Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan döviz kuru açıklaması

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay döviz kurundaki hareketliliğe ilişkin olarak, "Yaşanan bu durum sadece faiz indirimleriyle bağdaştırılamaz. Ülkemizin döviz ihtiyacını en aza indirecek, daha dayanıklı bir yapıyı oluşturacağız" dedi.

GİRİŞ 06.12.2021 13:38 GÜNCELLEME 06.12.2021 13:38
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2020 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi görüşmeleri başladı. TBMM Genel Kurulunda bütçe görüşmelerinde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, döviz kurları ve Türkiye'nin ekonomik büyüme rakamları üzerine çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tekliflerine ilişkin Genel Kurul Sunuş konuşmasını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Türkiye ekonomisi, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 7,4 büyümeyi başarmıştır. Böylece yılın ilk dokuz ayında yüzde 11,7 oranında büyüyerek oldukça güçlü bir görünüm sergilemiştir. Bu yılın tamamında büyümenin yüzde 10'u aşmasını bekliyoruz" dedi.

Fuat Oktay'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Türkiye ekonomisi, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 7,4 büyümeyi başarmıştır. Böylece yılın ilk dokuz ayında yüzde 11,7 oranında büyüyerek oldukça güçlü bir görünüm sergilemiştir.

"TÜRKİYE EKONOMİSİNDE 2021 YILINDA BÜYÜME YÜZDE 10'U AŞACAK"

Halihazırda ekonomik aktivitedeki dinamik ve canlı gidişat ile artan ihracat desteğiyle, yılın son çeyreğinde de yüksek bir büyüme performansı öngörülmektedir. 2021 yılının tamamında yüzde 10'u aşabilecek düzeyde bir büyüme oranı kaydetmeyi bekliyoruz.

Orta Vadeli Program tahminlerine dayalı olarak, 2022 yılında istihdamın 2021 yılına göre 1 milyon 277 bin kişi artması, işsizlik oranın ise yüzde 12'ye gerilemesi beklenmektedir.

"DÖVİZ KURLARINDA YAŞANANLAR EKONOMİNİN GERÇEKLERİNE UYGUN DEĞİL"

Merkez Bankasının rezervleri de son dönemde 35 milyar doların üzerinde bir artışla 126 milyar doları aşmıştır. Son günlerdeki kur hareketleri, ekonominin gerçeklerine uygun değildir. Bu manipülasyon girişimlerinin bize olduğu kadar, bunu yönlendirenlere de giderek artan bir maliyeti vardır ve bu sınama, ekonomi üzerinden ülkemize sözde diz çöktürmek isteyenler için de sürdürülebilir değildir.

“HIZLA YENİ YAPIYI OLUŞTURACAĞIZ”

Ülkemizin döviz ihtiyacını en aza indirecek ve bu saldırılara karşı çok daha dayanıklı bir yapıyı hızlı bir şekilde oluşturacağız. 2021 yılı bütçemizde yüzde 4,3'lük bir bütçe açığı öngörmüşken, OVP'(orta vadeli plan)de yüzde 3,5 olarak revize ettiğimiz bu yılı bu oranın altında bir bütçe açığıyla kapatacağız.

YORUMLAR 41
  • Volkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Doların yükselmesiyle insanlarimiz dolar alimini kesicek ve yatirıma yönelicek . Böylelikle TR'de dolar kullanimi azaltilip ekonomimiz dolar karşisinda daha istikrarli bir duruş sergileyecek .
    Cevapla
  • özel işçi 2 yıl önce Şikayet Et
    dolar alış satış vergi olarak %10-20 alın avrupadan 10 yaş altı araçları serbest bırakın yeter bi el atın eyt yi çıkarın artık
    Cevapla
  • A. Gönültaş 2 yıl önce Şikayet Et
    13,80 + % 10 vergi =1,38 = 15,18 TL olur
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Londra piyasalarına tl vermeyelim . Gerekirse Asya piyasasından çıkalım. Adamlar üç kuruşluk tl talebi ile yüksek kurdan tl alıp dolar kurunu bilerek emirle yükseltiyorlar. Duş piyasalara tl satmayalım.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar ne olursa olsun ülke şartlarında aldığın maaşla rahat yaşıyorsan sorun yok.Asgari ücret zammını bekleyin..
    Cevapla
  • nevizade 2 yıl önce Şikayet Et
    sayın oktay kamuya iş yapan firmalar için neden fiyat farkı kararnamesi çıkarmıyorsunuz? doları 14 liraya kamuya iş yapan firmalar mı çıkardı? iş yaptığınız , iş yaptırdığınız insanlara neden sahip çıkmıyorsunuz?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle