Çip krizini fırsata çeviren şirket
Hollanda merkezli dünyanın en büyük yarı iletken tedarikçilerinden biri olan ASML, bu yıl alanında en iyi performans sergileyen şirketlerden biri oldu.
Küresel çip tedarikinde yaşanan kıtlık bu yıl çoğu sektörde alarm zillerinin çalmasına neden oldu.
Otomotiv sektöründen savunma sanayisine ev aletlerinden akıllı telefonlara kadar her alanda büyük önem taşıyan yarı iletkenlerde yaşanan arz sıkıntısı nedeniyle küresel çapta oyunun kuralları yeniden yazıldı.
Çin hükümeti, 5 yıllık planında çip bağımsızlığını temel önceliklerinden biri olarak belirledi. ABD Başkanı Biden, yerel üretimi canlandırarak güvenilir bir arz zinciri kurma sözü verdi. Bu alanda ABD ile Uzakdoğu'nun oldukça gerisinde kalan Avrupa Birliği ise 2030 itibariyle çip üretiminde payını 2 katına çıkarmayı hedefliyor.
Dünyada yarı iletken üretimi yapan şirketlerde liderliği ABD ile Uzakdoğu elinde tutuyor. Hollanda merkezli dünyanın en büyük yarı iletken tedarikçilerinden biri olan ASML, bu yıl alanında en iyi performans sergileyen şirketlerden biri oldu.
Amsterdam Borsasında işlem gören şirket hisseleri geçen yıl pandemide 186 euroya kadar gerilemesinin ardından 1 yılı aşkın sürede 4 katından fazla yükselerek geçen ay 771 euroya kadar çıktı. Nasdaq'ta işlem gören hisseler ise Eylül ayında 895,93 dolarla 52 haftanın zirvesine tırmandı.
ASML'yi öne çıkaran nokta, ultraviyole litografi makine üretiminde tek oyuncu konumunda bulunmasi, ASML'nin bu alanda dünyada rakibi bulunmuyor. Taiwan Semiconductor, Samsung ve Intel yüksek maliyetli bu makinelerin tedarikinde ASML'ye bağımlı durumda. ASML'nin EUV ve DUV makineleri için talep giderek artıyor.
10 YILLIK DÖNEMDE SATIŞ PATLAMASI BEKLENİYOR
Küresel çip krizine rağmen üçüncü çeyrekte satışlarını yüzde 30 artırarak gelirini 5,2 milyar euroya yükselten şirketin açıklanan kârı da beklentileri aşarak 1,74 milyar euroya ulaştı.
ASML, Eylül ayındaki açıklamasında, önümüzdeki 10 yıllık dönemde satış patlaması beklediklerini açıkladı. 2025 yılı itibariyle şirketin yıllık gelirlerinin 24-30 milyar euro seviyesinde, brüt kâr marjının yüzde 54-56 bandında olmasını bekliyor. 2025 yılı sonrasında da önemli büyüme fırsatlarının görüldüğü kaydedilirken 2020-2030 arası dönemde yıllık gelir büyümesinin yüzde 11 civarında olması öngörülüyor.
KURUMLAR NE BEKLİYOR?
Mizuho, yayınladığı raporda 2025 dönemine kadar hisse başına kârda yıllık yüzde 25 büyüme öngördüğünü açıkladı. Yeni nesil yarı iletken üretim teknolojisinde (EUV) kaydettiği güçlü büyüme nedeniyle EUV siparişlerinde 2022’de güçlü artış beklentisi pozitif bir katalizör olarak görülürken şirketin uzun dönem yapısal görünümüne ilişkin iyimser olduğunu kaydedildi. Kurum, 860 Euro hedef fiyatla al tavsiyesini güncelledi.
Barclays ise arz kısıtlamalarına rağmen talebin tarihi yüksek seviyede bulunduğunu, şirketin talepteki hızlanma nedeniyle rekor sipariş kaydetmesini pozitif bir gelişme olarak nitelendirdi. Üç büyük müşterisinin de artan talebi karşılamak için kapasite artırdığı göz önüne alındığında şirketin 2022 yılı satışlarının da güçlü gelmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekti. ASML, rakipleri arasında en iyi pozisyonlanmış şirket olarak görülüyor.
-
soru 3 yıl önce Şikayet EtŞu çip teknolojisini bir bize vermedi abd herkes verdi, rusyaya bile verdi bize vermiyor. Bizim çakıl çip ne oldu? Üretilip kullanılıyor mu? Bilen var mı?Beğen Toplam 4 beğeni
-
Vatandaş ! 3 yıl önce Şikayet EtYerli füzelerin içine ne takılıyor zannediyorsun ?Beğen Toplam 1 beğeni