Son dakika... TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan çok kritik faiz indirimi açıklaması

Son dakika haberi... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yetkilileri yatırımcılarla bir araya geldi. Yapılan sunumda TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Faiz indirimi için sınırlı alanımız kaldı, bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum." diyerek mevcut para politikası duruşunun etkilerinin 2022 yılının ilk yarısında gözlemleneceğini belirtti.

Son dakika... TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan çok kritik faiz indirimi açıklaması
Son dakika... TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan çok kritik faiz indirimi açıklaması
GİRİŞ 02.12.2021 12:03 GÜNCELLEME 02.12.2021 14:01
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcılarla video konferans yöntemiyle bir araya geldi.

FAİZ İNDİRİMİ İÇİN KRİTİK MESAJ

Yerli yatırımcılar toplantısında yapılan sunumda TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Faiz indirimi için sınırlı alanımız kaldı, bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum." dedi. Kavcıoğlu, "Mevcut para politikası duruşumuzun birikimli etkilerinin 2022 yılının ilk yarısında gözlemleyeceğiz. Rezervlerimizi kararlı bir şekilde artırmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı

Kavcıoğlu, videokonferans yöntemi ile gerçekleştirilen yatırımcı toplantısı kapsamında değerlendirmelerde bulundu.

2022'NİN İLK YARISI GÖZLEMYECEĞİZ

Cari işlemler dengesinin ağustos ve eylül aylarında fazla verdiğini ve yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşmenin belirginleşerek devam ettiğini belirten Kavcıoğlu, "Firmalarımızın yatırım iştahı ve istihdam beklentileri geçmiş yıllara göre oldukça yüksek seviyelere gelmiş durumda. Mevcut para politikası duruşumuzun birikimli etkilerini 2022 yılının ilk yarısında gözlemleyeceğiz. " ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu, cari işlemler dengesinde kalıcı bir iyileşme için yatırımları destekleyecek, ihracatı artıracak ve ithalatı sınırlayacak uygulamaları ve politikaları önemli gördüklerini vurguladı.

Reeskont kredilerinin sağladığı imkanların da bu alanlara destek vereceğini aktaran Kavcıoğlu, "Rezervlerimiz son dönemde istikrarlı bir artış eğilimine girdi. Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz." dedi. Kavcıoğlu, ticari krediler büyüme oranının yıllık yüzde 8 ile geçmiş yıl ortalamalarının oldukça altında seyrettiğini bildirdi.

"ŞU ANDAKİ FİYAT ARTIŞLARI GEÇİCİ"

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, 23 Eylül'den bu yana TL tasarruf mevduatındaki yükselişin devam etiğini, yabancı para tasarruf mevduatında sınırlı düzeyde azalış gerçekleştiğini hatırlattı.

Daha düşük seviyelerde gerçekleşecek enflasyonla birlikte reel mevduat getirilerinin yüksek kalmaya devam edeceğinin altını çizen Kavcıoğlu, "Merkez Bankası'nın döviz piyasasına müdahalesinin amacı piyasadaki likidite koşullarını desteklemeyi ve oynaklığı gidermeye yöneliktir." yorumunu yaptı.

Kavcıoğlu, Türkiye’nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrası küresel arz, lojistik ve talep zincirlerindeki göreli üstünlükleri ile kalıcı fiyat istikrarı için gerekli koşulların oluşacağını söyledi.

Şu andaki fiyat artışlarının geçici olduğunu ve enflasyona dönüşmeyeceğini vurgulayan Kavcıoğlu, "Kısa bir süre içinde çok daha düşük seviyelerde bir enflasyon seviyesi gözlenmeye başlayacaktır." değerlendirmesine bulundu.

Kavcıoğlu, yatırım iştahı yüksek firmaların finansmanının desteklenmesi için de ticari kredilerdeki gelişmeleri önemsediklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 45
  • Ahmet Canayakin 2 yıl önce Şikayet Et
    TCMB başkanı değil kendisi sadece sozcu
    Cevapla
  • A. Gönültaş 2 yıl önce Şikayet Et
    TUİK Enflasyon orannında 1 sıfır atsın.
    Cevapla
  • Erhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye’de ikinci bir para birimi oluşturulmalı ve altına endekslenmeli yurt içinde yabancı para birimlerinin dolaşımına izin verilmemeli altın TL ile işlem yapılmalı
    Cevapla
  • Gerçekçi olan 2 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar faizden 10 yılda alacağı parayı 2 ayda Dolardan aldı biz. Biz hala yansımamış 3veya 4 puanlık indirimden bahsediyoruz. Olan deprem etkiside ülkem insanına kaldı. Dolar piyasayı öyle bir vurduki herşey 3e 4katladı.
    Cevapla
  • ufuk 2 yıl önce Şikayet Et
    eee faiz haram, döviz haram değil...
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    100 yıl adamlar ülkede yan gelip yatmış hiç birşey üretmemiş şimdi çıkmış yirmi yılda ülkeyi gelişmiş ABD ve Avrupa ülkeleri ile kıyaslamaya kalkıyor. Bir taraftan üretim yok, nerde üretim diye eleştirirler diğer taraftan faizin yüksek olmasını savunur çünkü hepsi faizci, ülkenin kaymağını böyle yiyorlar ve hepsi ikinci vatanlarının parası olan dolar alır, sonra da üretim yok naraları atarlar. Ülke olarak neden faizcilere çalışalım. Faiz düşüşü nedeniyle faizciler dolar üzerinden merkez bankasını dolayısıyla ülkeyi tehdit ediyorlar. Bu bencil paragöz insanlarda vatan millet düşüncesi hiç olmaz ve para için ülkeyi satarlar. Bu düzenin değişmesi şart.
    Cevapla
  • ihsan kastamonu 2 yıl önce Şikayet Et
    çok doğru 20 yıl önce hükümetlerin ortalama ömrü 18ayı geçmiyordu arada askeri muhtıra artı darbelerde cabası geçmişteki liderler şimdiki yönetimin yüzde 5i kadar çaba gösteremediler türkiyeye tarım ülkesisin diye ninni ile uyuttular
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle