Kalıcı yaz saati ile 6 milyar lira tasarruf sağlandı

Yaz saati uygulamasının başladığı 2016 yılından bugüne kadar elde edilen toplam enerji tasarrufu ise 6,82 milyar kilowaatsaat olurken, yaklaşık 1.9 milyon kişinin bir yıllık enerji ihtiyacı da buradan elde edilen tasarrufla karşılandı.

Kalıcı yaz saati ile 6 milyar lira tasarruf sağlandı
Kalıcı yaz saati ile 6 milyar lira tasarruf sağlandı
GİRİŞ 17.11.2021 23:51 GÜNCELLEME 17.11.2021 23:51
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Kalıcı yaz saati uygulamayasıyla elektrik faturalarında tasarruf 6 milyar liraya ulaştı. Yaz saati uygulamasının başladığı 2016 yılından bugüne kadar elde edilen toplam enerji tasarrufu ise 6,82 milyar kilowaatsaat olurken, yaklaşık 1.9 milyon kişinin bir yıllık enerji ihtiyacı da buradan elde edilen tasarrufla karşılandı. 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında imzalanan sözleşme kapsamında İTÜ tarafından yürütülen detaylı analiz çalışmaları sonucunda, Türkiye 2016 yılında sabit yaz saati uygulamasına geçerken, uygulama ile hem maddi hem de manevi birçok kazanım sağlandı.
 
17:00-18:00 SAATLERİNDE ELEKTRİK TÜKETİMİNDE AZALIŞ GÖRÜLDÜ
 
Gün aşığından daha fazla yararlanmak, enerji tasarrufu sağlamak amacıyla 2016 yılında sabit yaz saati uygulamasına geçilirken, o tarihten bu yana saati ileri-geri alma uygulaması yapılmadı. Bu uygulama ile kış aylarında Avrupa ile Türkiye arasındaki saat farkı 1 saat daha artarken, Avrupa Birliği de kalıcı saate geçmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. 
İTÜ tarafından hazırlanan “Sabit Saat Uygulaması (SSU) Değerlendirme Raporu” ile Türkiye’de sabit saat uygulamasına geçilmesi sonucunda elde edilen kazanımlar bir kez daha sıralandı. 
Buna göre 08:30-17:30 mesai saatleri içerisinde daha fazla gün ışığından yararlanıldı. 
Türkiye’deki toplam elektrik tüketimi göz önüne alındığında 06:00-09:00 saatleri arasında elektrik tüketiminde düşük seviyede bir artış,        17:00-18:00 saatlerinde toplam elektrik tüketiminde azalış, saat 20:00 civarında ise elektrik tüketiminde artış gözlendi. Ancak, pik saatlerde meydana gelen bu değişimlerin tamamı değerlendirildiğinde elektrik tüketiminin düştüğü ve tasarruf sağlandığı görüldü.

CHP'Lİ İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU UYGULAMAYA KARŞI ÇIKTI

CHP'li  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından yayımladığı bir mesajla bu uygulamaya karşı çıktı. İmamoğlu mesajında uygulamanın hiçbir ekonomik tarafı olmadığını savundu " Bir an önce sabit saat uygulamasından vazgeçilmeli, yaz/kış saatine geçilmeli. Hiçbir tasarrufa yol açmadığı gibi vatandaşların güne karanlıkta başlamalarına, çocukların okula karanlıkta gitmesine, milli maçları izlemek için bile gece yarılarına kadar beklemek gerekiyor."

6 MİLYAR LİRA TASARRUF SAĞLANDI
 
Türkiye kalıcı yaz saati uygulaması ile her yıl 1 milyar lirayı aşan oranlarda tasarruf elde etti. Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen toplam tasarruf 6,82 milyar kilowaatsaati buldu.
Yani 2020 yılında kişi başı elektrik tüketimi 3 bin 661 kilowaatsaat olarak hesaplandığında 1.9 milyon kişinin bir yıllık elektrik ihtiyacı buradan elde edilen tasarrufla sağlanmış oldu. 
Bu tasarrufun parasal karşılığı ise tek zamanlı tarifeye göre 3,97 milyar lira olurken, farklı saat aralıklarında farklı fiyat tarifelerinin uygulandığı üç zamanlı tarifeye göre ise 5,94 milyar lira civarında olduğu hesaplandı.
 
EN YOĞUN SAATLERDE FİYAT DÜŞTÜ
 
Yaz saati uygulaması ile elektrik enerjisinin "saatlik" referans fiyatı da düştü. Kış saati uygulama sisteminde günlük olarak puant (tüketimin en yoğun olduğu saatler) saatlerde öğlen ve akşama doğru iki defa pik yük oluşurken, yaz saati uygulaması sonucu sadece öğlen saatlerinde bir pik yük zaman aralığı kaldı. Akşam saatlerinde oluşan puant aralığında yük tasarrufu gerçekleşirken puant saatlerde Piyasa Takas Fiyatları'nda da düşüşler oluştu.
 
AVRUPA TÜRKİYE’NİN İZİNDE
 
Türkiye’nin kalıcı yaz saatinde öncü olması sonrasında, ortaya çıkan enerji tasarrufu verileri Avrupa’yı da bu konuda harekete geçmeye zorladı. Avrupa Birliği Komisyonu, önceki yıllarda kıta genelinde 4,6 milyon Avrupalının görüşüne başvurarak yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirmeyi masaya yatırdı. Ankete katılan Avrupalıların yüzde 80’den fazlası Türkiye’de uygulamada olan kalıcı yaz saatinden yana oy kullandı.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, daha önce İTÜ ile imzalanan protokolle yaz saati uygulamasının enerji tüketimine yansımasının incelendiğini açıklamıştı. Bakan Dönmez, bu bilimsel araştırma sonuçlarına ilişkin de şu değerlendirmede bulunmuştu:
“Bilimsel araştırma sonuçları ülkemizin jeopolitik konumu, batısındaki sanayileşme, kentleşme, enerji yoğunluğu ile doğusu ve batısı arasındaki doğal saat farkı da (1 saat 16 dakika) dikkate alındığında uygulanmakta olan saat diliminin GMT+3 kalmasından elde edilecek enerji verimliliği kazanımlarına (yıllık bazda aydınlanma süreleri, gün ışığı kullanımı) olumlu katkılar sağlayacağı görülmüştür”

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 7
  • HASANA 2 yıl önce Şikayet Et
    külliyen yanlış bi karar
    Cevapla
  • mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Ot a itibar samana hakarettir
    Cevapla
  • GARA ÇOCUK 2 yıl önce Şikayet Et
    AKŞAM 1 SAAT AZ ELEKTRİK HARCANDI diye tasarruf etmiş mi olduk?Sbah ezanıyla evden çıkıp karanlıkta dükkan açıp sabah yaktığımız elektrik ne oluyor. yoksa sabahları bedava mı?BU ARADA EKREM İLK DEFA DOĞRU BİR ŞEY SÖYLEMİŞ.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    kesinlikle doğru alınmış bir karar. akşam dörtte hava kararıyordu sanki kutup ülkesiyiz gibi. sabah namazını da rahat kılıyoruz çok şükür. Rabbim debep olanlardan razı olsun başımızdan eksik etmesin.
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    sanki saat dörtte hava kararınca namaz kılınmıyormuş gibi konuşuyorsun. yazın sabah namazını nasıl kılıyorsun, muhtemelen kışın kılmak üzere kazaya bırakıyorsundur.
    Cevapla
  • Amin 2 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • Efe 2 yıl önce Şikayet Et
    Ya arkadaşlar bu eko itiraz ediyorsa bilinki doğru bir karar vardır bunların karşı çıktıkları ne varsa bu memlekette hayırlı çıkıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle