Türkiye, 4 yabancı kuruma geri vites yaptırdı! Açıklamalar peş peşe geldi

Açıklanan son büyüme verisiyle yılı çift haneli rakamlarla kapatmaya oldukça yaklaşan Türkiye ekonomisi için 4 yabancı dev kuruluş, Türkiye tahminlerinde revizeye gitti.

Türkiye, 4 yabancı kuruma geri vites yaptırdı! Açıklamalar peş peşe geldi
Türkiye, 4 yabancı kuruma geri vites yaptırdı! Açıklamalar peş peşe geldi
GİRİŞ 03.12.2021 16:13 GÜNCELLEME 03.12.2021 16:20
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılı 3. çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde yüzde 7,4 büyüyerek dünyadan pozitif ayrışma gösterirken, 2021 yılını çift haneyle kapatmanın sinyalini verdi. Bununla beraber 4 yabancı kurum, Goldman Sachs, OECD, Standard & Poor's (S&P) ve Fitch Ratings Türkiye büyüme tahminlerinde yukarı yönlü revizeye gitti.

İLK BÜYÜME REVİZESİ GOLDMAN SACHS'TAN GELDİ

Öte yandan Türkiye güçlü büyüme verisi sonrası ilk revize uluslararası dev kuruluş Goldman Sachs'tan geldi. Buna göre Goldman Sachs, Türkiye'nin 2021 için büyüme beklentisini %9,5'ten %10,5'e çıkardı.

OECD BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜZDE 9'A YÜKSELTTİ

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), eylülde yüzde 5,7 olarak açıkladığı 2021 için küresel ekonomide büyüme tahminini yüzde 5,6'ya indirirken, Türkiye ekonomisine yönelik büyüme beklentisini de yüzde 8,4'den yüzde 9'a revize etti.

OECD'nin "Kasım Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu" yayımlandı.

Raporda, küresel ekonomik görünüme yönelik ana riskin, mevcut enflasyon artışının daha uzun sürmesi ve beklentilerden daha fazla yükselmesi olduğu kaydedildi.

BÜYÜME TAHMİNİ 2022 İÇİN YÜZDE 4,5'TE SABİT TUTTU

OECD'nin 2021, 2022 ve 2023 yıllarına ilişkin ekonomik büyüme öngörülerine yer verilen raporda, Eylül'de 2021 için yüzde 5,7 olarak açıklanan küresel ekonomide büyüme tahmini yüzde 5,6'ya indirildi. Büyüme tahmini 2022 için yüzde 4,5'te sabit tutulurken, 2023 için ise yüzde 3,2 olarak açıklandı.

Eylül'de bu yıl için yüzde 8,4 olarak açıklanan Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahmini, bugün yayımlanan raporda yüzde 9'a yükseltildi.

Türk ekonomisinin gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini de yüzde 3,1'den yüzde 3,3'e yükseltilirken, 2023 yılı için ise yüzde 3,9 büyüme tahmini yapıldı.

S&P, TÜRKİYE İÇİN BÜYÜME TAHMİNLERİNİ YÜKSELTTİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin 2021 ve 2022 yılları için büyüme tahminlerini yükseltti.

Kredi derecelendirme kuruluşunun Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Gelişen Piyasalar raporunda, Türkiye'nin 2021 yılı için ekonomik büyüme tahmininin 1,2 puan artırılarak yüzde 9,8'e, 2022 yılı için büyüme tahmininin ise yüzde 0,4 artırılarak 3,7'ye revize edildiği kaydedildi.

Raporda, Rusya'nın bu yıl için ekonomik büyüme tahmininin 0,2 puan artırılarak 4,2'ye, 2022 yılı için ise 0,1 puan artırılarak 2,7'ye yükseltildiği bildirildi.

S&P'nin raporunda, Güney Afrika'nın 2021 için büyüme tahmininin 0,3 puan artırılarak 4,9'a, 2022 için 0,2 puan düşürülerek yüzde 2,4'e revize edildiği hatırlatılırken Polonya'nın 2021 için büyüme tahmininin 0,1 puan artırılarak 5,2'ye, 2022 için 0,3 düşürülerek yüzde 5 olarak revize edildiğine vurgu yapıldı.

Raporda, gelişen piyasalarda yüksek enflasyon ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin belirsizliklerin ekonomik büyümeyi yavaşlatma riski taşıdığının altı çizildi.

Öte yandan raporda, bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla Avrupa içerisindeki tüm gelişen piyasaların salgından çıkış sırasında anlamlı bir ekonomik büyüme kaydetmeyi başardığı bildirildi.

Gelişen piyasalarda ekonomik toparlanmanın henüz tamamlanmadığının da vurgulandığı raporda, bazı sektörlerin kapasitesinin altında performans sergilemesine rağmen, çoğu gelişen piyasa ekonomisinin 2022 yılında ortalamanın üzerinde bir büyüme kaydetmesinin beklendiği kaydedildi.

BİR REVİZE'DE KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞU FITCH'TEN GELDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Fitch açıklamasında eylül ayında yüzde 9.2 olarak duyurduğu 2021 yılı Türkiye büyüme tahminini yukarı yönlü revize ederek yüzde 10,5'e çıkardı.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 29
  • DEVALÜASYON Varmı 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar 20 EURO 25 TL. Olsun. Piyasalar rayına oturur. 1 Ekmek 5, TL olmalı
    Cevapla
  • Mehmet Yucesoy 2 yıl önce Şikayet Et
    Ticari amac disinda doviz hesaplri acanlara ve doviz alimlarina yuzde 25 vergi gelsin. 1 hafta icinde TL’ye ya da altina gecmeyene uygulansin.
    Cevapla
  • HIZIR İlyas HASTA 2 yıl önce Şikayet Et
    Altında Dolarla alınıyor. DÖVİZ,den ve altından yüksek vergiler alınsın.
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    niye elinde yada hesabında döviz olana 100/25 vergi gelsin ki senin de evin aranan vardır..... o zaman evlere ve arabalara da 100/25 ek vergi gelsin olmaz mı??
    Cevapla
  • avcı 2 yıl önce Şikayet Et
    chp ye sorun cevap olarak size alkışlayacak değiliz derler...
    Cevapla
  • Zafer gün 2 yıl önce Şikayet Et
    Kredi derecelendirme kuruluşları siyasi amaçlarla kullanılmak üzere kurulmuştur. istedikleri ülkele baskı kurmak ve ekonomilerini istedikleri yönde manipüle etmek için bir araçtır. Yayınladıkları hiç bir rakamın kıymeti yoktur. Türkiyenın %9-10 büyüyeceğini yıl bittikten sonra açıklamaları gerçekten tek kelimeyle gülünçtür. Bu saatten sonra böylesine bir tahmini ben bile yapabilirim. kalın sağlıcakla
    Cevapla
  • Gerçekler 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye doların yükselmesi ile tam bir üretim makinası olacaktır çünkü doların düşük olması yerli üretimi bitiriyordu, döviz kuru düşük oldu mu her şeyi dışarıdan alırsın ucuz diye, şuan Çin malları bile piyasadan silinmeye başladı çünkü döviz yüksek işte buda içerideki yerli üreticiye yaradı. Aynı yerli üretim stratejisini zamanında Japonya, Çin ve Güney Kore uyguladı şuan geldikleri yer ortada.
    Cevapla
  • Şanssız. 2 yıl önce Şikayet Et
    Koyarsın dışardan girene telafi vergisi olur biter. Ucuz işçi demek köle çalıştırmak demek. Kolelerde karın tokluğuna çalışıyordu. Peki kazanamayanlar tuketemeyince ekonomi canlandırmı.
    Cevapla
  • Alaatdin Uzun 2 yıl önce Şikayet Et
    Selamünaleyküm, açıklaman için teşekkürler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle