Merkez Bankası kararı sonrası dolar ve altında hareketlilik sürüyor

TCMB'nin faiz kararı sonrası piyasalar hareketlendi. Dün, 11,30'un üzerine çıkaran dolar/TL, bugün 10,90 seviyesine çekilirken, gram altın 650 TL'den işlem görüyor. Rekor üstüne rekor tazeleyen Borsa İstanbul ise güne yükselişle başladı.

GİRİŞ 19.11.2021 11:10 GÜNCELLEME 19.11.2021 11:14
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam kararının ardından tarihi zirvesini 11,30'un üzerine taşıyan dolar/TL'de bu sabah yüzde 2'ye yakın değer kaybediyor. Yaşanan düşüşte kar satışları etkili oluyor. Piyasaların açılmasıyla birlikte satışlar hız kazanırken dolar/TL 10,82'ye kadar çekildi.

Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı yeni günde döviz kurlarındaki hareketler yine piyasaların odağında olacak. Yurt dışında ise Almanya üretici enflasyonu ve İngiltere perakende satışlar takip edilecek.

Benzer grafiklerle hareket eden euro/TL 12,70 sınırından 12,30'a kadar çekildi. 

5 YILLIK CDS'LER DE YÜKSELDİ

İki haftadır gerileyen Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri ise dün 21 baz puan yükselerek 445/451 baz puan ile Ekim sonunda tırmandığı 470 baz puan seviyesine yaklaştı.

TCMB, ÜST ÜSTE 3 AYDIR FAİZ İNDİRİYOR

TCMB, dünkü PPK toplantısında faiz indirimlerine 100 baz puan ile devam ederken, gelecek ay bir faiz indirimi daha yapabileceğine işaret etti. TCMB böylece Eylül'den bu yana 400 baz puan faiz indirimi yapmış oldu.

BORSA DA GÜNE YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 11,84 puan ve yüzde 0,68 değer kazanarak 1.748,72 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,58 ve holding endeksi yüzde 1,19 artış kaydetti. Açılışta tüm sektör endeksleri yükselirken, en fazla kazandıran yüzde 1,27 ile orman, kağıt, basım oldu.

BIST 100 endeksi, dün yüzde 1,75 değer kazanarak kapanış rekorunu 1.736,88 puana taşıdı.

Analistler, bugün ABD Merkez Bankası'nın "şahin" olarak nitelendirilen üyeleri ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın konuşmalarının yatırımcıların odağında olacağını söyledi.

Bugünün veri takviminde Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve İngiltere'de perakende satışların öne çıktığını aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.780 seviyesinin direnç, 1.670 puanın destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

ALTINDA DA HAREKETLİLİK SÜRÜYOR

Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 10.50 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1,5 azalışla 651,3 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek Altın 1.066 lira, Cumhuriyet Altını da 4.355 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışa göre yüzde 0,2 düşüşle 1.857 dolardan alıcı buluyor.

Açılıştan bu yana altının ons fiyatı ve dolar kurundaki düşüşün yurt içinde altın fiyatlarının gerilemesine neden olduğunu belirten analistler, altının ons fiyatında 1.870 doların önemli direnç, 1.850 ve 1.830 dolar seviyelerinin destek konumuna geldiğini söyledi.

YORUMLAR 52
  • Yasin 2 yıl önce Şikayet Et
    Yerli ürünlerden vergi indirimi yapılsin ithal urununki arttırılsin.yerli montaj araçta ÖTV azalsin.toki fabrika yapsın özele satsin.cifcinin ne ekebilecegine devlet belirlesin.2.el araba ithali yapılsın.
    Cevapla
  • Ksüişçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet kamu işçi memur emekli maaşınıda altına endekslesin maaşımız eridi toplu sözleşme yapıldı ve sendika danışıklı dövüşle eflasyon farkı aşmamış işçinin hakkını kurumla gaspetmiş üniversiteler hep böyle maaş falan kalmadı bizim hakkımız kim savunacak devlet neden bakmıyor kurumlar birilerinin çifliğimi bu nedir yaw
    Cevapla
  • AYYILDIZ1453 2 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki üretmeden kazanma olmayacak alın teri dökmeden kazanma olmayacak üretim üretim üretim bir kere devlet vatandaştan alacaklı olduğu zaman gecikme faizi adı altında bir şey almayacak.2.Düşük faizle kredi veriyorum iş adamları yatırım yapmıyor demeyecek yatırım yapmıyorlarsa devlet olarak arpalığa dönmeden çalma çırpma olmadan üretim yapabilen iş yerleri açacak işsiz insanları çalıştıracak.Kısaca her şeyi kendimiz üretme yoluna gideceğiz.Enerji, petrol vb.en çok harcadığımız giderleri kendimiz üretmek için daha çok çaba harcamalıyız.
    Cevapla
  • Şeçmen 2 yıl önce Şikayet Et
    Seçimlere kadar tablo ne kadar kötü olursa olsun hükümetimizin yanındayım bir program uygulanıyor bekliyoruz sonucunu ama seçimlerden sonra herşey iyi olacak demesinler artık.Sayin Cumhurbaşkanına 19 yıldır istisnasız destek veren ayrıca geçen yıllarda elindeki tüm kurlarını bir çağrısı ile TL ye çeviren bir vatan evladı olarak yazıyorum.Önce Parti değil Önce Vatan.
    Cevapla
  • Tarık 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa'nın iş kölesi hale gelmemiz mi program.Daha çok çalış daha az kazan bu mu
    Cevapla
  • Sadık Bisikletçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Faiz indirince iş dünyası ne yapıyor Hiç bir şey yapmıyor olan ekonomiye halka oluyor dolar onbeşleri bulur görürsünüz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle