Son dakika haberi: Dolar, Euro ve altın rekor tazeledi

Döviz kurundaki hareketlilik devam ederken dolar/TL'de 13 seviyesi aşıldı. Kurdaki günlük yükseliş yüzde 17'ye ulaştı. Euro/TL ise 14 liranın üzerini gördü. Dolar kurundaki hareketlilikle beraber gram altın da 770 TL'ye ulaştı.

GİRİŞ 23.11.2021 15:28 GÜNCELLEME 23.11.2021 15:57
Bu Habere 336 Yorum Yapılmış

Dolar ve Euro kuru gün içerisinde yüzde 17 yükseliş kaydetti. Altının gramı 770 lirayı aşarken, gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz ise 2019 başından beri ilk kez yüzde 21'i aştı. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i ise 475 seviyesini aşarak, marttan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Piyasadaki dalgalanmada bugüne dair özel bir gelişme bulunmuyor. 

DOLAR 12,77'Yİ AŞTI

Gün içerisinde yüzde 17'ye ulaşan yükselişlerle dolar/TL, 13,5 TL seviyesine ulaşırken, Euro/TL 14,56 zirvesini gördü. Dolar kuru şu sıralarda 12,61 seviyesinden işlem görüyor.

GRAM ALTIN REKOR TAZELEDİ

Dolar kurundaki yükselişle birlikte gram altın fiyatları da rekor tazeledi. Altın gram 770 TL seviyesine çıkarak rekor kırdı. Altın daha sonra dolardaki gevşeme ile birlikte 728 TL seviyesine çekildi. 

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından basın mensuplarına açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kur ve faiz oyununu görüyoruz. Güçlü bir duruş sergileyerek girdiğimiz her mücadeleden alnımızın akıyla çıktık. Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu ekonomik kurtuluş savaşından zaferle çıkacağız” dedi.

YURTDIŞINDA POWELL ETKİSİ

ABD piyasaları, Başkan Biden’ın Fed Başkanı Powell’ı yeniden Fed Başkanlığına aday göstermesi sonrası sıkılaştırmacı patikanın planlandığı üzere devam edeceği yönündeki öngörülerin tahvil faizleri cephesindeki yansımaları nedeniyle satıcılı seyir izledi. Amerikan dolarına olan yönelim ivmelenirken, ABD tahvillerinde satışlar gözlendi.

Powell’ın Fed'in araçlarını ekonomiyi ve işgücü piyasasını desteklemenin beraberinde, yüksek enflasyonla mücadele etmek adına parasal araçlarını kullanacağı yönündeki söylemleri ışığında piyasalar şimdilerde Haziran ayı Fed toplantısında çeyrek puanlık faiz artırımı fiyatlıyor.

BORSA GÜNÜN İLK YARISINDA REKORUNU TAZELEDİ

Günün ilk yarısında dalgalı seyreden BIST 100 endeksi, 1.791,82 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1,24 ve 21,76 puan değer kazanarak 1.777,24 seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 22,8 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 1,15 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 1,48 yükseldi. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 6,10 ile inşaat, en çok gerileyen ise yüzde 4,28 ile spor oldu.

Analistler, küresel pay piyasalarında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklentilerden önce faiz artırımına gidebileceği ve daha önce aylık 15 milyar dolar olarak duyurulan varlık alımlarının azaltım hızının yükseltilebileceği endişeleriyle negatif bir seyir izlendiğini, Borsa İstanbul'un ise pozirif ayrıştığını söyledi.

Bugün ABD Başkanı Joe Biden'ın açıklamalarının yakından takip edileceğini, özellikle enflasyon ve petrol rezervlerine ilişkin değerlendirmelerin varlık fiyatları üzerinde etkili olabileceğini aktaran analistler, veri takviminde ise ABD'de imalat sanayi ve hizmet sektörüne ilişkin Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin öne çıktığını kaydetti.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.790 ve 1.820 seviyelerinin direnç, 1.740 puanın destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

YORUMLAR 336
  • yalnız kurt 2 yıl önce Şikayet Et
    öleceksek dik ölecez.sonuna kadar DEVLETciyiz...
    Cevapla
  • sinan 2 yıl önce Şikayet Et
    yastık altında olan doları ve altını ümmet satarsa sert düşüş olur
    Cevapla
  • Adil 2 yıl önce Şikayet Et
    Kuresel captaki bir olayı cok faxla etkilemez. Dolarla kuresel ticaret yapıldığı ve doları keyfi basma hakkı belli bir kesimin elinde olduğu surece, cok bir sey değişmez. Sistem toptan degistirilmeli. Ortak para birimi geliştirilmeli yoksa daha çoook bekleriz.
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Cok doğru ama bazılar aksine dolar alıyor
    Cevapla
  • Gelince 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet öyle bir plan yapıyor ki herkes şaşıracak zamanı gelince
    Cevapla
  • sosa 2 yıl önce Şikayet Et
    reis açıklama yapar doları altını satın satış başlar dolar altın teptakla olur
    Cevapla
  • Akın 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence altın paraya geçelim o zaman etkilenmeyiz hiç bir şeyden.
    Cevapla
  • Bozok 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence de, aslinda biz cok zenginiz altin paramiz olmali. Problem.paranin kagit olmasinda. Bakin abd dolari, sterlin, euro som altindan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle