Son dakika haberi: Büyüme rakamları açıklandı! Bakandan dikkat çeken ücret açıklaması

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü. Büyüme rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Ücretli kesimin milli gelirden aldığı payı artırmak için gerekli adımlar atılacaktır" açıklamasında bulundu

GİRİŞ 30.11.2021 14:20 GÜNCELLEME 30.11.2021 14:20
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğine (temmuz-eylül) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bu yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,4 arttı.

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde bu yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 25,4, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 22,6, hizmetler yüzde 20,7, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 11,7, sanayi yüzde 10, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 8,3 ve gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4,7 arttı. Finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 19,9, inşaat yüzde 6,7, tarım, ormancılık ve balıkçılık ise yüzde 5,9 azaldı.

TÜİK, bu yılın birinci ve ikinci çeyrek rakamlarında da revizyona gitti.

Bu dönemde GSYH, cari fiyatlarla yüzde 35,5 artarak 1 trilyon 915 milyar 467 milyon lira olarak gerçekleşti. GSYH'nin üçüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla dolar bazında 225 milyar 497 milyon oldu.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH, zincirlenmiş hacim endeksinde, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,7 artış gösterdi.

HANE HALKI NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 9,1 ARTTI

Hane halkı nihai tüketim harcamaları yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 9,1 yükseldi. Devletin nihai tüketim harcamaları, yüzde 9,6 artarken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 2,4 azaldı.

Mal ve hizmet ihracatı, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 25,6 artarken, ithalatı yüzde 8,3 geriledi.

İŞ GÜCÜ ÖDEMELERİNDE YÜZDE 36,3 ARTIŞ

İş gücü ödemeleri yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 36,3, net işletme artığı/karma gelir yüzde 38,6 yükseldi. İş gücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içindeki payı geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 30,1 iken bu oran yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 29,8 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 54,4'ten yüzde 54,6'ya çıktı.

AA Finans Büyüme Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, GSYH'nin 3. çeyrekte yüzde 8,1 büyümesini öngörmüştü.

BAKAN ELVAN'DAN DİKKAT ÇEKEN ÜCRET AÇIKLAMASI

Türkiye ekonomisi, 2021'in üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 büyüme kaydetti. Verinin ardından, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Elvan'ın açıklaması şöyle:

Dış talebin verdiği önemli katkıyla 2021'in üçüncü çeyreğinde yıllık %7,4 oranında büyüdük. Ücretli kesimin milli gelirden aldığı payı artırmak için gerekli adımlar atılacaktır. Vatandaşlarımız müsterih olsun, herkesin büyümeden en iyi şekilde faydalanması temel önceliğimizdir.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 60
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen asgari ücret düşünülürken 1500 tl emekli alanlarıda birileri konuşsun oda ilacı hastaneydi 1400 e düşüyor bizim sesimiz olsun birileri
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Askeri ücret 5000 olmalı herşey zam geliyor maaşlar yerinde sayıyor nedense
    Cevapla
  • gıcık akp'li 2 yıl önce Şikayet Et
    en az 5.500 tl yapılmalı,
    Cevapla
  • gıcık akp'li 2 yıl önce Şikayet Et
    en az 5.500 tl yapılmalı,
    Cevapla
  • cumhur 2 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücret 400 dolar olmalı en az.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle