Çin'den ABD'ye: Petrol rezervlerini açarım ama şartlarım var

Çin'in kendi petrol rezervlerini açması karşılığında Çin-Amerikan iş birliğinin koşullarını içtenlikle iyileştirmeye çalışması gerekeceği şartı koşuldu.

GİRİŞ 25.11.2021 12:54 GÜNCELLEME 25.11.2021 13:13
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Joe Biden, petrol fiyatlarını düşürmek için 50 milyon varillik stratejik petrol rezervini kullanacağını duyurmuştu. ABD’nin bu hamlesinin ardından Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore ve İngiltere’nin de stratejik rezervlerini açacağı belirtilmişti.

ÇİNLİ UZMANLARA GÖRE BIDEN "ENDİŞELİ"

Global Times gazetesine konuşan Çinli uzmanlar, Biden'ın 2022'de yapılacak ara seçimler öncesinde ülkenin ekonomik gücünü yeniden kazanmasına yardım etme sözünü yerine getirmek için yükselen petrol fiyatları üzerindeki siyasi baskılara direnmeye çalışırken Çin'e yapılan yardım çağrısının ABD Başkanı’nın ‘endişesini’ yansıttığını ifade etti

"ABD'YE YARDIM İÇİN REZERVLERİ AÇARIZ AMA ŞARTLARIMZI VAR"

Uzmanlar, Çin’in, dünya petrol fiyatlarındaki düşüşün kendi iş dünyasına da yarar sağlayacağı düşüncesiyle bu kez yardım önereceğini, fakat ABD’nin taleplerine körü körüne uymaktansa kendi ekonomik gerekliliklerini göz önünde bulundurarak petrol rezervlerini açacağını vurguladı.

Çin Dünya Ticaret Örgütü Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Huo Jianguo, “Bu, Çin ve ABD'nin birlikte çalışabileceği alanlardan biridir, zira dünya petrol fiyatlarındaki düşüş aynı zamanda büyük bir petrol ithalatçısı olarak Çin'in de işine yarayacak. İki ülke arasındaki ihtilaflar dikkate alınacak olursa Çin, ABD'ye yardım etmemeli, ancak Çin'in kendi ekonomik çıkarlarına mı yoksa iki ülke arasındaki anlaşmazlıklara mı öncelik vermesi gerektiğini tartışabiliriz.” açıklamasını yaptı.

"ÇİN BUNDAN KÖTÜ ETKİLENMEZ"

Aynı zamanda Çin Dünya Ticaret Örgütü Araştırma Derneği İcra Kurulu üyesi He Weiwen, ülkedeki enflasyon yüksek olmadığı için Çin'in petrol fiyatlarında ABD kadar ciddi bir sorunla karşı karşıya olmadığına inandığını ifade etti:

“Çin için petrol rezervlerini açmak, sembolik bir yanıt olmalı. Bununla birlikte, dünya petrol fiyatlarını dengelemeye ve küresel ekonomiyi istikrara kavuşturmaya yardım edebileceğinden bunu yapmanın kötü bir tarafı yok.”

"ÇİN, KENDİ ÇIKARLARINI DÜŞÜNMELİ"

Xiamen Üniversitesi Çin Enerji Ekonomisi Araştırmaları Merkezi Direktörü Lin Boqiang ise petrol rezervlerini açacak olan Çin’in, ilk sıraya kendi çıkarlarını alması gerektiğini’ ifade etti.

Lin, Çin’in devlet petrol rezervleri açısından ABD kadar büyük ülke olmadığına ve ABD, Japonya, Hindistan ve Çin dahil olmak üzere başlıca petrol tüketen ülkelerin, daha önce böyle bir şey hiç olmadığı için rezervleri ortak açma konusunda fikir birliğine varıp varamayacağını öngörmenin zor olduğuna işaret etti.

PETROL FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞER

Çinli uzman, ayrıca Çin'in son zamanlarda kömür sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığını ve bunun enerji tüketimine kısıtlamalar getirilmesine yol açtığını, bu nedenle ülkenin enerji krizini aşmaya yönelik önlemler alması gerektiğini kaydetti.

Farklı ülkeler petrol fiyatlarının geleceğini farklı gördüklerinden, küresel koordinasyonla stratejik petrol rezervlerini açma olasılığının düşük olduğuna dikkat çeken analist, OPEC'in petrol üretimi üzerindeki kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırılmasıyla birlikte gelecekte petrol fiyatlarının da kademeli olarak 80 doların altına gerileyebileceğini ifade etti.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi'nden Araştırma Görevlisi Lü Xiang ise gazeteye demecinde, Çin'in petrol rezervlerini açarak yardım edebileceğini, ancak Çin'in büyük bir petrol ihracatçısı olmadığı ve çok fazla petrol rezervine sahip olmadığı için miktarın sınırlı olacağını söyledi.

YORUMLAR 5
  • Ferase 2 yıl önce Şikayet Et
    Rezevleri açma çin. Abd sadece senin değil dünyanın Tefeci terörist gamster devleti. Fırsatını yakalasalar çini bile işgal etmeye yeltenirler. Eğer Abd samimiyse burnunun dibindeki venezuella maduronun petrolletini satın alır. Fiyatlar düşer. Ama abd nin niyeti tefecilik.
    Cevapla
  • Dede 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika tuzak peşin de hammettede turkiye başka kimseye satmamali
    Cevapla
  • Hayati 2 yıl önce Şikayet Et
    Siz şu an çin uykudasınız... Biz istisna hariç şart koşmayız.bir iş bildirirse o yerine kolay veya zorda olsa hemen yerine getirilir. petrol şart koşmanızdan dolayı 60 dolar ....yok şartı olan daha...gaz fiyatlarında yüzde 30 geri çekilmeye inmiştir....bu bahşere değil ...
    Cevapla
  • izmir-doğru söyler 2 yıl önce Şikayet Et
    çine yaklaşın petrolleri açtığında kova ve leğenleri doldurun ben anlamadım dünyada 2040 da petrollü arabalar bitecek elektirkli hirbitli revaşta petrol fiatı düşması benzinli araçlar düşmesi lazımken 2 kat arttı bu ne ya
    Cevapla
  • bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    Demokratlar 2002 kasim ayinda yapilacak kongre ve senatonun ucte birini yenileme secimlerinde abd tarihinin en buyuk yenilgisini yasayacaklar ve 2024 baskanlik secimini de kaybedecekleri kesinlesecek. Bos bidon gidecek
    Cevapla