İlaç sıkıntısı iddialarına resmi açıklama geldi

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan ilaçlara erişilemediği iddiasıyla ilgili açıklama geldi. Açıklamada "Kur farkı nedeniyle, hastalarımızın kritik ilaçlara erişemediği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır." denildi.

İlaç sıkıntısı iddialarına resmi açıklama geldi
İlaç sıkıntısı iddialarına resmi açıklama geldi
GİRİŞ 09.11.2021 17:19 GÜNCELLEME 09.11.2021 17:20
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan (TİTCK) yapılan açıklama, "Kur farkı nedeniyle, hastalarımızın kritik ilaçlara erişemediği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Herhangi bir ilaçta tedarik sıkıntısı olabileceği tespit edildiğinde, gerekli önlemler tarafımızca hızla alınmaktadır. Denetim birimlerimizce tespiti halinde, firma, depo veya eczane düzeyinde ilaca erişimi engelleyici her türlü fiile karşı gerekli yaptırımlar uygulanacaktır" dedi.

TİCK, son günlerde ilaç sıkıntısı yaşandığına dair yayılan iddialara karşın bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, "Çalışmalarımızın sonucunda; söz konusu ilaçların ekseriyetinde, tedarik problemi tespit edilmemiştir" ifadesi kullanıldı.

"İLAÇ FİYATLARINDA KUR GÜNCELLEMESİ ŞUBAT 2022'DE YAPILACAK"

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Son günlerde basında yer alan; döviz kurundaki yükseliş nedeniyle kritik ilaçlara erişilemediği yönündeki haberler, Kurumumuz tarafından yakından takip edilmektedir.

Bilindiği üzere; Türkiye'de ilaç fiyatları, dönemsel Avro kur değişikliğine bağlı olarak yılda bir kez güncellenmektedir. Kur güncellemesi tebliğe uygun olarak; 2022 yılının Şubat ayında yapılacaktır. 

İthal edilmiş veya üretilmiş her bir kutu ilacın hareketi üretiminden eczanede satışına kadar izlenebilmektedir.  Sistem üzerinden üretici-depo-eczane arasındaki ilaç akışı yani sevkiyat düzenli olarak takip edilmektedir.

Kurumumuz global ve yerli firmalarla sürekli irtibat halindedir.  Herhangi bir ilaçta tedarik sıkıntısı olabileceği tespit edildiğinde, gerekli önlemler tarafımızca hızla alınmaktadır.

Denetim birimlerimizce tespiti halinde, firma, depo veya eczane düzeyinde ilaca erişimi engelleyici her türlü fiile karşı gerekli yaptırımlar uygulanacaktır"

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 22
  • Eczaci 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim ben eczaci yim. Çoğu ilac depolarda yok. Eczanelerin stok yaptığı falan yok. Siz eczaneyi ne sanıyorsunuz.
    Cevapla
  • Cngz56 2 yıl önce Şikayet Et
    Yalan konuşmayın herkeste biliyor zam için satmıyorsunuz
    Cevapla
  • alican 2 yıl önce Şikayet Et
    Kalp krizi geçirmiş yoğun bakımda hayatı son derece riskli bir hastam için doktorunun yazdığı ilacı hastahanede bulunmadığı için eczanelere bakmamızı istediler..Şehirdeki en köklü eczanelere,ilaç depolarına bakmamıza rağmen malesef bulamadık.muadili deyok en son ankaradaki yakınlarımıza bildirdik.Ordan otobüsle yolladılar tabi iki gün sürdü bu aralıkklı bekleyiş.Bu arada hala ölmediysen bekle ilaç geliyor.Sanki ölümler üzerinden nemalananlarmı var?..Uzay çağındayız..
    Cevapla
  • Sorsan düşünür 2 yıl önce Şikayet Et
    delinin biri kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış misali hala yalan haber yasasını bekliyoruz ağır yaptırmlarla beraber
    Cevapla
  • emekli42 2 yıl önce Şikayet Et
    Geçmişte Şaban adında bir aktörümüz vardı. Onun baş rol oynadığı filimde '' Bekçi'' kılığında mahallenin bakkallarını denetliyor, şeker yok, çay yok diyen bakkalların tezgah altından şekeride çayıda çıkarıyor ve vatandaşa beleşten veriyordu. Eczacılarımızda aynen onun gibi ilaçları tezgah altına saklıyorlar.Zam geldiği zaman hepsi ''VAR'' olarak vatandaşa ve en önemlisi DEVLETE_SGK ya ödetiliyor. Zaten eczacıların tamamına yakını merdiven altı ürün satıyorlar dolayısıyla arabanın en iyisine, evinde en güzeline oturuyorlar. Dürüst olanları tenzih ederim. Ama durum böyle.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle