Merkez Bankası yatırım eğilimini ölçtü

İmalat sanayi genelinde 2021 ve 2022'de yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre artması beklenirken, talep faktörünün yatırımları artırıcı yönde etkileyen en önemli unsur olduğu gözlendi.

GİRİŞ 24.11.2021 14:44 GÜNCELLEME 24.11.2021 14:44
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Yatırım Eğilimi İstatistikleri'ne göre, imalat sanayi genelinde 2021 ve 2022 yılı yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre artması bekleniyor.

TCMB tarafından imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.747 iş yerinin yanıtlarından derlenen 2021 yılı güz dönemine ilişkin Yatırım Eğilimi İstatistikleri yayımlandı.

Buna göre, güz döneminde imalat sanayi genelinde 2021 yılı brüt yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre artacağı öngörüldü. Üretimde çalışan sayısına göre iş yeri büyüklük gruplarına bakıldığında, tüm gruplarda bu yıla ilişkin yatırım harcamalarında artış beklendiği görüldü.

TALEP FAKTÖRÜ YATIRIMDA BELİRLEYİCİ

Öte yandan sonuçlar, imalat sanayi genelinde 2022 yılı yatırım harcamalarının da bir önceki yıla göre artmasının beklendiğini ortaya koydu. Gelecek yıl yapılması öngörülen yatırımların bir önceki yıla göre değişimi iş yerlerinin büyüklük grupları itibarıyla değerlendirildiğinde, tüm grupların artış beklediği görüldü.

En yüksek artış bekleyen grubun ise üretimde 500 ve üzerinde çalışanı bulunan iş yerleri olması dikkati çekti.

YIPRANMIŞ TESİS VE EKİPMANLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ AMACINA YÖNELİK YATIRIM ÖN PLANDA

Amaçlarına göre değerlendirildiğinde, 2021 yılında imalat sanayi genelinde yatırımların daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesine yönelik olduğu görülürken, bunu sırasıyla üretimde verimliliğin artırılması, üretim kapasitesinin artırılması ve diğer yatırım hedefleri izledi.

İş yerlerinin büyüklük gruplarına göre yapılan değerlendirmeye bakıldığında ise bu yıl yatırımların tüm büyüklük gruplarında daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesi amacına yönelik olduğu, bunu takiben üretimde verimliliğin artırılmasının izlediği görüldü.

Gelecek yıl için ise imalat sanayi genelinde yatırımların daha çok üretimde verimliliğin artırılmasına yönelik olacağı, bunu sırasıyla yıpranmış ekipmanların değiştirilmesi, üretim kapasitesinin artırılması ve diğer yatırım hedeflerinin izleyeceği öngörüldü.

VERİMLİLİK DAHA DA ARTACAK

Gelecek yıl yapılacak yatırımların üretimde çalışan sayısı 50 ile 249 arasında olan iş yerlerde daha çok verimliliğin artırılmasına yönelik olacağı tahmin ediliyor.

Üretimde 250-499 düzeyinde çalışanı bulunan iş yerlerinin 2022'de yatırımları daha çok kapasitenin artırılmasına yönlendireceği, 500 ve üzerinde çalışanı olan iş yerlerinin ise daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesine ilişkin yatırım yapacağı öngörülüyor.

Öte yandan 2021 ve 2022 için imalat sanayi genelinde talep faktörünün yatırımları artırıcı yönde etkileyen en önemli unsur olduğu gözlendi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 19
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Selamın aleyküm yorumcu gardaşlerim.askari ücreti devlet belirlemiyor .büyük işadamları temsilcileri,sendikalar.devlet.veriyor.Cumhurbaşkanı Tayyip erdoğan her konuşmasında, asgari ücreti 3bin,4bin,verindiyor. İşveren olarak siz daha fazla verin ,karınızdan azfedakar edin diyor.asgari ücret 5bin.6 bin dese hemen işveren işçi çıkartırım diyor
    Cevapla
  • Taban 2 yıl önce Şikayet Et
    Konu ile alakalı değil ama asgari ücreti 5000 ve yukarısı yapsanız iyi olacak gibi tabanda konuşulanlar iyi değil.
    Cevapla
  • Fırat 2 yıl önce Şikayet Et
    Para yerine enerji ve kira yardımı yapılsa daha doğru olur.Ayrıca 18 yaşından küçükler için aylık 400 lira dar gelirli ailelere para yardımı yapılmalı.Asgari ücret artarsa fırsatçılar misliyle zam yaparlar.
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücretin söylediğiniz şekilde yüksek olması enflasyonu tetikler, olaya sadece kendi açınızdan bakmayın.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    5000TL olunca zam almış olmuyorsun iyide sadece 1 ocakta aldığın parayı az zararla kapatmış olursun.
    Cevapla
  • Kocaelili 2 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle 5000 TL olmalı ama ne kadar yukarı yapılsa da bu ülkedeki fırsatçılar bitmeden bizim alacağımız 5000 TL'nin şu anki alınandan hiç bir farkı kalmayacak. Alım gücü arttırılacak hamleler yapılmalı.
    Cevapla
  • pirana61 2 yıl önce Şikayet Et
    bu zamana kadar bu kur düşebiliyordu da neden bu kadar türklirası değer kayıp ettirildi neden
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    sabredelim hikaye uzun. Türkiye yeni yeni kdv li ürünler ihraç etmeye başladı. özellikle elektronik ürünler iha siha aselsan tusaş tei yerli oto geliyor varsın dolar yükselsin gari ama faiz 0 a yaklaşsın yatırım paramızı çalıyolar unutma. fabrikalar hep ihraç ürünü üretiyo patronlar kazandıkça elbet bizde yarar görecez... Az sabır
    Cevapla
  • serhat 2 yıl önce Şikayet Et
    acil artırın şu faizi.. acil
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    İnşaallah senin paran pul olur faiz tefeci
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Sebep?
    Cevapla
  • Vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    Maaşlar yükselmedigi sürece ,işveren kapasitesini artıramaz cunki çalıştırmaya adamda bulamaz istihdam yükselmez.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Suriyeli afganlı gardaşları var onların
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle