şikayet Et
    benim anlamadığım dolar altinla es deger neden büyüyor biri karşılıksız hesapsız basılan kağıt öteki değerli bir maden bu balon daha fazla şişmeyi kaldırmaz patlarsa ortalik toz duman olur
    Cevapla
  • Uzman Doktor 2 yıl önce Şikayet Et
    altın ın kıymeti dolarla belirtildiği için sende altını türk lirasına çevirdiğin için yükseliyor olabilir mi mesela bülent kardeş :) biraz ilim bilim lütfen
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Altının gramı 5 bin lira olsun. Borcunu ödeyen ödemeyen belli olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle