İTO'dan çalışan ücretleri için 4 öneri

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç; asgari ücret, prim desteği, net ücreti belirleyen kriterler ve sigorta primine esas aylık kazancın üst sınırı çerçevesinde önerileri olduğunu açıkladı.

İTO'dan çalışan ücretleri için 4 öneri
İTO'dan çalışan ücretleri için 4 öneri
GİRİŞ 10.11.2021 12:56 GÜNCELLEME 10.11.2021 12:56
Bu Habere 112 Yorum Yapılmış

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, çalışan ve işveren arasında dengeyi koruyacak 4 önerileri olduğunu söyledi. Avdagiç; asgari ücret, prim desteği, net ücreti belirleyen kriterler ve sigorta primine esas aylık kazancın üst sınırı çerçevesindeki önerileri şöyle sıraladı:

1- ASGARİ ÜCRET ARTIŞI

İTO Başkanı Avdagiç; "Asgari ücrete enflasyon oranında yapılacak zammı işverenin karşılamasını, enflasyonun üzerindeki kısmın ise asgari ücret üzerindeki vergi yükleri azaltılarak devlet tarafından karşılanmasını makul bir çözüm olarak görüyoruz. İşveren olarak hem çalışanımızın refahının zedelenmemesi hem de iç piyasadaki alım gücünün korunmasını önemli görüyoruz. Tabii artacak istihdam maliyetlerinin enflasyonu olumsuz etkilememesi de önemli. Bu noktada ücretler üzerinden alınan vergilere yönelik yapılacak bu düzenlemenin sadece asgari ücretle sınırlı kalmaması daha adil olacak ve kayıt dışılığı da azaltacaktır."

2- PRİM DESTEĞİ

Avdagiç, ikinci önerilerinin asgari ücret prim desteğinin yeniden belirlenmesi olduğunu belirterek, "2016 yılında 100 TL olarak başlayan ve bu yıl 75 TL olarak uygulanan asgari ücret prim desteği günümüz şartlarına göre yeniden belirlenmeli. Bu teşvikin sadece asgari ücretliye değil, tüm çalışanlara uygulanmasını öneriyoruz." dedi.

3- NET ÜCRET KRİTERLERİ

İTO Başkanı, çalışanların ücret belirlenmesine yönelik üçüncü önerilerinin net ücretin belirlenmesine dönük diğer kriterlerin günün şartlarına ve enflasyon koşullarına göre yeniden ele alınması olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Net ücretin belirlenmesine dönük diğer kriterlerde ciddi bir revizyon beklentimiz var. Mesela gelir vergisi dilimlerinin belirlenmesi. Bu basamaklar belirlenirken asgari ücrete yapılan zammın altında oranlar kullanılıyor. Keza gelir vergisinden muaf yemek bedeli istisnası da başta günlük asgari ücretin yaklaşık yüzde 60’ına tekabül ederken, yıllar içinde bu oran yüzde 21’e kadar indi. Bu kalemler yıldan yıla cari şartlara uygun şekilde revize edilmeli. Çünkü revize edilmemesi çalışan adına ücretlerde ciddi bir erozyona, işveren adına da azımsanamayacak bir yüke sebebiyet veriyor."

"Önerimiz; ücretlilere yönelik gelir vergisi dilimlerinin, sadece asgari ücretlileri kapsayacak şekilde değil, tüm gelir gruplarını kapsayacak şekilde cari asgari ücret artışı dikkate alınarak güncellenmesi" ifadesini kullanan Avdagiç, yemek bedeli istisnasında da günlük asgari ücretin yüzde 50’sine tekabül edecek düzeyde artışa gidilmesi gerektiğini dile getirdi. Avdagiç, brüt ücretteki artışın net gelir üzerindeki yansımasının ve piyasaya gerçek katkısının ancak bu şekilde görülebileceğini söyledi.

4- SİGORTA PRİMİNE ESAS AYLIK KAZANCIN ÜST SINIRI

Avdagiç, son olarak sigorta primine esas aylık kazancın üst sınırı konusunda yaptığı öneriye ilişkin şunları kaydetti:

"Sigorta primine esas aylık kazancın üst sınırı, halihazırda brüt asgari ücretin 7,5 katı olacak şekilde belirleniyor. Dolayısıyla asgari ücrette enflasyon üzerinde yapılan her artış, aynı zamanda işverene tavan ücrette de ilave prim maliyeti getiriyor. Bu tavan tutarının yıllık enflasyon oranı ölçüsünde artırılması işveren adına hakkaniyetli bir tutum olacaktır. Alınacak bu önlemlerle, çalışan ve işveren refahına büyük katkı sağlanabilir ve istihdamı teşvik etme noktasında da pozitif etki oluşur."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 112
  • işçi 2 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücret net 5000tl altında olmamalı. gelir vergisi de bütün çalışanlar için maaşı yoksulluk sınırı altında olan yani 10.075 TL altında olanın gelir vergisi yüzde 15 e yıl boyunca sabitlemesi lazım. zaten 3 kuruş alıyoruz. ama 3 vergi diliminide görüyoruz. bu nasıl iş.
    Cevapla
  • BURAK 2 yıl önce Şikayet Et
    Güya işçi ve işvereni düşünüyorlar Ulan önce asgari ücretten vergi almayın adı üstünde asgari
    Cevapla
  • Ali Karataş 2 yıl önce Şikayet Et
    Askeri ücreti dolara endexlesinler.iş veren ürettiği mali nasl endexli maaşlarda öyle olsun
    Cevapla
  • A. Gönültaş 2 yıl önce Şikayet Et
    ne kadar çok oranda zam yapılırsa enflasyonda o seviyede olur. % 25 zam = 25 enflasyon demek. tüm dünya % 5,6 zam yapıyor. enflasyon çok düşük artıyor bizde hep enflasyon bu yüzden 3,4 kat yüksek çıkıyor.
    Cevapla
  • Capla hama 2 yıl önce Şikayet Et
    5000 yapın gitsin ne düşünüyorsunuz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle