Ünlü ekonomistten çok konuşulacak 'para savaşı' açıklaması: Doların tek rakibi SDR-CBDC olabilir

Dünyanın önde gelen ekonomilerinin 2010 yılından bu yana deflasyon ihraç etmek, enflasyon ithal etmek, ihracatı teşvik etmek ve ihracat alanında iş yaratmak için para birimlerinin tekrarlayan devalüasyonunu içeren bir para birimi savaşına girdiklerini bildiren ünlü yatırım danışmanı ve ekonomist James Rickards, “Kripto para birimleri, mevcut para sistemlerine olan güveni sarsabilir” dedi. Öte yandan Rickards “doların tek ciddi rakibi, sdr-dünya cbdc’si olabilir” ifadelerini kullandı.

Ünlü ekonomistten çok konuşulacak 'para savaşı' açıklaması: Doların tek rakibi SDR-CBDC olabilir
Ünlü ekonomistten çok konuşulacak 'para savaşı' açıklaması: Doların tek rakibi SDR-CBDC olabilir
GİRİŞ 18.11.2021 10:49 GÜNCELLEME 18.11.2021 10:55
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB), bu yıl beşincisini düzenlediği Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi başladı.

“KİMSEYE KAZANDIRMAYAN BİR OYUN”

İki gün sürecek Kongre’nin ana konuşmacılarından biri olan dünyaca ünlü yatırım danışmanı ve ekonomist James Rickards, Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde pandemi koşullarında küresel ekonomi açısından izlenen politikalar, dijital ve kripto paralar konusunda fikirlerini aktardı. Rickards, dünyanın önde gelen ekonomilerinin, 2010 yılından bu yana deflasyon ihraç etmek, enflasyon ithal etmek, ihracatı teşvik etmek ve ihracat alanında iş yaratmak için para birimlerinin tekrarlayan devalüasyonunu içeren bir para birimi savaşına girdiklerini düşündüğünü ifade etti.

Türkçeye ‘Yeni Büyük Çöküş’ ve ‘Kur Savaşları’ adlarıyla çevrilen ve dünyada ses getiren kitapların yazarı olan James Rickards, “Bu durum, kaçınılmaz olarak 2018’de başlayan ticaret savaşlarına yol açan ve iç altyapı yatırımları ve büyüme odaklı politikalar yokluğunda kimseye bir şey kazandırmayan bir oyundur. Şimdiyse, hükümet parasıyla rekabet eden ve hükümete bağlı olmayan kripto para birimlerinin yer aldığı ‘para savaşları’ isimli yeni bir aşama başladı” dedi.

“DOLARIN TEK CİDDİ RAKİBİ, SDR-DÜNYA CBDC’Sİ OLABİLİR”

Hükümetlerin Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC) adı verilen dijital paraları benimsediğini vurgulayan Rickards, CBDC’lerin gerçekte yeni para birimleri olmadığını, mevcut para birimleri için yeni ödeme kanalları olduğunu söyledi. Rickards, “CBDC’lerin gelişimi, nakit paranın ortadan kaldırılmasına, negatif faiz oranları yoluyla varlıklara el konulmasına yönelik elitlerin gündemini maskeliyor” diye konuştu.  Rickards, kripto para birimlerinin de geniş çapta kabul gördüğünü hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bunlar genel bir kapsamda analiz edilemez; ancak anonimlik, üst ihraç sınırı, yönetim, izinli ve izinsiz sistemler, işlem hızı ve likidite gibi kriterlere göre sıralanmalıdır. Bazı kripto para birimlerinin daha iyi kullanım durumları var ve diğerlerine göre daha güvenli ve faydalılar. Bitcoin tasarımı gereği deflasyonisttir ve bu nedenle rezerv para birimi statüsünün anahtarı olan tahvil piyasalarında kullanım için uygun değildir. Üstelik Bitcoin madenciliği, elektrik tüketimi yoluyla küresel karbondioksit emisyonlarını da artırıyor.”

James Rickards, küresel bir rezerv para birimi olarak ABD Dolarının tek ciddi rakibinin, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yönetilen ve bir Dünya CBDC’si olarak “özel çekme haklarını (SDR)” kullanan izinli bir blok zincir olabileceğini ileri sürdü. Rickards, “Özel çekme hakları (SDR) altına dayalı olsaydı, dolara yönelik bu meydan okuma çok daha güçlü bir durum alırdı” görüşünü savundu.

“KRİPTO PARA BİRİMLERİ, MEVCUT PARA SİSTEMLERİNE OLAN GÜVENİ SARSABİLİR”

Altının 3 bin yıldan fazla bir süredir rolünü, çeşitli şekillerde yerine getiren klasik bir para biçimi olduğunu belirten Rickards, “Altın için sorun, dijital para ortamında bu rolleri hala yerine getirip getiremeyeceğidir” dedi.

Kripto para birimleri ve CBDC'lerin, McLuhan'ın “iletişim ortamı, mesajın ta kendisidir” tezi ışığında düşünülmesi gerektiğini ileri süren Rickards şunları söyledi:

“Fiyat, kullanım durumu, tasarım özellikleri vb. gibi faktörler mesaj değildir, içeriktir, bir ortamdır ve çoğunlukla alakasızdır. Mesaj, kripto para birimlerinin, insan erişiminin ve ölçeğinin bir uzantısı ve bir bilgi mozaiğini anlamak için kullanıcının kapsamlı katılımını gerektiren bir ortam olduğudur. Dijital para birimi ortamı, birleşme için itici bir güç olabilen küresel bir etkiye sahip olduğu kadar,  takıntılı davranış, açgözlülük, işlev bozukluğu ve sosyal bozulma kaynağı da olabilir. Bu anlamda, kripto para birimleri, mevcut para sistemlerini yerinden etmese bile onlara olan güveni sarsabilir.

“VARLIKLARIN HALÜSİNOJEN ETKİSİ”

Varlıkların halüsinojen bir etkisi vardır. Etkilenen her taraf görmek istediğini görür ve hiçbir kimse aynı şekilde görmez. Kritik soru; hangi para biçiminin diğerlerine üstün gelip gelmeyeceği değil, bu para biçimlerinden herhangi birinin başarılı olup olmamasının yatırımcı portföyleri üzerinde ne gibi etkileri olabileceğidir.”

DÖRT ANA BAŞLIK KAPSAMINDA 35 PANEL GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi, fiziki olarak gerçekleştirilen açılış konuşmalarının ardından “Yeniden Birlikteyiz” temasıyla çevrimiçi olarak iki gün sürecek. Kongre’de, "Koronavirüs Sonrası Ekonomi ve Finansal Piyasalar", "Sürdürülebilirlik", "Dijital Dönüşüm ve Gelecek Senaryoları" ile "Yeni Nesil Girişimcilik ve Sermaye Piyasası Olanakları" olmak üzere dört ana konu altında 35 panel, 23 eğitim programı yer alıyor. Panellerde dünyadan ve Türkiye’den 200’e yakın ünlü uzman, lider ve iş insanı fikirlerini paylaşacak.

YORUMLAR 18
  • Bal kabağı 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye nin yeni dünyalara açtığı kapıları , bir başka deyişle Afrika ülkelerine dicaret ağı kurarsa veya kurduysa eğer , Türk parasıyla ticareti yönlendirirsek veye becerebilirsek diyeyim bir etkisi olabilir diyorum .
    Cevapla
  • mehmet57 2 yıl önce Şikayet Et
    dünyada tek değerli para birimi altın ve gümüştür gerisi hepsi tuvalete kağıt bile olmaz yhudilerin dünyayı sömürmesinin akılıdır
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Şu sorunun cevabı olsa gerek; BÜYÜK SIFIRLAMA oldu, ABD borçları nedeniyle Temerrüde düştü; veya FAİZLERİ artırdı. Ne olacak? - altın dolar olarak değeri ifade ediliyor; petrol ve diğer emtiayalarda aynı... (Şimdiden Hindistan ve Çin altını kendi parası cinsinden ifade eder oldu; dolar cinsinden piyasa değeri verilmiyor.)-
    Cevapla
  • hhüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyayı sıkıştırıyor amerika şeytanı. Aklınız varsa almayın millet. Siz aldıkça yükseliyor bu illet.
    Cevapla
  • berna demirbilek 2 yıl önce Şikayet Et
    TL sadece dolar karsisinda değer kaybetmiyor bütun paralar karsisinda deger kaybediyor..Papua yeni gine ne zaman super guc oldu muz cumhuriyeti dediğimiz elinde mızraklar kabilelerin parası bizim tl 3 kusur katı. papau yeni gine kinasi 3 kusur tl ..sen güçlü olursan sağlam durursan dış güçler bir halt edemez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle