TAV-Fraport, Antalya Havalimanı ihalesini kazandı

Antalya Havalimanı'nın kapasite artırımı ve 25 yıllığına kiralanması ihalesini, TAV Havalimanları AŞ-Fraport AG kazandı.

TAV-Fraport, Antalya Havalimanı ihalesini kazandı
TAV-Fraport, Antalya Havalimanı ihalesini kazandı
GİRİŞ 01.12.2021 16:44 GÜNCELLEME 01.12.2021 16:44
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

TAV Havalimanları'ndan yapılan açıklamaya göre, bugün DHMİ Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen ihaleye TAV ve Fraport ortaklığının yanı sıra Vnukovo-INTEKAR Yapı ortaklığı katıldı.

TAV ve Fraport ortaklığı, 25 yıllık kira bedelinin yüzde 25'ini peşin ödeyecek. İhale, var olan anlaşmanın sonlanacağı Ocak 2027'den Aralık 2051'e kadar olan 25 yıllık dönemi kapsıyor.

"ANTALYA'NIN POTANSİYELİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

Açıklamada görüşlerine yer verilen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, TAV olarak havalimanlarına yatırım yaptıklarını ve havalimanı işletmeciliği alanında faaliyet gösterdiklerini hatırlattı.

Şener, "Ulaştırma Bakanlığı yönlendiriciliğinde, son 20 yılda Türkiye'yi havacılıkta dünyanın önde gelen ülkeleri arasına sokan DHMİ, SHGM ve THY başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Ortağımız Fraport ile birlikte, sahip olduğumuz bilgi birikimini kullanarak Antalya'nın potansiyelini gerçekleştirmek için çalışacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Fraport AG Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Stefan Schulte ise "Antalya Havalimanı'nı uzun yıllardır işletiyor olmaktan ve dünyanın önde gelen turizm merkezlerinden biri olarak geliştirmekten gelen deneyimimizle başarılı bir teklifte bulunduk. Ortağımız TAV’la birlikte müşteri memnuniyeti, inovasyon ve operasyonel mükemmelliğe odaklı olarak uzun yıllar boyunca hizmet vermeye devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

HAVALİMANININ KAPASİTESİ YILLIK 80 MİLYON YOLCUYA ÇIKACAK

Verilen bilgiye göre, TAV ve Fraport ortaklığı, ilk etapta yaklaşık 600 milyon euro olmak üzere toplamda yaklaşık 765 milyon euro yatırımla havalimanının kapasitesini yıllık 80 milyon yolcuya çıkaracak.

Yatırım kapsamında, dış hatlara hizmet veren 82 bin metrekarelik Terminal 2 genişletilerek 190 bin metrekarelik yeni bir terminal haline getirilecek.

Aynı zamanda 37 bin metrekarelik iç hatlar terminali kapasitesi de iki katına çıkarılarak 78 bin metrekare olacak. 2040 yılında da 70 bin metrekarelik yeni dış hatlar terminali açılacak.

Yaklaşık 1 milyon metrekarelik apron alanı eklenerek park pozisyonu sayısı 106'dan 181'e, terminallerdeki köprü sayısı 20'den 38'e yükseltilecek. Yeni inşa edilecek kapalı otoparkın üzerinde 8 helikopterlik bir heliport alanı yer alacak.

Havalimanında yeni bir devlet konuk evi inşa edilecek. Yeni yapılacak genel havacılık ve kargo terminallerinin girişleri düzenlenerek havalimanının ana girişinden ayrılacak. 3 yıl içinde tamamlanması planlanan çalışmalar mevcut operasyonu etkilemeden gerçekleştirilecek.

1960'da hizmete giren Antalya Havalimanı, toplam alanı 178 bin metrekareye ulaşan iç ve dış hatları terminalleri ve iki paralel pistiyle 2019'da 35,7 milyon yolcuya hizmet verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    Antalya Türkiye`nin turizim cenneti, ama havaalani dökülüyor.
    Cevapla