Asgari ücrette 214 TL'lik ekstra artış olabilir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretten vergi alınmamasına yönelik çalışıldığını açıklaması, zammın dışında, olası vergi düzenlemesinde vatandaşın cebine ekstra 214 TL'lik bir miktarın gireceğini gösteriyor.

GİRİŞ 12.11.2021 09:15 GÜNCELLEME 12.11.2021 09:15
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Şu anda asgari ücretten SGK primi, gelir vergisi, damga vergisi ve işsizlik sigortası işçi payı olmak üzere 752 TL kesinti yapılıyor. Asgari ücretliden yüzde 15 gelir vergisi ve binde 7.59 oranında damga vergisi kesiliyor. Bu iki vergi için işçinin maaşından yapılan aylık kesinti 214 TL. 8 milyon asgari ücretli var.

EK 214 TL ARTIŞ

Eğer devlet gelir vergisi ve damga vergisi almaktan vazgeçerse, Hazine'ye yıllık 20.5 milyar TL'lik bir maliyet çıkacak. Hükümet vergi almaktan tamamen vazgeçerse çalışanların maaşında açıklanacak zam oranı dışında 214 TL'lik bir artış daha yapılmış olacak.

DÜNYA ÖRNEKLERİ

Dünyada da asgari ücretten çeşitli kesintiler yapılıyor. Örneğin, Macaristan. Asgari ücretin yüzde 19'u sosyal güvenlik, yüzde 15'i gelir vergisi kesintisine gidiyor. Toplam oran yüzde 34.

Almanya'da yüzde 20 sosyal güvenlik, yüzde 5 gelir vergisi olmak üzere toplam yüzde 25'lik kesinti yapılıyor.

Bulgaristan'da yüzde 23'lik kesintinin 14'ünü sosyal güvenlik, 9'unu gelir vergisi oluşturuyor.

Fransa'da yüzde 11 vergi, yüzde 11 SGK primi kesintisi yapılıyor.

Japonya'da yüzde 16 sosyal güvenlik, yüzde 5 gelir vergisi olmak üzere toplam yüzde 21 kesinti var.

Ukrayna'da asgari ücretten yüzde 20 gelir vergisi alınıyor. Arjantin'de yüzde 17'lik sosyal güvenlik kesintisi yapılıyor.

Hindistan'da sosyal güvenlik kesintisi yüzde 14.

Çin'de yüzde 11.

İngiltere'de ise yüzde 6 sosyal güvenlik, yüzde 4 gelir vergisi kesintisi yapılıyor.

Avrupa'da birçok ülkede en düşük gelir grubu olarak kabul edilen asgari ücretlilerden alınan vergi oranları genellikle daha düşük. Almanya, İngiltere, Fransa gibi AB ülkelerinde asgari ücretliden alınan gelir vergisi oranları yüzde 4 ila 11 arasında değişiyor.

Türkiye'de esasında en büyük sorun asgari ücretli çalışan sayısının çokluğu. Türkiye'de çalışan nüfusun neredeyse yarısı asgari ücretli. Avrupa'da ise asgari ücretliler çalışanların ortalama yüzde 9'u.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ / DİLEK GÜNGÖR
YORUMLAR 26
  • mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    az ya da çok herkesten vergi alınmalı ondan alma bundan alma devlet neyle harcama yapacak. O zaman bütün çalışanlardan vergi kaldırılsın.
    Cevapla
  • poyrazi 2 yıl önce Şikayet Et
    devlet işverene yeni yükler getireceğine tasarruf yaparak işçinin sgk sını karşılayarak zaten maaş otomatikman 3800 çıkar işverene yeni yükler gelmesi durumunda işveren asgari işçi çalıştırmaya gider
    Cevapla
  • sanane 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar büyük bir ekstra imiş... Valla asgari ücretli araçlarla dolacak şimdi trafik.... Acınacak haldeyiz ama hala çok iyiymişiz gibi davrananlar var....
    Cevapla
  • Samsunlu gurbetci 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben frasada is verenim ve yazdiginiz kesintiler yanlis Sdk iissizli ve daha en onemlis csg (15.2%)adinda haksiz bir vergi fransada isci ve isverene toplam kesinti ortalama 45% buluyor yani bir is verinin odedigi 100€ dan 45€ devlet kesinti yapiyor tabi binda gelir vergisi haric bunada ailenin durumuna gore deyisiyor bekar bir kisiye 18% lere kadar kesinti oluyor Onun icin sevgili yazarimiza rica ediyorum avrupa gelirlerine gore bilgi verirken daha dikkatli olmalari gerekiyor cunku genler bu haberleriokudugu zaman avrupayi cennet saniyor yanlis saygilar
    Cevapla
  • sosyal hak 2 yıl önce Şikayet Et
    engelli ve yaşlı maaşlarınıda aynı yüzdede zam vermelidir garibanların işi zor durumda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle