Dudak uçuklatan rakam! Türkiye tamamını sattı, bu yıl rekor bekleniyor

Bakanlık tarafından dünyadaki bor rezervlerinin yüzde 73'üne sahip olan Türkiye'nin bor ihracatına ilişkin yapılan açıklamada, 2,6 milyon ton civarındaki üretimin tamamının satıldığı ve bunun 1 milyar doları aşan ciro getireceği bildirildi.

GİRİŞ 19.11.2021 12:26 GÜNCELLEME 19.11.2021 14:41
Bu Habere 108 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, bor ihracatı açısından 2021 yılını rekorla kapatmayı planladıklarını belirterek "2,6 milyon ton civarında üretimimizin tamamı satılmış vaziyette. 1 milyar doları aşan da ciromuz olacak, ki bu geçmişle kıyaslandığında çok ciddi bir başarı." dedi.

Trabzon'da çeşitli programlara katılan Prof. Dr. Kalaycı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyadaki bor rezervlerinin yüzde 73'üne sahip olduğunu söyledi. Kalaycı, Türkiye'nin dünya bor pazarında yüzde 60 civarında paya sahip olduğuna dikkati çekerek "Cenabıhak, boru bizim topraklarımıza vermiş, bizim de bunu en iyi şekilde değerlendirmemiz, katma değerli ürün haline getirmemiz ve dünyaya bu şekilde satmamız gerekiyor." diye konuştu.

"1 KİLOGRAM BİLE BOŞTA ÜRÜNÜMÜZ YOK, TAMAMINI SATTIK"

Borun katma değerini yükselmek için çok ciddi çalışmalar yapıldığına işaret eden Kalaycı, şunları kaydetti:

"Başlangıcında hammadde olarak ihraç edilen bor, daha sonra ara ürün olarak ihraç edilmeye başlandı. Şimdi de hükümetimiz 2022 yılı sonunda katma değeri daha yüksek, tonu 30 bin dolar civarında olan Bor Karbür fabrikamızı faaliyete geçirecek ve o şekilde ihraç etme imkanımız olacak. Ferrobor ihalemizi Eti Maden İşletmemiz yaptı. Yine 2022 yılı sonunda bu tesisimizi de hizmete almış olacağız."

Kalaycı, Türkiye'nin bor ihracatına ilişkin de "Bu yılı rekorla kapatmayı planlıyoruz. 1 kilogram bile boşta ürünümüz yok, tamamını sattık. 2,6 milyon ton civarında üretimimizin tamamı satılmış vaziyette. 1 milyar doları aşan da ciromuz olacak, ki bu geçmişle kıyaslandığında çok ciddi bir başarı." değerlendirmesinde bulundu.

KALAYCI'DAN ARAŞTIRMACILARA ÇAĞRI

Prof. Dr. Şeref Kalaycı, bor konusunda daha gidilecek çok mesafe ve pek çok çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayarak "Üniversitelerdeki hocalarımızın da bu çalışmalara katkı vermesini istiyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'deki üniversitelerde çok sayıda maden, metalurji ve kimya mühendisliği fakülteleri, bölümleri bulunduğuna dikkati çeken Kalaycı, "Hocalarımızın borla ilgili çalışmalara katılmalarını istiyoruz. Kapımız hepsine açık, buyursunlar gelsinler, tesislerimizde misafir edelim. Çalışmalarını bize sunsunlar, biz de o çalışmalara maddi, manevi her tür desteği verelim. Çünkü ülkemizin de buna ihtiyacı var." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 108
  • Cem 2 yıl önce Şikayet Et
    İşlenmiş mamul olarak satsak 10 milyar yspar
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 2 yıl önce Şikayet Et
    Tonu 385 dolardan satılan bor madenini satmamız ne kadar doğru. Pazarın %60 ına rezervin %73 üne sahip bir ülkeyiz ama piyasaya hakim değiliz. Üretimi azaltıp fiyatları belirlememiz gerekir. Hatta piyasaya arz etmek yerine kendimize saklayabiliriz. Dünya da teknoloji için kritik önem arz eden bu maddeyi böyle hızla ve böyle ucuza satarsak rezervlerimiz işleyen ülkelerde stoklanır. İşlenmiş bor üretimine geçene kadar hammadde olarak pazara çıkışını durdurmalıyız.
    Cevapla
  • BOR DÖ MAVİ 2 yıl önce Şikayet Et
    Işlenmemiş Bor satmıyoruz sattıklarımı mısın hepsi bir şekilde işlenmiş ürünler
    Cevapla
  • Altay 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir fikir
    Cevapla
  • Asma 2 yıl önce Şikayet Et
    ucuza gidiyorsa , satma daha iyi. Zaten milyarlarca dolar ıvır zıvıra gidiyor, onları kısıtla.
    Cevapla
  • KAPTAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Hamallığı bize kaldığı yetmiyor madenimizi bedavaya veriyoruz.İşlenmeden satmayın şu madeni.Elin oğlu ne güzel sistem kurmuş.Biz bir kazanıyoruz Onlar bizim hamallığımızla ve madenimizle 1 e 10 kazanıyor.Kebap iş.Giyim sanayide aynı sistemle çalışıyor.Değiştirin bu sistemi artık.
    Cevapla
  • merinos 2 yıl önce Şikayet Et
    dalgami geciyorsunu 2 milyon 600 bin ton nasil 1 milyar dolar ediyor ya rakam farkli ya hesap benim kafam basmadi tonu 30 bin dolar olan malzeme
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle