Son dakika haberi: Erdoğan, 'Meclis'e geliyor' deyip duyurdu: Affı yok, artık el koyacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bütçe müzakerelerinden sonra hemen bir yasal düzenleme yapacağız ve bu stokçuların üzerine ciddi manada gideceğiz. Cezai müeyyidelerin çok daha yüksek olacağının sinyalini şimdiden veriyorum" dedi.

Son dakika haberi: Erdoğan, 'Meclis'e geliyor' deyip duyurdu: Affı yok, artık el koyacağız
Son dakika haberi: Erdoğan, 'Meclis'e geliyor' deyip duyurdu: Affı yok, artık el koyacağız
GİRİŞ 08.12.2021 14:44 GÜNCELLEME 08.12.2021 14:45
Bu Habere 161 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katar ziyareti sonrası aralarında Kanal 7 Dış Haberler Müdürü ve Haber7 Yazarı Taha Dağlı'nın da yer aldığı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yeni ekonomi politikasına yönelik ‘Kendimizden eminiz’ ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Düşük faiz politikasıyla kuru da enflasyonu da aşağı çekeceğiz ve bunu düzenleyeceğiz. Bizim derdimiz düşük faizle yatırımı teşvik etmek suretiyle istihdamı artırmak; istihdamı artırmak suretiyle üretimi ve ihracatı artırmak” dedi.

Yeni ekonomik düzenin en önemli adımlarından birinin stokçuluk ile mücadele olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bütçe müzakerelerinden sonra hemen bir yasal düzenleme yapacağız ve bu stokçuların üzerine ciddi manada gideceğiz. Bundan sonraki süreçte cezai müeyyidelerin çok daha yüksek olacağının sinyalini şimdiden veriyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

“KURU DA ENFLASYONU DA AŞAĞI ÇEKECEĞİZ”

Yeni ekonomi politikasının etkilerinin ne zaman göstereceğine ilişkin soruya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bir defa yüksek faize kesinlikle inanmıyoruz. Düşük faiz politikasıyla kuru da enflasyonu da aşağı çekeceğiz ve bunu düzenleyeceğiz. Kesinlikle yüksek faizin, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir anlayış olduğuna inanıyorum. Buna asla müsaade edemeyiz. Dolayısıyla da bu işi bir defa bu güzergahta, bu düzlemde devam ettireceğiz. Bizim derdimiz düşük faizle yatırımı teşvik etmek suretiyle istihdamı artırmak; istihdamı artırmak suretiyle üretimi ve ihracatı artırmak... Bunu sağladığımız zaman bu bize büyümeyi getirecek. Kaldı ki bu zaten OECD içinde de görülüyor. OECD’nin en yüksek oranda büyüyen ikinci ülkesiyiz. Türkiye’nin 2021 yılı büyüme tahminlerini yüzde 10 olarak ifade eden uluslararası kurumlar var. Biz de zaten şu anda o oranı yakalayacağımızı ifade ediyoruz. Şu anda üçüncü çeyrekte malum yüzde 7,4’ü hamdolsun yakaladık. Yılsonunda da inşallah bunun fazlası olacak, azı olmayacak. Bu konuda da kendimizden eminiz” dedi.

YENİ EKONOMİK DÜZENİN EN ÖNEMLİ ADIMI STOKÇULUK İLE MÜCADELE

Enflasyonla mücadelenin yanı sıra fahiş fiyatlara yönelik atılacak adımlar hakkında da bilgi veren Erdoğan, “Tabi şu anda kimi ürünlerde görülen fiyat artışlarının bir sebebi küresel emtia fiyatlarının yükselişiyken, bir sebebi de maalesef piyasadaki açgözlü fırsatçılardır. Bu özellikle de stokçuluktan kaynaklanıyor. Şimdi bu bütçe müzakerelerinden sonra hemen bir yasal düzenleme yapacağız ve bu stokçuların üzerine ciddi manada gideceğiz. Bundan sonraki süreçte cezai müeyyidelerin çok daha yüksek olacağının sinyalini şimdiden veriyorum. Bunu bilsinler ve bu stokçuluğa tevessül etmesinler. Hem ellerindekine el koyacağız hem de cezai müeyyideleri yüksek tutacağız. Stokçuluk bizim dinimizde de haramdır. Bunun adı ihtikardır. Buna fırsat veremeyiz. Kimse yaptığı işle vatandaşımıza zulüm edemez. Vatandaşımıza yaptıkları bu zulümle, oradan kazandıklarıyla helal lokma yediklerini zannetmesinler. Fakir fukaranın hakkını gasp ediyorlar, bunu yiyorlar, buna fırsat vermeyeceğiz. Bunu da bilmelerini istiyorum. Yeni ekonomik düzenin en önemli adımlarından bir tanesi de bu olacak. Çalışsın, kazansın. Şu anda Türkiye, imkanlarıyla buna çok büyük fırsatlar veren bir ülke. Niye helalinden çalışmıyorsun arkadaş? Niye haram yollara başvuruyorsun? Stokçuluğu bırakacaksın bir defa. Kim olursa olsun, her alanda stokçuluk yapanın tepesindeyiz” ifadelerini kullandı.

"İHRACATLA EKONOMİMİZİ DAHA DA GÜÇLENDİRECEĞİZ"

Pandemi süreciyle tedarik zincirlerinin Türkiye’ye kayması, yeni modelin etkilerinin görülme sürecini hakkında da değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir yandan da yatırımla, üretimle, istihdamla ve ihracatla ekonomimizi daha da güçlendireceğiz. Ama tabi bunu anlamayan bir ana muhalefet var. İşte Meclis’teki konuşmasında Meclis’in kutlu diyebileceğim kürsüsünde ana muhalefetin başındaki adamın el kol hareketlerini izlediniz, gördünüz. Türkiye Cumhuriyeti’nde ana muhalefetin başındaki bir adamın yaptığı hareketlere bakın. Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde böyle bir olay yaşandı mı? Bundan sonra da yaşanmaz herhalde. Bu, tam bir ibret vesikası. CHP’ye gönül veren tüm kardeşlerime de özellikle sesleniyorum, acaba böyle bir adama nereye kadar sabredeceksiniz? Yani ülkedeki iktidar partisine ve oraya gönül veren insanlara bu şekilde küfür eden bir ana muhalefetin başına nereye kadar sabredeceksiniz? Herhalde 2023’e kadar” şeklinde konuştu.

“REZERV KONUSUNDA BİR SIKINTIMIZ YOK, DAHA DA ARTACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, 2022 Bütçe konuşmasındaki, “Son günlerdeki kur hareketlerinin ekonominin gerçeklerine uygun değil. Bu manipülasyonun gerisinde bize karşı operasyon çekenler sözde bize diz çöktürmek istiyorlar” sözlerinin hatırlatılması üzerine ise, “Bu konuda Devlet Denetleme Kurulu’na talimatımızı verdik. Devlet Denetleme Kurulu bu işin arkasında kimlerin olduğu konusunda araştırmalarını yapıyor, yapacak. Buralardan kimler çıkacak onları da görme fırsatımız olacak. Ayrıca tabi şunu yine çok açık, net söyleyeyim; bizim rezervler noktasında ciddi bir sıkıntımız söz konusu değil. İnşallah rezervlerimizi de yine tırmandırmaya devam edeceğiz. Rezervlerimiz inşallah daha da artacak. Rezervlerde son rakam 124 milyar dolar. Şu anda bu rezerv miktarı, herhangi bir korkuya yer olmadığının bir alametidir. Bu rezerv, bundan sonraki süreçte daha da artacak inşallah. Dolayısıyla bir rezerv sıkıntımız söz konusu değil. Yeter ki yatırımcı bulalım. Yeter ki bu konuda yatırımcılarla beraber geleceğe daha güçlü bir şekilde yürüyelim. Şu anda Merkez Bankamız birçok ülkenin Merkez Bankalarıyla da dayanışma içerisinde. Onlarla da birçok görüşmeler yapılıyor. Buralardan da tabi çok daha büyük güç kaynaklarını inşallah elde edecektir. Bizim bu noktada da herhangi bir sıkıntımız söz konusu değil. Ben bu kur ataklarını da tersine çevireceğimize inanıyorum. Her zaman söylediğim gibi, inşallah bu da bizi teğet geçecektir. Bunu herkes böyle bilsin” değerlendirmesinde bulundu.

KAÇAK YAPI VE ÇARPIK KENTLEŞME İLE MÜCADELE DEVAM EDECEK

Başta Bodrum ve çevresi olmak üzere kaçak yapı ve çarpık kentleşmeye yönelik başlatılan mücadelenin bütün kamu kurum ve kuruluşları tarafından devam ettiğini ama bu bölgelerdeki birçok olayın mahkemeye taşındığının ve mahkeme süreçlerinin uzun sürdüğünün belirtilmesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıyılarımızda kaçak yapılaşmaya izin vermeyiz. Elbette bunların da üzerine gideriz. Bu noktada belediye başkanlarının da müsamahasız şekilde bu sürece destek olması son derece önemli. Kanunun öngördüğü şartlar ne ise o çerçevede hareket edilmeye devam edilecek” ifadeleri kullandı.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 161
  • mişmiş 2 yıl önce Şikayet Et
    Hükümet dışarıda küresel faiz baronlarına savaş açmış iken içeride iyice zenginleşmiş sanayici bel altı vurup fırsatçılık yapıyor. Bahaneleri de dolar arttı. Tamam da dolara %100 geldi diyelim. Peki %300 lere %400 lere varan artışlara ne diyeceğiz. Hükümet bu savaşı göze aldı fakat insanımızın bu denli fırsatçılık yapacağını ön göremedi. Yazıklar olsun ne diyelim. Hiç acımayın Sn Cumhurbaşkanım. Zira sanayici altın çağını yaşıyor. Şu an ihracat rekorları kırılıyor. Hiç acımayın gidin üstlerine. Ticaretini etik, vicdan sınırları içinde yapan sanayicilere tek bir sözümüz olamaz. Onlar başımızın tacı ve bu ülkenin medarı iftiharlarıdır.
    Cevapla
  • harbi adam 2 yıl önce Şikayet Et
    her sene aynı mana denmıyor fiyatlar dolar bazlı ucuyor stokcular ucuruyor .yabancı bedava mal bulmus saldırıyor buda ıc pıyasa fıyat yukseltıyor .bizimkıler yabancı ne kadar cok urun sattı onunla övünüyor ama gavur denilen yabancı halkını nasıl zengın edıyor onunla
    Cevapla
  • Maşallah 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu stokculara verilen cezalar, tekrar ürünlere zam yapılmak süretiyle vatandaşlardan geri alınıyor. Öyle cezalar verilmeli ki, bu vijdansızlar ıslah edilsin. Allah'tan korkmuyor bu vicdansız market zinciri firmalar. Hiç acımadan en yüksek cezalar verilmeli, hatta stoklaan mallar halka bedava dağıtılması.
    Cevapla
  • ErdalT 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar yasaklanmalı Türk Topraklarının icinde dolarla iş yapana 100 de ceza ver vergi
    Cevapla
  • Güçlü Türkiye 2 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle göz yaşlarına bakilmamalidir. Stokculuk yapanlar ağır cezalar verilmelidir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle