Cumhurbaşkanı Erdoğan talimatı vermişti! Cezası iki milyon TL'ye çıkıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın stok yaparak fahiş fiyat artışına neden olanlara yönelik dile getirdiği sözlerin ardından beklenen adım atılıyor. Stokçulara verilen cezalarda üst limit, 500 bin TL'den iki milyon TL'ye çıkarılıyor.

GİRİŞ 13.12.2021 12:47 GÜNCELLEME 13.12.2021 15:38
Bu Habere 120 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada stokçuları sert bir dille uyararak dile getirdiği ''Bütçe müzakerelerinden sonra hemen yasal düzenleme yapacağız ve stokçuların üzerine ciddi manada gideceğiz. Hem ellerindekine el koyacağız hem de cezai müeyyideleri yüksek tutacağız.'' sözlerinin ardından beklenen kritik düzenleme için harekete geçildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sinyali vermişti

Ticaret Bakanlığı ‘Perakende Satış Yasası’nın 18inci maddesinde yer alan stokçulara verilen cezalarda artışa gidecek.

HAKSIZ FİYAT DEĞERLENDİRME KURULU KURULMUŞTU

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik düzenlemeler yapmak, gerektiğinde denetim ve incelemelerde bulunarak idari para cezası uygulamak ve her türlü tedbiri almak amacıyla geçtiğimiz yıl Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu kurulmuştu.

Rekabet Kurumu'nun başlattığı fahiş fiyat soruşturmasının ardından 5 zincir market, 2 milyar 700 milyon liralık ceza almıştı.

500 BİN TL'DEN İKİ MİLYON TL'YE ÇIKARILACAK

Kurul tarafından alınan kararlar doğrultusunda mal ve hizmetin fiyatında fahiş artış yapanlara 100 bin TL'ye, stokçuluk yapanlara ise 500 bin TL'ye kadar ceza kesilebiliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine gündeme gelen yeni düzenlemeye göre 500 bin TL'lik üst limit iki milyon TL'ye kadar çıkarılacak.

CEZAYI 13 ÜYE BELİRLİYOR

Başkanlığı, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü tarafından yürütülen Haksız Fiyat Değerlendirme Kurul, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü, Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından görevlendirilen birer Genel Müdür, ilgili İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu tarafından görevlendirilen birer üye, üretici ve tüketici örgütleri ile perakende sektörünü temsilen birer üye olmak üzere 13 üyeden oluşuyor.

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından alınan kararlar Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanıyor.

Yükselen fiyatlar sonrası özellikle sıfır otomobilde stok iddiaları gündeme gelmişti.

OTOMOTİV BAYİSİNE EN ÜST SINIRDAN STOK CEZASI

Özellikle sıfır otomobil tarafında ortaya çıkan stok iddiaları sonrası harekete geçen Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, İzmir'de bir otomotiv bayisine geçtiğimiz günlerde stokçuluk yaptığı gerekçesiyle üst sınırdan 545 bin 550 lira idari para cezası verdi.

BOTAŞ DÜZENLEMESİ

BOTAŞ'ın ithalattan doğan vergilerinden, Hazine'nin vazgeçmesine dair düzenleme yapılacak. BOTAŞ'ın özellikle gümrük vergisi borçlarının silinmesi anlamına geliyor. Devletin alacağından feragat edebilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Bu maddenin BOTAŞ'ın bölünerek satılmasına ilişkin alt yapı çalışması olduğu yorumları yapılıyor.

LİMAN SATIŞLARI YENİDEN

Daha önceki torba tekliften çıkartılan limanların işletilmesine ve satışına ilişkin hüküm yeniden getiriliyor. Halen 20-30 yıllığına işletme hakkı olan limanlardaki sürenin 49 yıllığına çıkartılması planlanıyor. Bu hakkın kullanımı için uluslararası danışman şirketlerince değer tespiti ve fiyatlandırma yapılacak.

Mevcut işletmeciler, belirlenen değeri ödeyebilirse, hak onların olacak. Ödeyemezlerse yeni ihaleye çıkılacak. Tartışmalar nedeniyle daha önceki tekliften çıkartılan madde yeni teklife konuluyor.

YERLİ ÜRETİM DESTEĞİ

Yenilenebilir enerji alanında kapasite artışı sırasında yerli ürünü tercih eden firmalara, tarife artışı olanağı sağlanacak. Daha önce uygulanan ve geçtiğimiz yılın haziran ayında vazgeçilen destek yeniden getiriliyor. Buna göre, kapasite arttımına gidecek yenilenebilir enerji üreten şirketlerin, yerli üreticiden alacağı makina, teçhizat, türbin, kanat vs. desteklenecek.

Devlet, yerli ürün kullanan şirketlerin enerji satış birim fiyatlarını belli oranda yükseltmelerine izin verecek. Böylece, yerli üretim teşvik edilecek, ithalata bağlılık azaltılacak. Bunu yapan şirketlere de belli oranlarda satış avantajı sağlanacak.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 120
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Ceza çare değil, çözüm değil. Çözüm, üretici ile alıcıyı birleştirmek. Sıradan halk olarak bunu biliyoruz da devlet mi bilmiyor?! Bu niye yapılmıyor, ya da yapılamıyor bir anlayabilsek.
    Cevapla
  • Zorbey 2 yıl önce Şikayet Et
    Cezalar agir degil. Arkadaş dogru söylemis ellerinden mallari alacaksin en güzel çözüm,
    Cevapla
  • kayı boyu 2 yıl önce Şikayet Et
    düşürmezlerse, ik milyon değil bir ay kapatma ve tüm işçilerine ücretli izin, yine aynı b..ku yerlerse, 3 ay kapatma ve tüm işçilerine ücretli izin. yine aynı kafada giderlerse, kayyum ataması yapılması yönünde bir kanun çıkarılmasında fayda var. bunlar pire iken deve oldular önce halkını, yani kendilerini kazandıran ekmek teknelerini oymaya ve ısırmaya kalktılar.
    Cevapla
  • yanlış 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu cezalar mantıklı ve caydırıcı değil. Piyasayı alt üst eden büyük stokçılar için bu ceza devede kulak, ikincisi bu cezanın faturasını yine millete ödetirler. Onun için stok yapılan mallara el koymak en mantıklı ve kesin çözüm. Devlet bir kanun çıkartsın stok yapılan mallara el koyacağım diye fiyatlar o zaman nasıl düşüyor bir görün.
    Cevapla
  • seref yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    2 milyon tl az 85 milyon nufus var stokcuların cezası 85 milyon olması lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle