Bakan yardımcısı açıkladı: Türkiye, İspanya ve İtalya'yı ilk kez geride bıraktı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Türkiye'nin bu yıl turizmde çok iyi gittiğini ve ilk kez İtalya ve İspanya'dan daha fazla yabancı turist ağırladığını söyledi.

GİRİŞ 18.11.2021 13:56 GÜNCELLEME 18.11.2021 14:08
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) 2020 Yılı Sayıştay Raporu'nun Sunulduğuna Dair Sayıştay Başkanlığı Tezkeresi ele görüştü. Alpaslan, turizm sektörünün, TGA'nın çalışmaları sayesinde Kovid-19 sürecini başarılı şekilde geçirdiğini belirterek, şu mesajları verdi:

BÜYÜK BAŞARI

Gerek 2020'de gerekse 2021'in ilk üç çeyreklik döneminde elde edilen rakamlar, dünyadan, özellikle Akdeniz ülkelerinden çok daha hızlı büyüme sağladığımızı gösteriyor. 2021'in ilk 9 ayındaki rakamlara baktığımızda, bugüne kadar bizden hep önde olan İspanya ve İtalya'dan daha fazla yabancı ağırlamış durumdayız. Yani ilk kez İspanya ve İtalya'yı 2021'in ilk 9 ayında geride bıraktık.

ÖRNEK OLDUK, DAHA AZ DARALDI

Güvenli Turizm Sertifikası Programı başka ülkelere örnek oldu. Pandemi nedeniyle dünyada turizm yüzde 80 gerilirken bizde yüzde 65 ile sınırlı kaldı. 2021'in ilk 9 ayında TÜİK açıkladı, 15 milyar dolar, kişi başı geceleme geliri de 830 dolar.

TURİST GELEN İLK 10 ÜLKE

2021 yılında geçen aya kadar gelen 21 milyon turistin dağılımına bakınca Rusya 1 (4 milyon), Almanla 2 (2,7 milyon), Ukrayna 3 (yaklaşık 2 milyona) yer aldı. Bunları sırasıyla Bulgaristan, İran, Irak, Polonya, Hollanda, Fransa, Romanya takip etti.

İNGİLTERE'DEN BÜYÜK İLGİ

İngiltere, Türkiye'ye yönelik sınırlamaları kaldırdı. Bu nedenle 2022 yılına yönelik büyük bir talep var. Bir sorun yaşanmazsa önümüzdeki yıl en çok turist gelen ilk 5 ülke arasında yer alacak.

EGE'NİN YUNANİSTAN'IN OLMADIĞINI GÖSTERECEĞİZ

Turistlerin yüzde 40'i İstanbul, yüzde 40 İstanbul, yüzde 10, yüzde 10'da Anadolu'ya geliyor. Ege üzerine çok özel tanıtım programı başlattık. Biz önümüzdeki yıl bunu daha da güçlü bir şekilde yaparak Ege'nin Yunanistan'a ait olmadığını, Türkiye'nin bir bölgesi ve markası olduğunu gösterip payı arttıracağız.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU

İki bölgemizin büyük bir potansiyeli var. Güvenlik sorunu çözüldüğü için buralara daha fazla kişi geleceğini düşünüyoruz.

TATİL DOLDURDU

Tatilde tesislerimizin doluluk oranları neredeyse yüzde 100'ü buldu.

YEŞİM TURİZM SERTİFİKASI

Güvenli Turizm Sertifika Programı'nı kademe kademe yeşil turizm sertifika programına, sürdürülebilir turizm sertifika programına dönüştüreceğiz. Paris Anlaşması'na uyarak, çevre şartına da uyarak bir yükümlülük altına girdik.2022 yılıyla beraber kademeli olarak yoğunlaştırılmış bir şekilde uygulamaya koyarak sertifikayı alamayan hiçbir turizm tesisinin faaliyette bulunmasına izin vermeyeceğiz.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 51
  • Metin Gök 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar 11 lira ben turist olsam bende Türkiye'ye gelirim
    Cevapla
  • berrin 2 yıl önce Şikayet Et
    turiste heryerimizi açmamalıyız. ayrıca ayakbastı parası çok düşük. bu cennet ülkeye gelmenin bedelini ödesin batılı.
    Cevapla
  • Ayse 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu karşilaştirma doģru olmaz, bize gelen turist 24 saat açik büfe istedigi kadar yiyor içiyor ekstra ücret vermeden, yani hepsi dahil fiyat var bizde. Bu söyledigin ülkelerde böyle bir saçmalik yok, Yani bizim 10 turistten kazandigimizi onlar 1 .tek turistten kazaniyor . Aslinda turizmin yillik kazancina bakacak olunursa italya ispanya türkiyeden 10. MISLI fazla kazaniyor,
    Cevapla
  • Kafkasyalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Hssa isimli hadsiz yorumcuya, 2017 verileri için söylüyorum; ispanyanın 68 milyar dolar, italyanın turizm geliri 44 milyar dolar, Türkiyenin 22 . 2017 verileri en güvenilir son veriler şu anda. Ama bu gelir bilgileri genellikle otel rezervasyonlarına bağlı. İtalyada dışarıda bir kahve veya bir akşam yemeği Türkiyeden en az 5 kat daha pahalı. Türkiye şu an dünyanın en ucuz ülkelerinden biri.
    Cevapla
  • Levran 2 yıl önce Şikayet Et
    Haso Yorumcu. Memleketimizi kötüleyen filan yok ahlaksizlik yapma. Ben italyaya yilda 3 kere gider gelirim. Uçak bileti hariç her bir gün için 250 euro harciyorum otel yeme içme. Haddini bil terbiyesiz. Biz senin gibi daģ başinda yaşayipta boş yere sallamiyoruz.
    Cevapla
  • Hssa 2 yıl önce Şikayet Et
    Yok 100 misli kazanıyor. Atıyorsun biraz destekli at. İtalya'nın geliri bizim iki katı bile yok. Şurada yazılanların hemen hepsi afaki yorumlar yapmış. Biraz açıp inceleme yapın. Maşallah memleketini kötülemede dünyada hiçbir ülke insanı elimize su dökemez. Çok yazık ne hale gelmiş bu insanlar.
    Cevapla
  • Levrok 2 yıl önce Şikayet Et
    Turistlerin yüzde 40 Istanbul yüzde 40 Istanbul, yüzde 10, yüzde 10 Anadolu ne demek ??
    Cevapla
  • Capla hama 2 yıl önce Şikayet Et
    İlk defa doğru olabilecek bir haber
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle