Ünlü borsa uzmanından teknoloji balonu uyarısı

Pandemi sürecinde zirve yapan teknoloji devlerinin hisselerine ilişkin balon piyasası endişeleri artıyor. 195 milyar dolarlık varlığı yöneten ünlü borsa uzmanı Rob Arnott, bu hisselerin açık bir şekilde balon haline geldiğini söyledi

Ünlü borsa uzmanından teknoloji balonu uyarısı
Ünlü borsa uzmanından teknoloji balonu uyarısı
GİRİŞ 16.11.2021 17:00 GÜNCELLEME 16.11.2021 17:00

ABD merkezli yatırım firması Research Affiliates'in Kurucusu ve Başkanı Rob Arnott, dünyanın en büyük teknoloji hisselerinin birkaçının "açık bir şekilde” balon bölgesinde olduğu konusunda uyarıyor ve "mantıksız büyüme varsayımlarına" sahip olduklarını iddia ediyor.

Financial News’in haberine göre, Arnott, ‘FANMAG’ olarak adlandırılan Facebook, Amazon, Netflix, Microsoft, Apple ve Google'ın toplam 8 trilyon dolardan fazla piyasa değerine sahip olduğunu söyledi. Bu rakam, Japon ekonomisinin halka açık kısmından ve neredeyse tüm Çin ekonomisinden daha fazla.

195 milyar dolarlık varlığı yöneten ünlü borsa uzmanı röportajında, “Aynı şekilde, Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya gibi Avrupa'daki herhangi üç ekonomisinin toplamı da bu altı şirketten daha az değerlidir" ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre teknoloji devlerinin hisse senetleri, Kovid pandemisinin başlamasıyla birlikte aldıkları desteğin ardından yüksek seyretmeye kazançlarını artırmaya devam etti. Google’ın çatı şirketi Alphabet son 12 ayda hisse senetlerinin değerini %65 oranında yükseltti. Microsoft hisseleri ise aynı dönemde %54 oranında değer kazandı.

Arnott, balon tanımının genellikle 2000'deki teknoloji çökmesi gibi geçmiş olaylarla ilgili olarak yaygın ve sık kullanıldığını söyledi. Buna karşın Arnott’a göre gerçek zamanlı balonlar mevcut fiyatları haklı çıkarmak için genellikle makul olmayan büyüme varsayımlarına ihtiyaç duyulması üzerinden anlaşılıyor. Borsa uzmanı bu tür ortamlarda yatırımcıların genellikle değerleme ölçümleri yerine belirli bir anlatıya daha fazla odaklanma eğiliminde olduğunu belirtiyor.

Borsa uzmanı, “Spekülatif balon hisselerinin çoğu, teknoloji balonunun zirvesinden çok daha zengin değerlemelerde işlem alıyor ve mevcut fiyatları haklı çıkarmak için gelecekte makul olmayan bir başarı gerektiriyor” dedi.

2019'da FANMAG hisse senetlerinde bir balon piyasası tespit eden Arnott'a göre, balonlar "genellikle bir yanılmazlık efsanesini besler ve herhangi bir şüphecinin makul bir şekilde bekleyebileceğinden çok daha uzun sürelerde ve çok daha fazla yükselecek bir şekilde yollarına devam edebilirler.”

Arnott, “Bu nedenle, balon piyasalarındaki spekülasyonlar hala kârlı olabilir, ancak bu sadece bir satış disiplininiz varsa işe yarar. Neden, ne zaman veya hangi seviyede satmayı planladığınızı bilmiyorsanız, bir planı olan birine karşı kaybedersiniz” dedi.