Düşük emekli maaşlarına zam masada!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamuoyunun yakından takip ettiği üç önemli konuyla ilgili hazırlıklarını devam ettiriyor. Düzenlemeler dar gelirlerin sıkıntılarını giderecek, aynı zamanda iş hayatında sorun oluşturmaması hedefleniyor.

Düşük emekli maaşlarına zam masada!
Düşük emekli maaşlarına zam masada!
GİRİŞ 23.11.2021 13:34 GÜNCELLEME 23.11.2021 13:34
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamuoyunun yakından takip ettiği üç önemli konuyla ilgili hazırlıklarını devam ettiriyor. Düzenlemeler dar gelirlerin sıkıntılarını giderecek, aynı zamanda iş hayatında sorun yaratmayacak şekilde yapılacak.

KABİNE TOPLANTISINDA ELE ALINDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen ve zaman zaman Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantılarında da ele alınan üç düzenleme belli bir plan dahilinde hayata geçirilecek. Önce asgari ücret, ardından emekliler, sonra da 3600 gösterge gündeme gelecek.

Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalarda masada olan formüller şöyle:

DENGE SORUNU

3600 gösterge çalışmalarında farklı bir sıkıntı yaşanmaya başladı. Genel bir düzenleme yapılması halinde lise ve üniversite mezunları, en alt düzeydeki memurla ile de daire başkanlarının aynı maaşı olması gibi bir sonuç ortaya çıkacak. Böyle bir adaletsizliğin önlenmesi için kademelendirme ya da farklı bir tanım getirme alternatifleri üzerinde duruluyor.

Yapılacak düzenleme ile 3600 gösterge verilmesi ama bu kesimler arasındaki dengenin korunarak düzenlemenin yapılması planlanıyor.

ASGARİ ÜCRET 2022 ZAMMI

Çalışma Bakanlığı'nın yürüttüğü temaslar ile işveren asgari ücret konusunda net 3 bin 500 lirayı tolere edebileceği sinyalini verdi. Şimdi bunun üzerine ne kadar çıkılabileceği, nasıl bir destek sağlanabileceği üzerinde duruluyor. Bu konuda hesaplamalar yapılıyor. Tartışılan konulardan biri de sektörel ve bölgesel asgari ücret uygulaması.

Böylece belli mesleklerden olanlar standart ücretlerin üstünde bir maaş alabilecek. Asgari ücretten verginin kaldırılmasına ise "kesintilerden sağlık harcamaları ve sosyal güvenlik giderlerinin karşılanması" nedeniyle sıcak bakılmıyor. Bakanlık, devletin işverene verdiği 75 liralık prim desteğinin 100 liraya çıkartılması için de çalışıyor.

EMEKLİLERİN DURUMU

Hükümet, maaşı asgari ücretin altında kalan emeklilerin durumunun düzeltilmesine de önem veriyor. Bu konuda ne yapılabileceğine ilişkin de bir çalışma yürütülüyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 9
  • Kadir 2 yıl önce Şikayet Et
    Müjde beklemiyoruz. Kimse kendi cebinden vermiyor. Aciz ac! Hakkimizi ödedigimiz vergilerin biraz olsun bize dönmesini istiyoruz.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    5 kişi bir emekli maaşı ile nasıl geçinebilir üstelik maaşın yarısı krediye giderse? En azından 2000 sonrası emeklilere intibak yapılırsa biraz nefes alırız diye düşünüyorum
    Cevapla
  • Sakin 2 yıl önce Şikayet Et
    Emekli maaşı kendisi ve eşi içindir.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    ben emekliyim ünüversitiye giden oglum var ben yabayım
    Cevapla
  • Ahde vefalıyız 2 yıl önce Şikayet Et
    eşi çalışmayanların devlete yükü yok emekli eşi çalışmayan 4-5 nüfuslu AİLEYE DEVLETİMİZ UYGUN ŞATLARDA MÜJDE bekliyoruz
    Cevapla
  • Haksızlık yapmayı 2 yıl önce Şikayet Et
    Memur emeklilerine ne zam yapılacakmış. Zaten 20 yıldır fazla maaş alıyorlar. Özel sektör emeklilerinin hali harap. Onları düzeltin. Haksızlık yapmayın, Adil olun. Hiç bir iş kolay değil. özellikle özel sektör çok zor. Bu yüzden herkes kamuya kapağı atmaya çalışıyor, çünkü özel sektörde çalışırsa 10 katı çalıştırırlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle