Yargıtay'dan emekliye emsâl zam kararı

Tüm çalışanlarına yüzde 3 zam veren işveren, sadece emekli olacağını belirten işçiye zam yapmadı. İş Mahkemesi’nin kapısını çalan mağdur emekliye müjdeli haber Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nden geldi.

Yargıtay'dan emekliye emsâl zam kararı
Yargıtay'dan emekliye emsâl zam kararı
GİRİŞ 27.11.2021 11:10 GÜNCELLEME 27.11.2021 13:01
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Çalıştığı şirkette, tüm işçilere yüzde 3 oranında zam yapılan işçi, ay başında maaş bordrosunu görünce hayatının şokunu yaşadı. Herkesin zamlı ücret aldığını belirten işçi, ‘emekli olacağın için sana zam yok’ açıklamasıyla sarsıldı.

İş Mahkemesi’nin yolunu tutan mağdur emekli, işverenin isteği hilafına kendisini emekliye ayırdığını ileri sürerek kıdem tazminatı alacağının tahsilini talep etti.

Davalı patron, davanın reddini talep etti. Mahkeme; bakiye kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verdi. Kararı taraflar istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, davacının istinaf talebinin esastan reddine, davalının istinaf talebi kabul edilerek ödenen miktar için karar verilmesine yer olmadığına, bakiye kıdem tazminatı talebinin reddine hükmetti. Kararı davacı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Emsal nitelikte bir karara imza atan Yüksek Mahkeme; tüm işçilere zam yapılmasına rağmen davacının ücretinin artırılmadığına dikkat çekti. Kararda, “Mahkeme, ücrette yüzde 3 artış kabul edilerek bakiye kıdem tazminatı hüküm altına alınmış, Bölge Adliye Mahkemesi’nce işverenin ücrette artış uygulamama hususunda takdir yetkisi bulunduğundan bahisle bakiye alacak talebi reddedilmiştir.

Dosyadaki bilgi ve belgelerden; davalı işverenin işçilerine sene başında yüzde 3 oranında zam yapıldığı ancak davacı emekliye ayrılacağı için davacının ücretine zam yansıtılmadığı, zam yapılmaması hususunda yetkili organca herhangi bir karar alınmadığı gibi bu yönde bir işyeri uygulamasının da bulunmadığı anlaşılmaktadır. Şu halde davacının ücretine yüzde 3 zam ilave edilerek hesaplanacak kıdem tazminatından ödenenin mahsûbuyla bulunacak bakiye kıdem tazminatı talebinin kabulü yerine reddi hatalıdır. Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir” ifadeleri yer aldı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 18
  • aras 2 yıl önce Şikayet Et
    yüzde üç gibi bir oranı dahi vermek istemeyen fukaraya sadaka versek kabul eder mi..
    Cevapla
  • Yakup 2 yıl önce Şikayet Et
    Emekliye kademeli zam istiyoruz aza çok çoka az emekli var ikibin alıyor emekli var on onbeş bin alıyor
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Talebin doğru değil kardeş.. ne demek aza çok, çoka az verilsin! az-çok durumunu ödenen sgk prim ve çalışma süresi belirler.. herkesi eşitleyemezsin, adil olmaz..
    Cevapla
  • Şimal 2 yıl önce Şikayet Et
    Atma 15 bin lira alan emekli mi var git de ağla
    Cevapla
  • adili 2 yıl önce Şikayet Et
    65 yaşına gelince sevinirim bu müjdeye!
    Cevapla
  • Fırtına 2 yıl önce Şikayet Et
    Emekli için konuşanlar bir gün sizede köye derler merak etmeyin
    Cevapla
  • Paol 2 yıl önce Şikayet Et
    Emeklileri köylerine gönderin büyük şehirler rahatlasın...
    Cevapla
  • Biraz saygı... 2 yıl önce Şikayet Et
    Senin baban yada anan da emekli olabilir. Ve unutma ki bir gün sen de emekli olacaksın. Etme bulma dünyası. Geçmişine saygısı olmayanın geleceği de olmaz.
    Cevapla
  • kara 2 yıl önce Şikayet Et
    emeklinin köyde evi yokmuş...bir ev yaptır da...gitsin...
    Cevapla
  • doğru 2 yıl önce Şikayet Et
    valla emekliler sırtımızda kambur. sürekli bedava kartları ile otobüsleri yoğun saatlerde işgal ediyorlar. bence emeklilere bedava biniş kaldırılmalı. emekliler köylerine gidip çiftcilik yaparlarsa iyi olur. emekli maaşı alıp çalışanlardan da vergi alınabilir.
    Cevapla
  • Karadenizli 2 yıl önce Şikayet Et
    Emredersiniz Komutanım başka arzunuz varmı
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    bşka emrin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle