Elektrik faturaları için indirim yapılacak

Elektrik faturalarında TRT payı ve Enerji Fonu'nun kaldırılmasıyla mesken abonelerinin elektrik faturasında yıllık yaklaşık 930 milyon liralık indirim sağlanacak.

Elektrik faturaları için indirim yapılacak
Elektrik faturaları için indirim yapılacak
GİRİŞ 09.11.2021 12:31 GÜNCELLEME 09.11.2021 15:51
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, elektrikte TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerinin kaldırılacağını açıklamasıyla, faturalarda aktif enerji tüketim bedeli üzerinden toplam yüzde 2,7'lik indirim yapılacak.

ELEKTRİK FATURALARI İÇİN İNDİRİM OLACAK

Elektrik faturalarında aktif enerji bedeli üzerinden yüzde 2 TRT payı ve yüzde 0,7 Enerji Fonu için kesinti yapılıyordu. Faturalarda aktif enerji bedeli üzerinden alınan bu iki kalemin yüzde 18'lik KDV etkisiyle yıllık yaklaşık yüzde 3,2'ye ulaşacağı hesaplanıyor. Aktif enerji bedeli ise abonenin tükettiği enerji miktarının birim fiyatla çarpılmasından elde ediliyor.

Türkiye'nin elektrik tüketimi son bir yılda yaklaşık 241 milyar kilovatsaati buldu. Söz konusu toplam tüketimin, 60,8 milyar kilovatsaatlik kısmı mesken, 107,5 milyar kilovatsaatlik bölümü sanayi ve 58,7 milyar kilovatsaati de ticarethane abonelerinden oluştu. Geriye kalan miktar ise tarımsal sulama ve genel aydınlatma olarak kayıtlara geçti.

Mesken abonelerinde 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olan elektrik fiyat tarifelerine göre, ortalama bir kilovatsaate ödenen aktif enerji tüketim bedeli 47,77 kuruş olarak belirlendi. Buna göre, meskenlerdeki yıllık 60,8 milyar kilovatsaatlik tüketim göz önünde bulundurulduğunda, meskenlerden elde toplam edilen aktif enerji bedeli 2,9 trilyon liraya ulaşıyor.

Bu rakam üzerinden KDV dahil toplam yüzde 3,2'lik TRT payı ve Enerji Fonu kesintisine gidiliyordu. Söz konusu kalemlerin kaldırılmasıyla mesken abonelerinin faturalarında yaklaşık 930 milyon liralık indirim yapılmış oldu.

Sayıştay raporuna göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına geçen yıl Enerji Fonu kapsamında toplam 1 milyar 2 milyon 652 bin 256 lira aktarılmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığının 2020 Kamu İşletmeleri Raporu'na göre ise TRT, geçen yıl 1,2 milyar lira enerji payı geliri elde etmişti.

YORUMLAR 7
  • hıghlander 2 yıl önce Şikayet Et
    Söz konusu miktar tekrar devreye girsin.Ama gelirin yarısı savunma sanayine aktarılsın.Fakir vatandaş bile, 3 lira ile adam olmaz ama ordu her ay fazladan onlarca füze,yüzlerce tank top mermisi ,binlerce tüfek üretir.Aksi takdirde fabrikatörlerin yıllık,milyon liralık elk. faturalarında 80-100 bin liralık karları olur,anlayacağın cimri zekatsızlara yarar bu durum!
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Masaah ne çok indirim yani 500 TL faturadan 13 lira indirim maşallah çoook büyük bir indirim
    Cevapla
  • Türkmen 2 yıl önce Şikayet Et
    Laf cambazlığı ile laf ebeliği ile bir yere varamazsınız her faturada 2 TL oynuyor çok bişeymiş gibi haber yapmayın yapacaksanız kayıp kaçak KDV yada enerji dağıtım bedelleri üzerinden yapın yada esas bedel üzerinden...
    Cevapla
  • mehmetcik 2 yıl önce Şikayet Et
    sayın cumhurbaşkanım müjdelerini bekliyoruz. Sağolun.
    Cevapla
  • Vatandaş Riza 2 yıl önce Şikayet Et
    Haksız bir şekilde alınan Enerji Dağıtım Bedeli ile Enerji Tüketim Vergisinin de kaldırılması gerekmez mi
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    vergiyi kadırsın denmiyorki bu şirketler zaten tahsil ettikleri vergiyi devlete yatırmyorlar.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet herşey den vergiyi kaldırırsa maaşları nasıl ödeyecek nasıl çark dönecek devletin başka ne geliri var ta eski dönemlerden beri vergi var her yerde. Önemli olan adil olması.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle