KKTC'den açıklama: Türkiye'den müjdesini aldık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Antalya'da düzenlenen 11'inci Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında, KKTC Ekonomu ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile heyetler arası görüşmenin ardından basın açıklamasında bulundu.

KKTC'den açıklama: Türkiye'den müjdesini aldık
KKTC'den açıklama: Türkiye'den müjdesini aldık
GİRİŞ 21.11.2021 17:11 GÜNCELLEME 21.11.2021 17:11
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile birçok konuda iş birliği içerisinde olduklarını söyleyerek, "İnşallah yapılacak projelerle Ada'ya ilk etapta sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) getirilmiş olacak. Başta elektrik üretim santralleri olmak üzere sanayi ve turizm tesislerinin de ihtiyaç duyduğu bu temiz enerji kaynağına kavuşmuş olacak" dedi.

Bakan Dönmez, Antalya'da düzenlenen 11'inci Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında, KKTC Ekonomu ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile heyetler arası görüşmenin ardından basın açıklamasında bulundu.



Dönmez, KKTC ile enerji başlığı altında birçok konuda iş birliği içinde olduklarını belirterek, "Hidrokarbonlardan tutun maden aramalarına, elektrikte arz güvenliğinden elektrik dönüşümüne varıncaya kadar birçok alanda iş birliği yapıyoruz. Teknik destek sağlıyoruz. Bugün de o konuları tekrar gözden geçirme imkanı bulduk. Özellikle elektrikte dönüşüm artık dünyanın gündeminde. Daha çevreci, daha az fosil yakıt kullanan sistemlere bir gidiş var. Paris İklim Anlaşması'nın yürürlüğe girdiği bugünlerde her ülke kendi karbon sıfır hedeflerini ve programlarını açıklıyor. Bu ziyaret vesilesiyle Sayın Bakan ile Ada'nın böyle bir programı çalışması konusunda da istişare etme imkanı bulduk. İlk etapta oradaki mevcut fuel-oil santrallerinin doğal gaza dönüşümü konusunu değerlendirdik. İnşallah yapılacak projelerle Ada'ya ilk etapta LNG getirilmiş olacak. Başta bu elektrik üretim santralleri olmak üzere sanayi ve turizm tesislerinin de ihtiyaç duyduğu bu temiz enerji kaynağına kavuşmuş olacak" dedi.

'YENİ ÜRETİM TESİSLERİ KURULACAK'

Bakan Dönmez, KKTC'deki vatandaşların geliştirmiş olduğu yerli elektrikli otomobil projesini yakından takip ettiklerini ve takdirle izlediklerini söyledi. Ada'da bu tip dönüşümlerin çok daha hızlı olabileceğini kaydeden Bakan Dönmez, şöyle konuştu:

"Bu da doğal olarak Ada'da elektrik ihtiyacını artıracak demektir. Buna dönük de önümüzdeki yıllarda Ada'nın arz talep dengesini gözden geçirip, ona uygun yeni üretim tesislerinin kurulması dahil olmak üzere şebekede yapılabilecek kapasite artışları olabilir. Yine Ada'nın güneş potansiyeli oldukça yüksek. Şu an 90 megavata gelen potansiyel var. Bunun daha da artırılması konusunda da yine iş birliği çalışmalarını yapabileceğimizi ifade ettik. Dün olduğu gibi bugün de yarın da KKTC'deki soydaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak da Ada'nın arz güvenliğiyle alakalı ihtiyaç duyduğu projelere destek olmaya devam edeceğiz."

'TÜRKİYE'DEN MÜJDESİNİ ALDIK'

Bakan Atun da görüşmede KKTC'nin enerji arz güvenliğinin sağlanabilmesi ve mevcut kurulu kapasitenin artırılması konularını ele aldıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye tarafından 25 megavatlık dizel ve doğal gaz çevrimi imkanı sunan iki elektrik üretim jeneratörünün KKTC'ye görevlendirileceği müjdesini aldık. Yeşil Kıbrıs ve Sıfır Karbon Projesi gibi projelerle bizim de dünyayla birlikte birtakım adımlar atabilmemiz son derece önemli. Bu konuları değerlendirme fırsatı bulduk. Elektrikli araba teknolojisinin KKTC'de de bir üretim sahası oluşuyor. Sürecin devletimiz tarafından planlanması, mevzuatın oluşturulması, şarj ünitelerinin tesis edilmesi gibi konularda da Türkiye ile iş birliği yapacağız."

YORUMLAR 4
  • Cem 2 yıl önce Şikayet Et
    Güneş santrali kurulsun
    Cevapla
  • Hasanbb 2 yıl önce Şikayet Et
    Nankörsünüz,bize muhtaçsınız,içtiğiniz su bile bizden geliyor ama yinede hainlikle ve yüzsüzlükle siyaset yaparsınız.kktc yönetimi şunu bilmeliki;Türkiye olmadan sizi 1 kaşık suda boğarkar.akıllı olun artık.
    Cevapla
  • İzmir 2 yıl önce Şikayet Et
    Yazdıklarına dikkat et. Onlarda bizim soydasimiz ve vatandaşımız . Siyasetle Türk varlığını karıştırma.
    Cevapla
  • Altay 2 yıl önce Şikayet Et
    KKTC ne zaman kendi kendşne bir ürerim yapacak acaba, kumar oynayıp alkol içerek nereye kadar kaöbur olacaklar. Allah rızası için eleltriklerini bari kendileri üretsinler., güneş paneli kursunlar, rüzgar türbünleri kursunlar. Yeder da, bir işi de kendileri yapsınlar
    Cevapla